Ambrus
-7 °C
3 °C

Boros Imre: D-8

2002.08.17. 11:23
A Népszabadság című napilap szombati számában egy dokumentum fakszimiléjét közli, amely szerint Boros Imre jelenlegi MDF-es képviselőt 1989-ben a III/II-es csoportfőnökség főoperatív tisztjének nevezték ki. Boros Imrét - az Orbán-kormány Phare-miniszterét - 1989. február 15-i hatállyal helyezte szigorúan titkos állományba Horváth István belügyminiszter. Dávid Ibolya, az MDF elnöke választ vár az egykori kisgazda képviselőtől arra, hogy miért titkolta el előlük múltját.
A parancs szerint Boros Imrét a III/II csoportfőnökség 8. osztályának rendőr századosává nevezték ki, nyelvtudása miatt a belügyminiszter - összesen 3 ezer 300 forint - nyelvpótlék kifizetését engedélyezte számára. A parancs szerint beosztási illetménye 12 ezer 400 forint, az szt-pótlék havi összege pedig 800 forint volt. A lap közöli egy másik dokumentum másolatát is, amely szerint Boros Imrét 1990. március 31-ei hatállyal helyezték nyugállományba.

Az MNB-ben szervezték be

Boros Imre MDF-es képviselő, az Orbán-kormány PHARE-ügyeket felügyelő minisztere már a Magyar Nemzet című napilap pénteki számában elismerte, hogy kapcsolatba került a titkosszolgálatokkal. - Nem én kerestem a titkosszolgálatokat és egyáltalán nem örültem, sőt szorongtam, de az adott helyzetben megjelenésük törvényszerű volt - mutatott rá a kapcsolat kezdetére.

Elmondása szerint a Magyar Nemzeti Banknál töltött évei alatt kiderült, hogy "egy nemzetközileg is nagyon jelentős partnerünk hosszú éveken keresztül álüzleteket hamisított a Magyar Nemzeti Bank nevét felhasználva". Az interjúból kiderül, hogy az 1992-ig tartó ügyre "nagy számú rendőr telepedett, de szolgálati beosztásuk "kilétét" nem fedték fel, azonban volt egy pont, amikor a lapokat fel kellett fedniük".

Konspirációs kiképzésen is részt vett

- Nem volt elképzelhetetlen, hogy magyar részről is vannak közreműködők az üzleti papírok hamisításában - közölte Boros Imre a Magyar Nemzettel. Elmondta: a rendőrök még azt sem tartották kizártnak, hogy a közreműködőket a devizakereskedelmi osztályon is keresni kell. - Ezen a ponton vált az ügy titkosszolgálativá - jegyezte meg, hozzátéve: az MNB-ből való távozása után továbbra is rendelkezésre kellett állnia az ügyben és részt vett egy konspirációs kiképzésen is.

Boros írásban tanúsította, hogy nem működött együtt a titkosszolgálatokkal

Dávid Ibolya, az MDF elnöke haladéktalanul és a nyilvánosság előtt kér választ Boros Imrétől arra, hogy a Népszabadság szombati számában közölt, Horváth István belügyminiszter által aláírt parancs vagy az MDF képviselőcsoportjának tett nyilatkozata felel meg a valóságnak. Dávid Ibolya emlékeztetett: Boros Imre volt kisgazda miniszter, amikor az MDF és a Fidesz képviselőjelöltjeként indult a 2002-es választásokon, írásban úgy nyilatkozott, hogy a III-as főcsoportfőnökség egyetlen osztályával és munkatársával sem működött együtt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.