Judit
-2 °C
8 °C

Ha az MDF-es egy haja is szála meggörbül

2006.03.13. 17:11
Ha a megfenyegetett 27 képviselőjelölt bármelyikének a "haja szála meggörbül", és a fenyegetések közül valamit is valóra váltják, az MDF azonnal nyilvánosságra hozza, miként próbálta a Fidesz visszalépésre bírni a párt jelöltjeit. Addig viszont ügyvédi letétben maradnak a Bagó-botrány után elrendelt MDF-es belső vizsgálat eredményei.

Nem hozott nyilvánosságra újabb fideszes zsarolási ügyet az MDF, azt azonban bejelentették, hogy országszerte 27 képviselőjelöltet próbáltak meg "fenyegetéssel vagy ígérgetéssel" rábeszélni a visszalépésre.

Országszerte

Az MDF módszertani kategorizálása

Érzelmi ráhatás: egyszerű beszélgetés, amelyben ecsetelik, hogy a Fidesz jelöltje elsőkörös győzelmét veszélyezteti az MDF, ami a jobboldal győzelmére is veszélyes

Puszta érdeklődés: indul-e a jelölt, van-e elég cédulája.

Piszkálódás: négyszemközti, meg nem engedhető hangnemű gyalázkodás.

Fenyegetés: ha nem lép vissza, akkor két hozzá közelálló jobboldali intézményvezetőt nem szavaznak meg.

Szóbeli fenyegetés: névtelen levélben tudatva, hogy elveszti állását, főleg ha az önkormányzathoz tartozó intézményekben van.

Lejárató kampány: az MDF-es jelölt ellen adócsalás is vád, bírósággal fenyegetés.

Telefonos fenyegetés: "áprilistól el lesz takarítva az összes MDF-es jelölt".

Ígéret: ha visszalép megyei hivatali megbízást kap, vagy megyei közgyűlési tagságot, sőt alelnöki posztot, ha a térség összes jelöltje visszalép.

Támogatás: a sikeres indulás garantálása az önkormányzati választáson, polgármesterség támogatása.

Herényi Károly frakcióvezető elmondta, hogy a párt másfél hete elrendelt belső vizsgálata során kiderült: 12 megyében, Baranyában, Tolnában, Győr-Sopronban, Komárom-Esztergomban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Pestben, Bács-Kiskunban, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hevesben, Zalában, Vasban, Békésben és Veszprémben, valamint Budapesten kereste meg a Fidesz helyi politikusa az MDF-es jelöltet. A párt jelöltjeinek beszámolói alapján Herényi azt állította, hogy összesen 27 fórumos indulót igyekeztek különböző módszerrel rávenni a visszalépésre. A politikus azt állította, hogy már a kampány kezdeti szakaszán is történtek hasonló esetek, ezért volt olyan jelöltjük, aki még a hivatalos regisztráció előtt visszamondta a jelöltséget: ők nincsenek benne a 27-ben.

Mint emlékezetes, az MDF március 3-án egy hangfelvétel részleteit mutatta be, amelyen Bagó Zoltán, a Fidesz kalocsai képviselője megzsarolta Romsics Imrét, a Fórum jelöltjét. A felvételek miatt a Fidesz azonnal viszaléptette Bagót, Orbán Viktor Fidesz-elnök pedig elnézést kért Dávid Ibolyától.

100 százalék

A lefolyt vizsgálatokról szóló dokumentumokat ügyvédi letétbe helyezték - mondta a frakcióvezető, de ha a fórumosoknak "egy haja is szála meggörbül", vagy a fenyegetések megvalósulnak, nyilvánosságra hozzák az iratok tartalmát. Az MDF bizonyítékai között nincs újabb, a kalocsaihoz hasonló hangfelvétel, de Herényi szerint a jelöltjeik beszámolói is "százszázalékos bizonyítékok, ezek nem hazudós emberek".

A frakcióvezető szerint már néhány eset az elmúlt napokban így is nyilvánosságot kapott, mint a soproni Nagy Tamásé, aki jelöltsége miatt nem esett el egy munkahelyi megbízástól, ennek ellenére az MDF nem szeretné, hogy a kampány fennmaradó három hete egy ilyen üggyel teljen". A frakcióvezető az Index kérdésére azt mondta, hogy a Fidesz semmilyen formában nem kereste meg pártját az elmúlt napokban. Szerinte a kétoldalú egyeztetésnek csak abban az esetben lenne értelme, ha a Fidesz megnevezné a felelősöket. A fórumos politikus szerint ugyanis beszámolókból kitűnik, a megkeresések központi utasítás alapján történtek.

"Az MDF gyerekes vádaskodásaival kapcsolatos véleményünket ügyvédi letétbe helyezzük. A Magyar Demokrata Fórumnak továbbra is sikeres választási szereplést kívánunk, a jövőbeni együttműködés reményében" - Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője két mondatos közleményben reagált az MDF bejelentésére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.