Ambrus
-7 °C
3 °C

'Soha nem látott mértékű' útfelújítások Budapesten

2005.06.06. 07:26
Idén nyáron felújítják a fővárosi úthálózat 8 százalékát. A munkálatok hétfőn kezdődnek, a forgalmasabb szakaszokon hatalmas dugókra kell számítani. Napokon belül megkezdődik és 10 hétig tart a kettes metró felújításának munkálatai. Idén a Keleti pályaudvarnál, az Astoriánál és a Batthyány téren lévő állomásokat korszerűsítik.
Hétfőtől újabb útfelújítási munkálatok kezdődnek a főváros kerületeiben. Mintegy 90 kilométernyi utat újítanak fel az I., a II., a III., a IV., a XIII., a XVIII., a XIX., a XXII. és a XXIII. kerületben és a főváros főbb útvonalain, többek között az Üllői úton, a Budai alsó rakparton, a Bécsi úton és a Szentendrei úton indulnak a javítások. Munkák kezdődnek a Bajcsy-Zsilinszky út, a Király utca, a XXIII. kerületi Grassalkovich út, a Budaörsi út, a Hegyalja út és a Pesti út egyes szakaszain is.

A hétfőn kezdődő útfelújítási program a rendszerváltás utáni legnagyobb ilyen vállalkozás Budapesten, ahol is az úthálózat 8 százalékát újítják fel. A forgalmasabb szakaszokon hatalmas dugókra kell számítani. A Hegyalja úton máris óriási a torlódás, a kocsisor az Erzsébet-hídig tart.

Kampányszerű

Demszky Gábor főpolgármester úgy fogalmazott, „kampányszerű, soha nem látott mértékű útfelújítások lesznek idén és a jövő nyáron”. Mivel a kormány támogatja az utak felújítását, idén összességében 86, jövőre 100 kilométernyi utat újítanak fel.

A 48 főútfelújítás közül csak hatnak a rekonstrukciója húzódik át az iskolaidőszakra. Egyebek közt a Szentendrei út és a Budaörsi út felújítását végzik majd szeptemberben is – közölte Vajda Pál főpolgármester-helyettes.

A Népszabadság hétfői számában arról ír, hogy Demszky Gábor több évre szóló útfelújítási és kátyúmentesítési programot jelenthet be hamarosan, a főpolgármester így akarja visszaállítani megkopott népszerűségét. A lap úgy tudja, hogy a mostani nagy projekt eltörpül a választásokig megvalósítani tervezett útfelújítási csomag mellett.

Metró

Idén is tíz hétig, június 11-től augusztus 19-ig tartanak a kettes metró felújításának munkálatai. Ezen a nyáron a Keleti pályaudvarnál, az Astoriánál és a Batthyány téren lévő állomásokat korszerűsítik. Folytatódik a Deák tér és a Stadionok állomás közti pályaszakasz átépítése is, most az Örs vezér tér felé vezető oldalon. A felújítás alatt autóbuszok viszik majd az utasokat a Deák tér és a Stadionok között, akárcsak tavaly. A felszíni metrópótló járatok közül a 60-as busz a Batthyány tér helyett a Nyugati pályaudvarig közlekedik.

A 2-es metró vonalán a tervek szerint 2007-től 22 új kocsi közlekedik majd.

A sztrádákon is

Pár napja kezdődött el a nyolcéves burkolat-felújítási program 2005-re előírt első felvonása, melynek során az M1-es autópályának az M1 és M7 autópályák elválási pontjától az M0 körgyűrűig tartó szakaszt újítják fel. Az autósok már július 10-én használatba vehetik a felújított pályaszakaszt. Az ÁAK Rt. ugyanis idén első alkalommal írt ki burkolat-felújításra vonatkozó közbeszerzési pályázatot úgy, hogy a nyertes pályázónak a feladatot részben éjszakai munkarendben kell elvégeznie, így hamarabb elkészülnek a munkával.

A július folyamán hasonlóképpen éjszakai munkarendben újítják fel az M5 autópálya 14-16 kilométer közötti részét, valamint az M0-M7 és az M0-M1 csomópontokban található hidakat. Ezen kívül pár órás éjszakai pályazárat terveznek az M0 körgyűrű bizonyos szakaszain is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.