Ágnes
-13 °C
0 °C

Ebéd után megbomlott a béke a Városházán

2006.10.13. 12:33
Megbomlott a délelőtti összhang ebéd utánra a Fővárosi Közgyűlésben. Tarlós István rögtönzött sajtótájékoztatón jelentette be: nem támogatják azt a rendeletmódosítási tervezetet, amelyet a koalíció nyújtott be, és amely több jogkört adna a főpolgármesternek a rendezvények engedélyezésében. Pontosabban a gyülekezési jogot nem érinti az új szabályozás, de azt igen, hogy a gyülekezők milyen eszközöket használhatnak fel.

A demokráciát is veszélyezteti Tarlós István Fidesz-frakcióvezető szerint, ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja azt a rendeletmódosítást, amely szerint Demszky Gábor főpolgármester a jövőben külön engedélyezhetné a rendezvényeken a hangtechnikai, színpadtechnikai és világítási berendezéseket, továbbá a színpadok felállításának lehetőségeit. A tervezetről a frakcióvezetők egyeztetésén volt szó.

Tarlós szerint a rendeletmódosítás akár alkotmánysértő is lehet, hiszen a gyülekezési jogot is sértheti az elképzelés. Ezentúl ugyanis nem bizottság, hanem a főpolgármester, illetve a koalíciós többség dönthetne arról, hogy milyen eszközöket használjanak egy demonsráció részztvevői.


Hock Zoltán, Tarlós István, Molnár Gyula, Ikvai-Szabó Imre és Demszky Gábor

A Fidesz tart attól is, hogy a fővárosban a Kossuth téren nehezebb lesz a jövőben politikai rendezvényt szervezni, és az MSZP-SZDSZ döntheti el a jövőben, hogy ki és mikor használhat hangosítást, színpadot a rendezvényeihez. Szerinte ez a demokrácia csorbulását jelentené Budapesten.

A Fidesz sajtótájékoztatója után kiderült, mivel még technikailag nincs többsége az MSZP-nek és az SZDSZ-nek a közgyűlésben egy, az ellenzék által ellenzett javaslat megszavazásához, nem is tűzték napirendre a módosítást.

Demszky az Indexnek azt mondta, közgyűlési hatáskörbe került volna ez az engedélyezési hatáskör, de az ellenzék ehhez sem járult hozzá, ezért nem vették napirendre.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.