Emőke
8 °C
19 °C

Kövér homoszexuális kémakciót vízionált Nastase ellen

2005.11.03. 11:50
Egy homoszexuális kém bukaresti bevetéséért azonnal kitüntetést adott volna Kövér László a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke a testület előtt vázolt fel egy saját akciótervet, amely az előző román miniszterelnök behálózását szolgálta volna. A fideszes politikus mintaként vezette elő az ötletet, amely válasz lehetett volna a Mucuska-gate-re.

Az Index információi szerint az előző román miniszterelnök, Adrian Nastase homoszexuális kapcsolatairól szóló pletykák titkosszolgálati felhasználásával példálózott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén a testület elnöke, Kövér László. A fideszes politikus a magyar kormánytagokig gyűrűző Szatmári-ügy bizottsági tárgyalásán vázolt fel egy szexügynökös ellenakció-tervet.

Megfelelő ember

Zsohár Istvánnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának adott volna azonnal kitüntetést Kövér László, ha a magyar titkosszolgálat igazolta volna, és sikeresen felhasználta volna a Nastase "homokos" beállítottságáról keringő híreket. Úgy tudjuk, Kövér a titkosszolgálati államtitkár, és az NBH-s vezetők jelenlétében megtartott október 11-i ülésen játszott el a gondolattal, hogy a magyar szolgálatok a pletykákra alapozva találhattak volna megfelelő embert a kényes feladatra a miniszterelnök környezetében.

Az újságírók feleségén demonstrált volna

Adrian Nastase ellen a román belpolitikában egyébként többször bevetették már a homoszexualitás vádját. A helyi sajtóban legutóbb a tavaly decemberi választások idején, a Traian Basescuval folytatott küzdelem során firtatták szexuális orientációját. A volt miniszterelnök akkor a vádaskodásokhoz mért stílusban felajánlotta, hogy az illető újságírók feleségein bizonyítja a vád alaptalanságát. A bukaresti politikai életben az utóbbi évek során megszokott eszközzé vált szexbotrányok kirobbantása. Nastase ellenlábasaként 2001-ben Emil Constantinescu elnöknek kellett elszenvednie, amikor a kormányzati orvoscsoport egyik tagja, Daniela Rosca doktornô váratlanul kipakolt, és nyilvánosságra hozta, hogy 1997-2000 között Constantinescu szeretője volt.

Lorin kapcsolatai

Mint ismert, a Mucuska-gateként elhíresült ügyet kirobbantó Magyar Nemzet lényegében azt állította, hogy a román titkosszolgálat szexuális kapcsolatokon keresztül behálózta a magyar kormányzatot. A lap azt állította, hogy Szatmári Ildikó, az Oktatási Minisztérium korábbi alkalmazottja, - akit a hazai titkosszolgálat román hírszerzési kapcsolatok gyanúja miatt vizsgált, - intim viszonyba került a magyar kormány több tagjával. A Szatmári-házaspár aktájából ugyanis első körben a Lorin fedőnéven szerepeltetett nő telefonjainak lehallgatási jegyzőkönyvei szivárogtak ki. Szatmári Ildikó megfigyelése során valóban az NBH látókörébe került Magyar Bálint és Hiller István, akikkel a nő több ízben beszélt mobilon. A nyilvánosságra került lehallgatási anyagok arról tanúskodtak, hogy Lorin bennsőséges kapcsolatot ápolt Magyar Bálinttal. A titkosszolgálati államtitkár az ügyről készült jelentésében viszont azt állította, hogy ezen a szálon minősített adat nem jutott a külföldi hírszerzéshez.

feljelentik Tóthot

Kövér László a cikk megjelenését követően rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol arra a kérdésre, hogy mondta vagy nem a Nastasére vonatkozó mondatokat, kitérő választ adott. "Ha mondtam, akkor az Index államtitkot sértett, ha nem, akkor hazudott" - jelentette ki a nemzetbiztonsági bizottság elnöke hozzátéve, hogy tisztéből következően nem áll módjában bővebben beszélni a zárt ülésen történtekről. Kövér szerint egyébként a Szatmári-ügy nyilvánosságra hozott államtitkári összefoglalója célzott és manipulált összeállítás, és csupán arra szolgál, hogy a költségvetési vitáról elterelje a figyelmet.

A politikus úgy vélekedett, hogy az ügy nem a Fidesz számára kényelmetlen, hanem a kormányoldalnak, hiszen oda férkőzhetett be egy ellenérdekelt titkosszolgálatokkal hírbehozható személy. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Tóth András titkosszolgálati államtitkár ellen feljelentést tesz Rogán Antal, Révész Máriusz és Németh Zsolt. A három fideszes képviselő azért akar jogi elégtételt venni az államtitkáron, mert a Mucuska-gate-ről készült összefoglalójában rendszeresnek nevezte kapcsolatukat az ügy egyik főszereplőjével, Szatmári Tiborral.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!