Ambrus
-7 °C
3 °C

Megemelik és kiszélesítik a budai alsó rakpart északi részét

2005.08.03. 09:54
Mégis kiszélesítik a budai alsó rakpartot. Vajda Pál főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak elmondta, hogy a világörökségi részen nem nyúlnak hozzá az úthoz, de a Margit-hídtól északra megemelik és kiszélesítik egy zöld sávval a rakparti utat. A Védegylet tiltakozik.

A főváros elvetette korábbi koncepcióját, és az új tervek szerint a védett világörökségi panorámán kívül, a Margit hídtól északra szélesíti ki a budai alsó-rakpartot, mondta Vajda Pál főpolgármester-helyettes az InfoRádiónak.

"Koncepciót fogunk váltani, rakpartszélesítés és emelés történik, de csak a Margit-híd fölött a Zsigmond tér irányába. Itt ugyanis alacsonyabban van a rakpart mint a másik részeken, ezért árvíz vagy 5 méter 80 centis vízállás esetén le kell zárni az utat. Ezen a szakaszon a szélesítés és emelés lesz, a világörökség szakaszon viszont nem fogunk a rakparthoz hozzányúlni."


Az elöntött rakpart

A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy a főváros az UNESCO tiltakozása miatt vetette el korábbi terveit, amelyek szerint a Szabadság híd és a Margit híd között egy szabadidős célú zöld sávval bővült volna a budai alsó rakpart. A bővítésre a budai főgyűjtő csatorna építésével párhuzamosan lett volna lehetőség, ám a világörökségi panoráma miatt a csatornát végül a felső rakpart alatt vezetik, így a látvány és az alsó rakpart a régi marad.

A Margit-hídtól északra azonban már véget ér a világörökségi szakasz, így a főváros itt végrehajthatja tervét. A bővítés itt sem a forgalmi sávokra vonatkozik, a part mellett futó főcsatornát a délebbre tervezett zöld sávok fedik majd le.

Felesleges

A rakpartbővítést korábban is ellenző Védegylet szerint a szélesítés a Margit hídtól északra is felesleges. Vay Márton, az egyesület munkatársa elmondta, hogy az ide tervezett zöld sávon igazi növények nem fejlődhetnek ki, az autóktól pedig nem lehetne pihenni sem, ráadásul a helyi forrásokat is megzavarná a beruházás. Úgy vélte, hogy a főváros azért ragaszkodik a bővítéshez, mert az erre szánt pénzt minden áron el akarja költeni.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.