Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bush támogatói is kaphattak az iraki olajból

2004.01.30. 15:11
Szaddám Huszein iraki elnök a rezsim barátainak jutalmazására használta az ENSZ olajért élelmiszert programjában megszabott nyersolaj-eladási keretet. A Szaddám oldalán fellépő külföldi politikai szereplők a hordónkénti ár töredékéért passzolták le a forgalmazási jogot. A mindkét félnek biztos üzletből Busht támogató texasi olajtársaságok is profitáltak.
A jogszerű szerződésekben szereplő olajkvóta forgalmazását azonban a kedvezményezettek - az ár töredékét kitevő közvetítői díj ellenében - a rendszer kijátszására létesített kereskedőcégekre ruházták. Ezek azután követhetetlen utakon bármilyen vállalkozásoknak, köztük számos nyugati érdekeltségnek adták el a birtokukban lévő nyersolajmennyiséget - derül ki francia sajtójelentésekből.

Nem adtak el olajat, a jogokat ruházták át

A párizsi Libération és a Le Monde cikkeiben leírt szisztéma szerint a kedvezményezettek minden rendű és rangú politikusok, üzletemberek, kétoldalú baráti társaságok, pártok voltak; pontos névsorukat a bagdadi al-Mada hét végi számában közölte. Ők az akkori olajpiaci ár körülbelül 0,1 százalékáért, hordónként 0,025-0,030 dollárért adták tovább a több millió hordót kitevő szállítmányok hasznosításának jogát az Arab Emirátusokban e célra létrehozott közvetítő kereskedőcégeknek.

Ha nyilvánosságra került adatok megfelelnek a valóságnak, a 4,7 millió hordónyi olaj eladásával megbízott Magyar Érdek Pártja körülbelül 140 000 dollárt, vagyis mai árfolyamon harmincmillió forinthoz juthatott. Lapinformációk szerint Király B. Izabella és pártja 170 millió forintot keresett az üzleten.

A legális olajpiacra gurultak a hordók

Az ügylet a SOMO iraki olajforgalmazó szervezeten keresztül zajlott. A szerződésben feltüntetett személyek és szervezetek úgynevezett "olajszelvényeket" kaptak. Ezeket adták el az öbölbeli közvetítőknek, akik gondoskodtak a "fekete arany" szállításáról és továbbadásáról. A formailag szabályos ügyletek jótékonyan elfedték a piacra került iraki olaj valódi eredetét. Azt az akkor éppen érvényes piaci áron értékesítették, részben nyugati cégeknek.

Sima ügy - az ENSZ nem tudott róla

Szaddám kedvezményezettjei számára az ügylet gyors és komplikációmentes volt, az iraki rezsim pedig az ENSZ-keretben megszabott ellenérték többszöröséhez jutott hozzá. A haszon megszabott hányadát az ENSZ erre a célra létesített számlájára fizették be a BNP-Parisbas egy New York-i bankfiókjában, a többletbevételt pedig Jordániába, Ománba és Libanonba utalták át egy iraki bank számlájára.

Az oroszok kaptak a legtöbbet

A közvetítő cégektől származó nyersolajszállítmányokból amerikai, köztük a Bush-adminisztrációhoz szorosan kötődő texasi olajfeldolgozó vállalatok is vásároltak. A kereskedelmi lánc működtetésében oroszországi cégek vállalták az oroszlánrészt - írja a Le Monde. Az ügyletek ellenértékéül szabott élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok viszonteladásából származó hasznon mintegy húsz nagy ország, a többi között Kína, Oroszország és Franciaország osztozott - jegyzi meg a Le Monde.

Offshore-cég, Svájc, dollármilliárdos profit

Az olajért élelmiszert program keretében hivatalosan exportált 1,5 millió hordó olaj eladása mellett a Szaddám-rezsim - egy amerikai vizsgálat számításai szerint - további 325-480 ezer hordó olajat csempészett ki az országból. Ez a mennyiség jordániai, szíriai, törökországi olajvezetékeken át jutott el a megfelelő kikötőkbe, majd a felhasználókhoz.

Ezek a tranzakciók 1997-2002 között mintegy 4,3 milliárd dollár illegális jövedelemhez juttatták a Szaddám-klánt. Az iraki olajkereskedelem illetékes intézményét, a SOMO-t a diktátor unokaöccse, Szaddám Zebin irányította. A többletbevételt bekaszírozó iraki bankokból a pénz offshore cégekhez jutott, ezeket egy genfi székhelyű intézmény fogta össze. Utóbbit a bagdadi rezsim pénzügyi irányítója, Szaddám féltestvére, az amerikaiak által tavaly tavasszal elfogott Barzán al-Tikríti tartotta kézben.