Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kémjelentés: fókuszban a Fidesz-kapcsolat

2005.10.11. 17:04
Több mint négy órán át zajlott a "személyeskedéstől sem mentes vita" a Szatmári-ügyről készült titkosszolgálati jelentésről a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén. A testület ellenzéki tagjai az Index információi szerint meglehetősen zokon vették, hogy a Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár által készített összesítés főként a Fidesz érintettségét tárgyalta a Mucuska-gateben.

Az Index információi szerint három fideszes képviselő, Révész Máriusz, Rogán Antal és Németh Zsolt szerepelt név szerint a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén tárgyalt államtitkári levélben.

A fideszesek sérelmezték

A maratoni hosszúságúra nyúlt zárt ülésen Tóth András titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár és a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetői mellett részt vett Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is. A kiszivárgott információk szerint a testület ellenzéki tagjai sérelmezték, hogy az államtitkár Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek készített összefoglalója egyoldalúan közelíti meg a 2003 vége óta bonyolódó kémtörténetet. Az Index forrásai szerint az ellenzékiek szóvá tették, hogy a miniszterelnök által egy hete összehívott nemzetbiztonsági kabinet előtt tárgyalt titkosszolgálati anyagból készült összegzés leginkább a Fidesz érintettségére fókuszál, és kimaradt belőle például Magyar Bálint oktatási miniszter neve is, jóllehet közismert, hogy az ügyet éppen azok a lehallgatási jegyzőkönyvek robbantották ki, amelyek szerint a miniszter intim kapcsolatban állt a román titkosszolgálati kapcsolat gyanújába keveredett alkalmazottjával, Szatmári Ildikóval.

Kiszorították munkahelyükről

Úgy tudjuk, a zárt ülésen elhangzottak szerint a NBH két éve Szatmári Tibor tevékenységét kezdte el figyelni. Az RMDSZ egykori budapesti irodavezetőjéről a most bemutatott jelentés sem mondja azonban ki egyértelműen, hogy kémkedett, viszont a meghatározás szerint a román hírszerzéshez tartozó, ma már diplomáciai szolgálatban álló személy kapcsolataként jelöli meg az államtitkári összefoglaló. Hasonló megítélés alá esett felesége, a korábban a Határon Túli Magyarok Hivatalánál dolgozó Szatmári Ildikó is. A hírek szerint a keddi bizottsági ülésen az is kiderült, hogy a házaspárnak a nemzetbiztonságiak fellépése miatt kellett elhagynia munkahelyét, vagyis annak ellenére, hogy Szatmári Tibort, aki időközben megkapta a hivatalos letelepedési engedélyt, valószínűleg az NBH "szorította ki" állásából. Mint ismert, Markó Béláék az év elején drasztikusan megszakítottak minden kapcsolatot a volt irodavezetővel. Az Index információi szerint egyébként a kedden tárgyalt államtitkári levél nem tért ki külön fejezetben a titkosszolgálat lehallgatási jegyzőkönyveinek kiszivárogtatására, annyi azonban kiderült, hogy az ügyben megindult nyomozás még nem járt eredménnyel.

A kémsztori

A kémsztorit a Magyar Nemzet robbantotta ki augusztus közepén, azt állítva, az egyébként Magyarországra települt házaspárt kiszorították az országból, miután kiderült, hogy a román hírszerzésnek dolgoztak. A lap ugyan nem nevezte meg a Szatmári-házaspárt, de egyértelművé tette közlésében, hogy kikről lehet szó, hiszen közölték például Szatmári Ildikó korábbi munkahelyének nevét, ami a Határon Túli Magyarok Hivatala volt.

De dolgozott az állítólagos kémnő az oktatási tárcánál, és kurátor, sőt a kuratóriumi elnökhelyettes is volt az Apáczai Közalapítványban. A lap arra is utalásokat tett, hogy a hölgy intim kapcsolatba került egy korábbi és egy jelenlegi miniszterrel. A lap már akkor tudni vélte, hogy a politikusok és a nő bensőséges kapcsolatát lehallgatási jegyzőkönyvek bizonyítják.

A lap által hivatkozott dokumentumokból végül nem a Magyar Nemzetben, hanem a bukaresti Cotidianulban jelentek meg először részletek, később a kolozsvári Transindex közölt részleteket Magyar Bálint és Szatmári Ildikó lehallgatott beszélgetéseiből. Az ügyben megszólalt ugyan a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár is, aki érdemben nem cáfolta, ugyanakkor meg sem erősítette, hogy a kémsztori létezik.

Tóth András csupán annyit közölt, hogy az ilyen típusú információk államtitkot képeznek. A politikus hangsúlyozta, hogy "a törvény is szigorúan szankcionálja információk, félinformációk vagy akár dezinformációk kiadását, kiszivárogtatását a nemzetbiztonsági szolgálatok műveleti munkájáról". A Népszabadság szerdán azt pedzegette, hogy van alapja a kémsztorinak, ám nem Szatmári Ildikó, hanem a férje volt kém. Az ügyben egyébként vizsgálódik a Nemzetbiztonsági Hivatal, amely a miniszterelnök kérésére kezdett hozzá az ügy tisztázásához.