Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Dollárszázezreket kereshetett az olajüzleten Király B.

2004.02.04. 10:02
Akár kilencszázezer dollárt is kereshetett a Husszein támogatása fejében kapott 4,7 millió hordó olajon Király B. Izabella - írja a HVG. A pénznek ugyanakkor nincs nyoma, a politikus pártjának vagyona látszólag nem gyarapodott. Husszein érdekében képeslapokat küldtek Kofi Annannak.
Svájcon keresztül értékesíthette a Szaddám Huszeintől kapott olajat Király B. Izabella, legalábbis erre utal a bagdadi magyar nagykövetség 2000-ben készült jelentése - írja a HVG. A külképviseletet egy iraki származású magyar állampolgár, Mohammad Jawdat tájékoztatta az üzletről.

Dollárszázezreket kereshetett

Az informátor szerint Király B. a terrorista kapcsolatokkal vádolt szaúdi Delta Oil Delta Service SA (DS) nevű svájci leányvállalatával üzletelt. Bár korábban az terjedt el, hogy a politikus ajándékba kapta az olajat, valójában értékesítési jogot kapott Szaddám támogatásáért cserébe. A HVG értesülései szerint Király B.-t hordónként 15-20 cent jutalék illette meg, azaz a 4,7 millió hordó olaj után 705-940 ezer dollárt kereshetett az üzleten.

A hatalmas összegnek azonban nincs nyoma Király B. környezetében. Igaz ugyan, hogy a politikus Magyar Érdek Pártja nevű szervezete 2000-ben nem készített pénzügyi beszámolót, de vagyona sem gyarapodott észrevehetően - írja a HVG. Az iraki rezsim érdekében kifejtett propagandatevékenység sem emészthette fel az összeget, hiszen az mindössze pár, Kofi Annan ENSZ-főtitkár nevére előre megcímzett, az iraki gyermekek nyomorúságos helyzetét ecsetelő és az amerikaiak iraki politikáját bíráló képeslapból, egy budapesti konferenciából - ez utóbbin részt vett a Nagy-Britanniában hazaárulónak tartott, egymillió hordó olajjal megtámogatott Peter Gallaway is - és egy, a titkosszolgálatok becslése szerint 25 ezer dollárból szervezett európai körútból állt.

Tudtak róla

A HVG értesülései szerint a magyar titkosszolgálat Demeter Ervin, az Orbán-kormány titokminiszterének állításával szemben tudott Király B. iraki kapcsolatairól. Erről ugyanis a bagdadi nagykövetség, Jawdat beszámolója után, rejtjeltáviratban értesítette a Nemzetbiztonsági Hivatalt.

Király. B. Izabella korábban közölte, semmiféle nyilatkozatot nem tesz az ügyben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.