Ambrus
-7 °C
3 °C

Ünnep után elbontják a Turul-szobrot

2005.10.21. 15:20
A szobor elhelyezésével a XII. kerületi önkormányzat nyíltan szembehelyezkedett a hatályos jogszabályokkal, állítja Forgács Imre, a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője. A hivatal el kívánja kerülni azt, hogy a hétvégén atrocitások történjenek, ezért október 23. után bontatják le a szobrot.

A fővárosi közigazgatási hivatal, mint a főváros másodfokú építésügyi hatósága, minden törvényes eszközt igénybe fog venni annak érdekében, hogy a XII. kerületi Turul-szobor ügyében a jogszabálysértő helyzet ne maradhasson fenn - áll a hivatalvezető által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben. Péntekre virradóra ugyanis az éppíttetők kihelyezték az engedély nélküli Turul-szobrot.

Elkerülnék az incidenst

Forgács Imre tájékoztatása szerint a hivatal építésfelügyeleti osztálya pénteken megállapította, hogy az egyértelmű jogszabályi tilalom ellenére felállították a Turul-szobrot a XII. kerületben. Ez esetben az engedély nélküli építkezésekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A hivatalvezető leszögezi, hogy a szobor elhelyezésével a XII. kerületi önkormányzat nyíltan szembehelyezkedett a hatályos jogszabályokkal.

A hivatal el kívánja kerülni azt, hogy október 23-a előestéjén, egy esetleges helyszíni intézkedés során, "a nemzeti ünnephez méltatlan dolog" történjen, ezért később bontatják le a szobrot.

A kerület nevében eljáró Mitnyan György polgármester március 30-án kért építési engedélyt a Turul park létesítésére. A szoborállításban illetékes Fővárosi Közgyűlés azonban áprilisban nem járult hozzá az emlékmű felállításához. Az I. kerületi jegyző ennek ismeretében júliusban csak parkfelújítást, térrendezést, fakivágást engedélyezett, a Turul-szobor elhelyezését viszont kifejezetten megtiltotta.

SZDSZ-politikusok a szobor elbontását sürgetik

A jogtalanul felállított Turul-szobor mielőbbi elbontására, a törvényes állapot helyreállítására kérte két kerületi SZDSZ-es politikus a közigazgatási hivatalt és az I. kerületi építési hatóságot. A fővárosi SZDSZ sajtóirodájának az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a politikusok kifejezik reményüket, hogy Mitnyan György XII. kerületi polgármesterben "ezek után lesz annyi tisztesség, hogy a bontás költségeit nem az adófizetők pénzéből fogja finanszírozni, hanem saját zsebéből".

Kecskés Márton kerületi SZDSZ-es önkormányzati képviselő és Ungár Klára, a párt jövő évi országgyűlési képviselőjelöltje közleményében megállapítja, hogy a rendszerváltás óta példátlan dolog az, hogy "egy nép által megválasztott vezető politikus nagy nyilvánosság előtt törvénysértő magatartást gyakorolt tudatosan".

Mitnyan György titkára közölte, hogy a polgármester pénteken nem, csak a közigazgatási hivatal jelzésének megismerése után nyilvánít véleményt az ügyről.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.