Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Szombaton felavatják a turulos emlékművet

2005.10.18. 17:48
Mégis felavatják a turulmadaras II. világháborús emlékművet a XII. kerületben - adta hírül az Info Rádió. A kerület fideszes polgármestere bízik abban, hogy a fővárosi közgyűlés hozzájárul a szobor elhelyezéséhez, és ezután a hatóság kiadja az építési engedélyt rá. A fővárosi MSZP-frakció szerint a szobrot egyszer már elutasították, ezért engedély nélkül nem lehet felállítani.

A XII. kerület szombaton felavatja a turulmadaras II. világháborús emlékművet - mondta az Info Rádiónak Mitnyan György, a XII. kerület polgármestere. A fideszes politikus nem tartja elképzelhetőnek, hogy a szobrot lebontsák, inkább bízik abban, hogy a fővárosi közgyűlés mégis belátó lesz, és hozzájárul az emlékműhöz.

A helyi közösség alapjoga

“Semmi akadálya nincsen annak, hogy szombaton a II. világháburú áldozatainak emlékművét felavassam. A fővárosi közgyűlésnek kellene állást foglalni, ez az egyetlen akadály. Azt gondolom, hogy ha a helyi közösség valamit szeretne, akkor a fővárosi közgyűlés képviselői is belátják, hogy a helyi önkormányzatnak a saját közigazgatási területén egy emlékmű felállítása alapjoga” - mondta Mitnyan György.

A polgármester hozzátette: ha mégsem járul hozzá a főváros az emlékmű elhelyezéséhez, akkor a magyar jog lehetőséget biztosít a kerületi önkormányzatnak, hogy bírósághoz forduljon, és ítélettel lehessen pótolni a fővárosi közgyűlés hiányzó döntését.

A főváros nem tárgyal újra az emlékműről

A turulmadaras emlékmű ellen korábban a kerületi SZDSZ tiltakozott, mert mint mondták: a turul, mint jelkép sokaknak sértheti az érzékenységét. A fővárosi közgyűlés koalíciós pártjai egyetértettek a véleménnyel az ügy szeptemberi tárgyalása során.

Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakcióvezetője az Info Rádiónak azt mondta, hogy az ügyet nem veszi még egyszer napirendre a közgyűlés, mert egyszer már elutasította a szoborállítást: “nincs engedélye a XII. Kerületi önkormányzatnak arra, hogy ezt az szobrot felállítsa. A fővárosi közgyűlés többsége egyértelműen állást foglalt ebben az ügyben, nem támogatta, hogy ez az emlékmű ezen a helyen fel legyen állítva, és nem is veszi újra napirendre már ezt a kérdést.”

Gy. Németh Erzsébet hozzátette: a közigazgatási hivatal is jogsértőnek tartja a szobor felállítását, és azt gondolja, hogy ha mégis felállítják, akkor kezdeményezni fogják a bontási eljárást a megfelelő jogi procedúra lefolytatása után.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.