Molotov-koktéllal az abortusz ellen

MTI
2000.04.13. 22:06
A magyar abortusz-törvény országgyűlési disputájára a pénteki záróvitával valószínűleg pontot tesz a magyar Parlament. Szerdán a magzati élet védelméről szóló törvényjavaslat megbeszélésén a Fidesz, MSZP és az SZDSZ egyetértett az abortusz lehetőségével, az MDF és a MIÉP felszólalásaiban ellenezte a törvényjavaslatot. Az abortusz társadalmi vitája azonban minden valószínűség szerint nem csendesül el, mint ahogy szerte a világban ellentéteket szül. Összeállításunkban néhány ország kirívó megoldására és feltűnőbb szóváltásaira térünk ki.
Lezsák Sándor (MDF): a demokrata fórum frakciójának tagjai lelkiismeretük szerint szavaznak majd
A magzati élet védelméről szóló törvényjavaslat általános vitájában a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ szónokai alapvetően egyetértettek az előterjesztéssel, amely nem zárja ki az abortusz lehetőségét. Ugyanakkor Surján László (Fidesz) közölte: frakciójának kereszténydemokrata képviselői elvi és erkölcsi okokból nemmel fognak szavazni a törvényre.

Ugyanígy foglalt állást Lezsák Sándor (MDF), aki közölte: ha a Ház bizonyos módosításokat elfogad, a demokrata fórum frakciójának tagjai lelkiismeretük szerint szavaznak majd. A MIÉP szónokai élesen ellenezték az abortuszt nem tiltó törvényjavaslatot. Az SZDSZ-es Mécs Imre bejelentette: lelkiismereti okokból nemmel fog szavazni.

Lengyelország: abortúrák és a pápai látogatás

Míg Lengyelországban a kommunista időszakban megengedett volt az abortusz, az 1993-ban hozott törvény - mely szerint, ha a terhesség az anya egészségét súlyosan veszélyezteti, ha a gyermek már az anyaméhben sérült, vagy ha a terhesség bűncselekmény következménye - szerint az abortuszt végre lehet hajtani.

Szakértők szerint e kompromisszumos abortusztörvény enyhébb lett ugyan a vártnál, gyakorlatilag mégis teljes abortusztilalmat jelentett: az egészségügyi okból történt terhességmegszakítások ugyanis az abortuszok mindössze 3 százalékát teszik ki. Az összes többi anyagi, szociális, családi okok következménye - márpedig ezeknél a törvény nem ismeri el az abortusz jogosságát, sőt a műtétet elvégző orvost két év börtönnel sújtja.

Az új abortusztörvény főpróbáját azonban a lengyel orvoskamara rendezte. Etikai kódexe a hivatás gyakorlásától való eltiltással fenyegeti azt az orvost, aki nemcsak az anya életének és egészségének közvetlen veszélye esetén hajt végre abortuszt. Ezzel gyakorlatilag leállították e műtéteket, hiszen az orvosok nem szívesen kockáztatják diplomájukat. Bár a lengyelek 95 százaléka hívő katolikus, többségük elfogadja az abortuszt.

A teherbe esett, ám terhességüket megszakítani vágyó lengyel nők válaszul megindították áradatukat orosz és cseh földre. Az ,,aborbuszok" mellett élelmes üzletemberek készségesen segítettek a nők tízezreit érintő helyzeten - természetesen jó pénzért. Olsztyn városában például 200 dollárért lehet jelentkezni egy, a nőgyógyászati túraszolgáltatást nyíltan hirdető utazási irodánál.

A túrán a terhes nőt feltették az oroszországi Kalinyingrádba tartó buszra, ahol a vasutas-kórházban elvégezték a műtétet, majd a menetrend szerinti távolsági busszal hazaküldték. Abortusztörvény hiányában az orvosok a műtétet bármely jelentkezőn elvégezték - hivatalosan 2-3 ezer rubelért, drágábban 5 ezer rubelért (80-90 dollár).

A lengyel szejm egy évvel később elfogadott egy abortusztörvényt, mely a nehéz anyagi vagy magánéleti helyzetben lévő nő számára is lehetővé tette volna az abortuszt. Lech Walesa államfő azonban megvétózta a törvénytervezetet, és csak a következő választások után alakult szejm változtatta meg a törvényt. Az új szabályozás értelmében Lengyelországban a terhességet a 12. hétig meg lehetett szakítani, ha az anya anyagi helyzete ezt indokolja.

1997. május 25-i népszavazással megerősített új alkotmány már nem tiltotta az abortuszt. A pápa 1997 júniusi látogatása előtt azonban a varsói alkotmánybíróság az alkotmánnyal ellentétesnek ítélte a művi terhességmegszakítás engedélyezésének liberalizálásáról alkotott törvényt. A parlamentnek hat hónapja volt módosítani a jogszabályt.

Az alkotmánybíróság döntését a törvényhozás csupán kétharmados többséggel bírálhatja felül, de a parlamenti erőviszonyok miatt ez nem sikerült. Ezért most az 1993-ban megfogalmazott, szigorúbb rendelkezések léptek hatályba.

A Molotov-koktéllal az abortusz ellen

A főként az angolszász precedensjogra építkező USA-ban a szabályozás kulcstényezője a Legfelső Bíróságnak a Roe kontra Wade ügyben 1973-ban hozott határozata. Ennek értelmében a terhesség 36 hetes időszakát három részre osztották.

Az első harmadban a nőnek abszolút joga van az abortuszra, mégpedig az amerikai alkotmány 14. módosítása értelmében, amely garantálja a magánélethez való jogot. A másodikban az abortusz csak akkor tiltható, ha az a nő egészségét veszélyeztetné. A Roe kontra Wade ügy határozata szerint a szövetségi államok kizárólag a harmadik harmadban korlátozhatják az abortuszhoz való jogot, ekkor ugyanis az embriót már képesnek tekintik, hogy a méhből kikerülve is életben maradjon.

E szerint a legfelső bírósági állásfoglalás lényegében eltiltotta a szövetségi államokat, hogy a terhesség első hat hónapjában korlátozzák a művi terhességmegszakításhoz fűződő jogot. Az abortuszellenes képviselők kétszer próbálták meg törvényerőre emeltetni a késői - értsd a harmadik hónap utáni - művi vetélés össz-szövetségi tilalmát, amit Clinton elnök megvétózott. Ahhoz azonban, hogy a vétó érvényét veszítse, a kongresszusnak kétharmados többséggel kellene elfogadnia a tilalomról szóló javaslatot, ami eddig még nem jött össze.

A késői abortusz tilalmát ellenzők azzal érveltek, hogy az évi 1,2 millió abortusznak mindössze 10 százaléka szüntetett meg 12 hetesnél hosszabb terhességet. Az ,,életpártiak" erőszakos fenyegetései azonban oda vezettek, hogy, senki nem merte vállalni a Mifepristone abortusztabletta (amellyel az öthetesnél nem idősebb terhesség gyógyszeresen megszakítható) gyártását.

A fanatikusok abortuszt végző orvosokat öltek meg, vagy abortusz klinikákra Molotov-koktélokat dobáltak. Az abortuszra vállalkozó orvosokat számtalan kollégájuk, sőt, sok hozzájuk forduló páciensük is lenézi. Így az évi átlagban 1,6 millió művi terhességmegszakítást egyre kevesebb orvos végzi.

Irország: A megszállott katolikusok

Egészen 1995-ig az abortusz szigorúan tilos volt Írországban, sőt még a fogamzásgátlásról szóló információ is. Egy óriási botrány miatt - amikor is egy 14 éves kislányt osztálytársa apja megerőszakolt, és a terhességmegszakítás engedélyezését bíróságnak kellett kimondania - bűncselekmény vagy életveszély esetén engedélyezik az abortuszt.

Németország: tanácsadás tanácsadók nélkül

A német abortusztörvény szerint a művi vetélés alapvetően tilos és büntetendő, hacsak a nőnek nincsenek komoly indokai. E komoly indokokat azonban nem kell bizonyítani, elég, ha valaki elmegy egy megfelelő tanácsadásra, s az ezt igazoló papírt átadja a nőgyógyásznak.

Az 1995-ben hosszas vita és többpárti kompromisszum után született törvény eleve azzal számolt, hogy a tanácsadóhelyek több mint a fele nem állami kezelésben, hanem egyházi vagy egyéb szervezetében van. A katolikus egyház működteti a terhes- (illetve abortusz-) tanácsadóhelyek 15,7 százalékát.

A német katolikus egyház viszont 1999-től nem ad ki igazolást a kötelező terhestanácsadáson való részvételről. A német püspökök azután döntöttek így, miután megkapták II. János Pál pápa egyértelmű levelét: ,,Nyomatékosan kérlek tehát Titeket, kedves testvéreim, hogy ilyen igazolópapírt egyházi vagy az egyháznak alárendelt terhestanácsadó központok többé ne állítsanak ki."

Portugália: közönyösség abortusz-ügyben

1998-ban érdektelenségbe fulladt az első portugál népszavazás, miután a jogosultak mindössze 30 százaléka jelent meg a választási helyiségekben, hogy döntsön az abortusz liberalizálásáról. Az előírt legalább 50 százalékos részvétel hiányában az eredmény nem kötelező a parlamentre nézve.

A reform elfogadásában bízóknak kudarc, hogy ha hajszál híján is, de a véleményüket kinyilvánítók többsége nemmel szavazott arra a kérdésre, hogy büntetlenséget kapjon-e az a nő, akin a terhesség első 10. hetében saját kérésére végeznek abortuszt. A referendumot a kormányzó szocialista párt ifjúsági szervezete kezdeményezte, és bár a szocialisták a kommunistákkal együtt képesek lennének elfogadtatni a liberálisabb tervezetet, a népszavazási eredmény ismeretében ezt aligha kísérlik meg.

Így továbbra is akár hároméves börtönnel is sújtható a művi terhességmegszakítás, ha azt nem a magzat fejlődési rendellenessége vagy az anya egészségügyi, illetve lelki veszélyeztetettsége indokolta. A katolikus Portugáliában - ahol 1984 előtt tilos volt a terhesség megszakítása - évente 300 ilyen műtétet végeztek, az illegális abortuszok számát viszont hivatalos becslések évente 10-20 ezerre, más források legalább 150 ezerre teszik, a határközeli spanyol klinikákon végrehajtott műtétekét pedig felbecsülni sem tudják.

Forrás: HVG