Gusztáv
-11 °C
-2 °C

'Abortusztörvény': döntés előtt

2000.06.19. 08:00
Két rendkívüli ülésnappal zárul a héten az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, ahol többek között olyan fontos kérdésekről dönt a ház, mint az abortusztörvény módosítása és a honvédség átalakításának irányelveit rögzítő országgyűlési határozat. De az országgyűlés elé kerül az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségét szabályozó jogszabály is. Plenáris ülésre legközelebb szeptember 4-én kerül sor.
A parlament - mielőtt még augusztus végéig tartó nyári szünetükre vonulnának a képviselők - várhatóan döntést hoz az SZDSZ népi kezdeményezése ügyében is, vagyis kiderül: a szabaddemokraták hómapok óta tartó "kampányának" - amelyben a sorkatonai szolgálat 2002-es megszűnését követelik - lesz-e foganatja.

Áder János házelnök:
"Hosszú idő óta először konszenzus alakult ki"

Konszenzus az utolsó heti munkáról

Hosszú idő óta először konszenzus alakult ki a parlamenti pártok között az Országgyűlés hétfői és keddi ülésnapjára vonatkozó napirendjéről - ezt Áder János, az Országgyűlés elnöke, még múlt héten, a csütörtöki házbizottsági ülés után jelentette be. Elmondta, hétfőn elsőként arról kell határoznia a képviselőknek, hogy eltérjenek a házszabálytól, ily módon lehetővé téve, hogy döntés születhessen az önkormányzati képviselők összeférhetetlenségét szabályozó törvényről, illetve az SZDSZ népi kezdeményezéséről.

A képviselők vélhetően befejezik a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területrendezési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló törvénytervezet részletes vitáját, szintén végeznek a helyi adókról szóló törvénymódosító javaslat vitájával.

Kedden vége a tavaszi ülésszaknak
Legközelebb szeptember 4-én

Abortusztörvény: lelkiismereti szavazás?

Kedden olyan fontos kérdésekben határoz a parlament, mint a kétharmados többséget igénylő média törvény módosítása, a szintén kétharmados helyi önkormányzati képviselők jogállásának kérdéseit szabályozó törvényről, a Magyar Honvédség hosszú távú átalakításának irányairól szóló országgyűlési határozatról, vagy éppen az abortusztörvény módosításáról.

Az abortusztörvény esetében a ,,sarkalatos pont" a ,,súlyos válsághelyzet" fogalmi meghatározása volt. ,,A kormány a törvényjavaslattal azt szeretné elérni, hogy csak a legvégső, és a valóban indokolt esetekre szóló, korlátozott eszköz legyen a terhesség-megszakítás" - indokolta előterjesztésében Pusztai Erzsébet, az EM államtitkára. A kormány az utolsó pillanatban a bizottság által is elfogadott módosító indítványt terjesztett elő, mely szerint szerint súlyos válsághelyzet lenne az, amely ,,a gyermek kihordása esetén az anya számára a várandósággal együtt járó terheket meghaladó nehézségeket eredményez".

,,Az MSZP és az SZDSZ barátságtalan gesztusként értékeli a korábbi, ötpárti egyeztetéstől lényegileg eltérő módosítást (A MIÉP végig távolmaradt - szerk.), és így az újrafogalmazás nagyban befolyásolhatja a végső szavazás eredményét" - mondta el az Indexnek Szabó Sándorné, az Egészségügyi és Szociális Bizottság szocialista tagja. A képviselők valószínűleg lelkiismereti alapon voksolnak majd. A MIÉP képviselői kinyílvánították: nemmel szavaznak, ugyanis a "súlyos válsághelyzet" törvényi kitétele miatt elfogadhatatlannak tartják a módosítást.

Amenniyben a képviselők többsége nem fogadná el a törvénymódosítást, akkor július elsejétől elvileg nem lehet abortuszt végezni Magyarországon, hiszen az Alkotmánybíróság döntése értelmében a még életben lévő törvény ezen részre vonatkozó passzusa június 30-án hatályát veszti.

Plenáris ülés legközelebb szeptember 4-én

A képviselők megválasztják az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzését végző bizottságok tagjait is, és valószínűleg elfogadják azt a törvényt, amely lehetővé teszi a közlekedési minisztérium átalakítását.

Áder János tájékoztatása szerint a jövő keddi ülés este 7 óra körül véget ér, s plenáris ülésre legközelebb csak szeptember 4-én kerül sor. A parlamenti munka a bizottsági ülésekkel kezdődik augusztus 28-án.

A kormány egyébként benyújtotta a következő fél évre vonatkozó jogalkotási tervét a parlamentnek. E szerint 41 elfogadandó és 15 tárgyalandó javaslatot terjesztenek a Ház elé. A tervben szerepel többek között a sporttörvény, a szövetkezetekről szóló törvény megalkotása, illetve az új haderőstruktúra kialakításával összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.