2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

,,Súlyos válsághelyzet" az abortusz vitában

2000.06.09. 18:06
A módosított magzatvédelmi törvény életbe lépésétől, július 1-jétől, szociális rászorultság alapján különböző mértékű kedvezmények illetik majd meg a terhességük megszakítását kérő nőket. Egy új képviselői beadvány nyomán, a korábbi viszonylagos konszenzus ellenére változhat a ,,súlyos válsághelyzet" meghatározása is, amely az abortuszt kérvényezők több mint 90 százalékát érinti.
Szerdán kezdte tárgyalni az Országgyűlés Egészségügyi és szociális bizottsága a magzatvédelmi törvény módosítását kiegészítő javaslatokat. Csáky András MDF-es képviselő új beadványa a ,,súlyos válsághelyzet" megfogalmazásában kezdeményezett változtatásokat.

A ,,súlyos válsághelyzet" új meghatározása

A ,,súlyos válsághelyzet" fogalmi meghatározása a törvénymódosítás egyik leglényegesebb eleme, tisztázása azért fontos, mert amennyiben nem születik a pártok között megállapodás a definícióról, kérdésessé válik, hogy sikerül-e elfogadni a törvénymódosítást.

Csáky András szerint az új definíció összhangban áll az Alkotmánybíróság ide vonatkozó határozatával
A zárószavazására előreláthatólag június 19-én kerül sor, a pártok lelkiismereti alapon voksolnak majd. Az már szinte biztos, hogy a MIÉP képviselői nemmel szavaznak majd, ugyanis, ahogy azt már korábban kifejtették, a "súlyos válsághelyzet" törvényi kitétele miatt elfogadhatatlannak tartják a módosítást.

A bizottsági indítvány által javasolt új definíció szerint súlyos válsághelyzet lenne az, amely ,,a gyermek kihordása esetén az anya számára a várandósággal együtt járó terheket meghaladó nehézségeket eredményez". Csáky András szerint ez a definíció teljes összhangban áll az Alkotmánybíróság ide vonatkozó határozatának indoklásában körülírt fogalom-meghatározással.

Szabó Sándorné, az Egészségügyi és Szociális Bizottság szocialista tagja elmondta, hogy az új meghatározást a bizottság egyhangúlag elutasította, mert az szerintük magában hordozza azt a lehetőséget, hogy a terhességét megszakítani kívánó nő önrendelkezési joga sérül, mivel helyette mások döntenek sorsáról. Emiatt a jövő héten szavazásra kérik ki az MDF-es képviselő indítványát.

Július 1., a határidő

A ,,súlyos válsághelyzet" -amelyre eddig a terhességüket megszakítani kívánó nők több mint 90 százaléka hivatkozott - definíciója eddig is a legsarkalatosabb pontja volt a magzatvédelmi törvény módosítása körüli vitának. A jelenlegi jogszabály erre vonatkozó része, az Alkotmánybíróság döntésének értelmében június 30-ával megszűnik, így ha addig az időpontig nem sikerül a képviselőknek egyezségre jutniuk, ezzel az indítékkal július 1-től nem végezhető el a beavatkozás.

Az ellenzék barátságtalan gesztusként értékeli a módosítást

- Annak ellenére, hogy a "súlyos válsághelyzet" új definícióját egyedül a kormány támogatja, az minden bizonnyal bekerül majd a törvénymódosítás szövegébe. Ám mind az MSZP mind az SZDSZ barátságtalan gesztusként értékeli a korábbi, - a MIÉP távolmaradása miatt - ötpárti egyeztetéstől lényegileg eltérő módosítást, és így az újrafogalmazás nagyban befolyásolhatja a végső szavazás eredményét - tette hozzá a képviselőasszony.

A korábbi elképzelésekkel ellentétben, amelyek szerint minden szociális helyzettől függő kedvezmény megszűnne, július 1-jétől olcsóbb, illetve ingyenes lehet az abortusz az arra rászorulóknak. A beavatkozás a jelenlegi 10 ezer forint helyett júliustól 16 ezer forintba kerül majd, ám a tervek szerint ennek az összegnek csupán a felét kell állniuk azoknak, akik például gyermekgondozási díjban, gyermeknevelési támogatásban vagy munkanélküli járadékban részesülnek.

A szociális járadékra, jövedelempótló támogatásra és a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra szorulókat további kedvezmények illetik majd meg. A fizetés alól pedig a rendszeres szociális segélyen élők és a rokkantsági járadékot igénybe vevők teljes egészében mentesülni fognak.