Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

A Legfelsőbb Bíróság kiköltöztetné a Néprajzi Múzeumot

2003.02.06. 11:57
Bár Szili Katalin Házelnök is drukkol azért, hogy a Legfelsőbb Bíróság költözhessen a Néprajzi Múzeum jelenlegi épületébe, az esetleges Kossuth téri rendezkedésről senki sem értesítette hivatalosan a múzeum vezetését. Lomnici Zoltán, az LB elnöke az utóbbi időben többször is felvetette, hogy a Kúria székhelyeként létrehozott, ám ötven éve múzeumként használt épületet az eredeti célok jogán "visszakérje az igazságszolgáltatásnak". A Néprajzi Múzeum kiköltöztetése az előző kormány idején s felmerült. Az akkori házelnök, Áder János a Miniszterelnöki Hivatal méltó helyét látta benne.
A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint pazarlás kifizetni évi negyedmillárd forintot a Fővárosi Ítélőtábla elhelyezéséért, mert a Kossuth téri múzeum épülete hosszútávon is megoldaná a kérdést.

A Kúria visszavétele

Lomnici Zoltán az utóbbi hónapokban már többször előállt a Parlamenttel szemben elhelyezkedő egykori Királyi Kúria "visszavételének" ötletével. Lomnici szerint ugyanis a legfőbb bírói testület székhelyeként létrehozott épületnek ma is igazságszolgáltatási célokat kellene szolgálnia. Az LB elnöke az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szerdai ülésén is felvetette a tervet. Az ülésen résztvevő Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pedig kifejtette, drukkol azért, hogy az intézmény tekintélyének megfelelő helyre kerüljön.

Csak négyzetmétert kaptak

A Néprajzi Múzeum főigazgatója, Fejős Zoltán az Index kérdésére elmondta, hogy a felvetésekről eddig nem kapott hivatalos tájékoztatást, és maga Lomnici Zoltán sem járt az épületben. Bár a Miniszterelnöki Hivatal kormányzati szerveket elhelyező csoportja kért adatokat a múzeumról, a válaszban csupán az alapterületről tudtak információt adni, mivel az épület drága műszaki felmérésére az utóbbi évtizedekben nem volt pénz. A főigazgató elmondta, hogy a 250 ezer tárgyat, 400 ezer fotót és több iratkilométer dokumentációt őrző múzeum költözése több évet és jónéhány milliárdot venne igénybe.

A Parlament közelsége

Az Orbán-kormány idején, 1999-ben az akkori kulturális miniszter, Hámori József már egy szakbizottságot is létrehozott annak kivizsgálására, hova és milyen ütemezésben költözhetne a Kossuth-térről a Néprajzi Múzeum miután kitudódott, hogy a múzeum jelenlegi épületébe a Miniszterelnöki Hivatalt helyezné a kormány. Áder János házelnök akkor elismerte, hogy ő kezdeményezte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal költözzön ki az Országház épületéből. A egykori Királyi Kúria Áder szerint méltó helyet adhatna Miniszterelnöki Hivatal számára. Borókai Gábor kormányszóvivő hamarosan kész tényként közölte, hogy "optimális esetben" még 1999-ben meg is történhet a Néprajzi Múzeum áttelepítése.

A Néprajzi Múzeum elhelyezésére pedig három "célhelyszínt" - a Kilián laktanyát, az óbudai Zichy-kastélyt, valamint az Óbudai Gázgyár épületét - jelölte meg. A múzeum látogatottsága egyébként a kiköltöztetés tervének hírére jelentősen megnövekedett, és a vendégkönyvbe tömegével kerültek be az együttérzést és szolidaritást kifejező bejegyzések.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!