Ágnes
-1 °C
2 °C

Kövérnek direktben jelentenek

2005.11.01. 10:11
Az Index információi szerint Kövér László, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes elnöke a testület legutóbbi, a „kémsztorit” tárgyaló zárt ülésén megerősítette, hogy alternatív információforrásokat vesz igénybe a titkosszolgálati ügyekben, azaz direkt jelentéseket kap nemzetbiztonsági munkatársaktól.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága október 11-én zárt ajtók mögött több mint négy órán át vitázott a sajtóban Mucuska-gate néven elhíresült Szatmári-ügy összefoglaló jelentésén. A testület kormánypárti és ellenzéki tagjai a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök számára készített levele miatt feszültek egymásnak.

Előre tudták

Úgy tudjuk, hogy Tóth András államtitkár a Szatmári-házaspár tevékenységét vizsgáló nemzetbiztonsági akció ismertetése során amellett, hogy három Fidesz-képviselőt, Révész Máriuszt, Rogán Antalt és Németh Zsoltot közvetlenül is összefüggésbe hozott az üggyel, azzal vádolta az ellenzéket, hogy törvénytelen úton szerzett titkosszolgálati információk segítségével gerjeszt politikai botrányokat. Az államtitkár szerint több korábbi eset mellett az Információs Hivatal 2004-es tevékenységével foglalkozó bizottsági ülésén elhangzott ellenzéki kérdések szintén azt bizonyították, hogy a fideszes képviselőknek a hivatalos tájékoztatást megelőzően már voltak adataik a magyar-román kapcsolatokat érintő vizsgálatról. Tóth információink szerint úgy vélekedett, hogy a 2005 tavaszán lezajlott ülésen feltett kérdésekből egyértelműen kikövetkeztethető: a bizottság Fidesz által delegált tagjai rendelkeztek azokkal a lehallgatásokból származó műveleti információkkal, amelyek alapján a Magyar Nemzet augusztus közepén kirobbantotta a botrányt.

Más csatornákon kapja

Az Index információi szerint az államtitkár által felvetett témában Tóth Károly, a bizottság szocialista alelnöke kérdést is intézett Kövér Lászlóhoz, amelyben alternatív titkosszolgálati forrásait firtatta. Tóth Károly szerint ugyanis a fideszes politikus egy másfél évvel korábbi bizottsági ülésen már gyakorlatilag elismerte, hogy a hivataloson kívül más csatornákon keresztül is szerez be információkat, mert a nemzetbiztonsági bizottságban szükséges érdemleges adatokat nem kapta meg a szolgálatokat felügyelő tárcától. A szocialista politikus arról érdeklődött a Kövértől, hogy ma is működik-e ez az általa használt informális hálózat. Úgy tudjuk, hogy válaszában Kövér több fogalmazási verzióban is megerősítette: nem vonja vissza akkori kijelentését, mert annak tartalma ma is igaz.