Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

A titkosszolgálat nem tudott az olajüzletről

2004.01.30. 10:53
Nem értesültek a polgári titkosszolgálatok Király B. Izabellának és pártjának iraki olajüzleteiről. Annyit tudtak, több párt is kiment Irakba, és felmerült, hogy Szaddám olajjal fizeti meg a kapcsolatokat. Nem történt vámkezelés a Magyar Érdek Pártja, illetve Király B. Izabella néven 1999-ben és 2000-ben - közölte az Indexszel a VPOP-szóvivő.
A polgári titkosszolgálatoknak 2000 és 2002 között arról volt információjuk, hogy Szaddám Huszein több magyar pártot is meghívott Bagdadba, de arról nem, hogy ezek a politikai erők olajat értékesítettek volna - nyilatkozta pénteken Demeter Ervin, elmondta azt is, a Magyar Érdek Pártja, a Munkáspárt és még egy párt kapott meghívást a kormányzó Baath párttól Irakba.

Az Orbán-kormány 2000 és 2002 közötti időben polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterének beszámolója szerint a magyar titkosszolgálat annyit tudott, hogy ezeken a meghívásokon felmerült, hogy kőolaj-értékesítési lehetőséghez jutnak, de ennél többet az információ ellenőrzése után sem derítettek ki, arról tehát nincs tudomásuk, hogy létrejöttek-e valóban az üzletek. Intézkedés nem történt tehát, miként a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) sem találkozott létrejött olajüzlettel.

A VPOP nem találkozott vele

"Ilyen néven nem történt vámkezelés importőr részéről 1999-ben és 2000-ben" - mondta el az Indexnek a VPOP szóvivője. Sem a Magyar Érdek Pártja, sem Király B. Izabella nem szerepel a vám- és pénzügyőrség adatbázisában.

Sipos Jenő elmondta, ahhoz, hogy ebben az ügyben vizsgálatot lehessen indítani, több adattal kellene rendelkezni. "Egyelőre nem vizsgálódunk az ügyben" - tette hozzá.

A Király B. Izabella által 1993-ban alapított Magyar Érdek Pártjának is juttatott olajpénzeket Szaddám Huszein volt diktátor az Irakot sújtó olajembargó idején - áll abban a hétvégén nyilvánosságra hozott dokumentumban, amely - az iraki kormányzótanács szerint hitelesen - felsorolja azon személyeket, szervezeteket és cégeket, akik politikai támogatásukért valamilyen ellenszolgáltatást kaptak a Szaddám rezsimje alatt egyeduralkodó iraki Baath párttól.

A Magyar Érdek Pártja 1999 februárjában szerződést kötött Szaddám Huszein Baath pártjával, "hitet téve a palesztin nép igazságos harca mellett" - írta a Magyar Hírlap.