Bernadett
0 °C
4 °C

Kémbotrány: a Fidesz gerjesztette?

2005.10.03. 07:03
Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki megbízatása óta először hívta össze a nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülését. A Népszava szerint a pénteki, szűk körű tanácskozáson azt a jelentést tárgyalták meg, amelyet Tóth András nemzetbiztonságért felelős államtitkár készített a kormányfőnek az úgynevezett kémügyben. A részletekről először a Magyar Nemzet írt, a Népszava szerint viszont az ügy kínosan is elsülhet a Fidesz számára.
Bár nem közöltek részleteket arról, hogy miért ült össze pénteken a nemzetbiztonsági kabinet, az ülés utáni fideszes nyilatkozatok azt sejtetik, fordulat történhetett az úgynevezett Szatmári-ügyben. A Népszabadság az ügy kapcsán azt írta, hogy a tárgyalt jelentés főként azzal foglalkozik, hogyan szivároghattak ki külföldi és hazai lapokba magyar államtitkok, a nemzetbiztonsági szolgálatok titkos iratai.

Korábban a Magyar Nemzet tálalta azt az ügyet, miszerint a nemzetbiztonsági szolgálat felderítette, hogy a román titkosszolgálatnak dolgozott egy Magyarországra áttelepült romániai házaspár, a Határon Túli Magyarok Hivatalánál dolgozó Szatmári Ildikó és férje, az RMDSZ budapesti irodavezetője, Szatmári Tibor. Ők tagadták, hogy hírszerzőként dolgoztak volna Magyarországon.

Halló, itt Révész Máriusz

A Népszava információ szerint az államtitkok kiszivárogtatása igen kínosan is elsülhet a Fidesz számára. Ráadásul az ellenzéki párt egyik prominense kényes helyzetbe kerülhet az ügy egyik érintettjével folytatott beszélgetés okán: Révész Máriusz ugyanis a botrány kirobbanásának napján telefonon beszélt Szatmári Tiborral.

A szóvivő állítólag azt mondta a beszélgetésen, hogy a Fidesznek jó az, ami történik, hiszen a kormány két tagja is érintett az ügyben. Révész a napilapnak azt állította: Szatmári hívta fel, és bizonygatta, hogy tévedések vannak a Magyar Nemzet aznapi cikkében.

Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője az Indexnek nyilatkozva azt mondta, abból, hogy Szatmári Tibor a botrány kirobbanásának napján felhívta, nem csinált titkot, hiszen "még újságírók is tudtak róla".

"Azóta tudomásomra jutott, hogy ezt a beszélgetést a polgári titkosszolgálat lehallgatta, és a lehallgatási jegyzőkönyvek egy részét kiszivárogtatták különböző médiumoknak. Ez államtitoksértés" - szögezte le a fideszes politikus. Hangsúlyozta, ha bebizonyosodik, hogy a jegyzőkönyv-részleteket manipulatív módon próbálják felhasználni, akkor kérni fogja Tóth Andrást, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkárt, hogy ezeket a jegyzőkönyveket teljes terjedelmében hozza nyilvánosságra. "Nekem nincs takargatnivalóm" - állította Révész Máriusz reményét fejezve ki, hogy ezután Hiller István és Magyar Bálint is hasonlóan tesz majd, így teljes valóságában lesz megismerhető az ügy.

A Magyar Nemzet hetekkel ezelőtt adott hírt arról, hogy kiszorítottak egy akkor csak Sz. I. monogrammal illetetett hölgyet és férjét az országból, mert a román hírszerzésnek dolgoztak. A lap akkor azt állította, hogy lehallgatási jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy a kémnő intim kapcsolatot ápolt egy volt és egy jelenlegi miniszterrel, valamint a Határon Túli magyarok hivatalának volt elnökével.

Nem látni tisztán

Még mindig nem látni tisztán az úgynevezett Mucuskagate-ügyben, pedig az az állítás, miszerint gyanú merült fel, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány két minisztere is kapcsolatba került egy olyan személlyel, akitől információk juthattak el a román titkosszolgálatokhoz, nagyon súlyos – emelte ki Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője a pénteki ülés után.