Százon felül a H1N1 áldozatainak száma

2010.02.01. 15:37 Módosítva: 2010.02.01. 16:18
Száztíz ember halála hozható összefüggésbe eddig az új típusú influenzavírussal, közülük öt volt várandós. Január végén a hagyományos influenzajárvány is elkezdődött.

Száztíz áldozata volt eddig az új típusú inflenzának Magyarországon – mondta el az országos tisztifőrorvos hétfőn. Jelenleg 11 várandós anyát kezelnek kórházban, közülük egy szorul gépi lélegeztetésre.

Falus Ferenc már korábban is arra kérte a krónikus betegeket és terheseket kezelő orvosokat, hogy akit eddig nem oltottak be az új vírus elleni vakcinával, most tegyék meg. A betegség előfordulásának valószínűsége átlagosan 7-10-szeres lehet a terhes nők körében világszerte, Magyarországon a H1N1 vírus miatt intenzív osztályon ápolt betegek 20 százaléka várt kisbabát a járvány csúcspontján.

Az eddig meghaltak kilencven százaléka megmenthető lett volna a védőoltással, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az eddigiekhez hasonlóan továbbra is fontosnak tartja, hogy a kockázati csoportba tartozók éljenek a védőoltás lehetőségével.

Január vége óta hagyományos influenzában is sokan megbetegednek. Egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, a megbetegedések egy részét kevert vírusfertőzések okozzák.