Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Husszein ezredese menekült Magyarországra?

2003.01.14. 11:11
Husszein ezredesének vallotta magát egy hétfőn elfogott illegális határsértő. Az értesülést sem a Határőrség, sem a nemzetbiztonsági szolgálat nem kívánta megerősíteni. Az iraki ellenzék magyarországi képviselői szerint a taszári "zsoldosképzés" miatt az ország könnyen terrortámadások, iraki kémtevékenység célpontja lehet. A titkosszolgálatok tisztában vannak a veszéllyel.
Az iraki hadsereg ezredesének vallotta magát egy Tompánál elfogott illegális határsértő - adta hírül a Magyar Televízió hétfő esti híradója. A hírműsor értesüléseit Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkára az Indexnek "semmilyen formában" nem kívánta kommentálni.

"Nem tudom megerősíteni, hogy az elfogott határsértő iraki ezredes" - nyilatkozta az Indexnek Orodán Sándor, a Határőrség szóvivője. Mint mondta, az előzetes meghallgatáson a határsértők "azt mondhatnak, amit akarnak". Az ilyenkor elhangzó információkat a határőrségnek nem áll módjában ellenőrizni.

Terrortámadások ellenséges célpontok ellen

"Normális, hogy az emberek menekülnek, meg vannak ijedve attól, ami jön" - mondta el az Indexnek Eduardo Rózsa Flores, az Iraki Független Kormány nevű ellenzéki szervezet elnökének szóvivője. A most megindult kivándorlás azonban veszélyt is jelenthet, akár Magyarország számára is. Az ellenzéki csoport információi szerint Husszein a közelgő háborúra való tekintettel "embereket indít el", hogy terrortámadásokat hajtsanak végre ellenséges célpontok ellen.

Magyarország a zsoldosképzés központja

"Szaddam az idei első beszédében nyilvánvalóvá tette, hogy az ENSZ-hez fordul, amiért az amerikaiak zsoldosokat képeznek ki a törvényesen megválasztott hatalom ellen" - mondta Flores. Mivel a "zsoldosképzés" helyszíne Magyarország, a taszári amerikai katonai bázis, az ellenzéki csoport szóvivője szerint az ország "egyértelműen célpontja" a terroristák támadásainak. "Ezt mindenki tudjaa világon, ha bin Laden még él, akkor ő is" - nyilatkozta Flores az Indexnek.

Intenzív elhárítás

A kockázattal a nemzetbiztonsági szolgálatok is tisztában vannak. "Természetesen 2001 szeptember 11. óta a szolgálatok információkat gyűjtenek a migránsok közt is" - mondta el az Indexnek Tóth András. A titkosszolgálatok részt vesznek a határsértők kihallgatásain is. A taszári program beindulása óta ez a tevékenység "még intenzívebbé vált", az államtitkár azonban nem kívánt ennél részletesebb felvilágosítást adni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.