Emőke
-4 °C
9 °C

Több magyar az iraki olajlistákon?

2004.02.03. 08:00
Újabb magyarok neve merülhet fel Szaddám Huszein támogatásával kapcsolatban. A támogatásért cserébe olajat kapó magyarok nevét a botrányt kirobbantó al-Mada című bagdadi napilap közli, egyelőre nem tudni mikor.
Újabb magyar nevek felbukkanása várható a Szaddám Huszein támogatásáért cserébe olajat kapó külföldi politikusok listáján - értesült a Népszabadság. A napilap információi szerint az al-Mada című iraki független napilap várhatóan még a héten újabb neveket hoz nyilvánosságra az iraki olajipari vállalattal szerződők listájáról.

Az al-Mada a Népszabadságnak nyilatkozó főszerkesztő-helyettese visszautasította azokat a vádakat, hogy a nyilvánosságra hozott listák csak az amerikaiak hamisítványai. "Az eredeti szerződések, melyek alapján a listát közzétettük, még most is a birtokunkban vannak" - mondta el Libid Abu Rana a Népszabadságnak.

A napilap értesülései szerint az ügy eddigi egyetlen magyar érintettjével, Király B. Izabellával kapcsolatban "tények sorát" tárta fel a Nemzetbiztonsági hivatal 1999-2000-ben végzett vizsgálata. Ezek szerint a szélsőséges politikus kapcsolatban állt a Bath párt külügyi osztályával, mely az iraki hírszerzésnek jelentett. Tóth András, a titkosszolgálatok munkáját felügyelő államtitkár szerint ez a körülmény ellentmond Demeter Ervin, az Orbán-kormány volt titokminisztere korábbi nyilatkozatának, mely szerint a titkosszolgálati információk nem indokoltak további intézkedéseket.

A titkosszolgálatok adatai szerint Király B. az iraki rezsim bukásáig aktívan kiállt Szaddám Huszein mellett - írja a Népszabadság. A napilap értesülései szerint a politikus szervezte 2002 márciusában az Irak melletti demonstrációt az Egyesült Államok budapesti nagykövetségénél.