Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Politikai békére vágynak az államfők

2000.08.04. 13:19
Társadalmi béke megkötésére szólított fel tegnapi tévébeszédében a leköszönő köztársasági elnök, Göncz Árpád. Mádl Ferenc, az új elnök is új politikai magatartást kér politikusainktól, olyat, mely nem a ,,politikai konfrontáció" eszközeit használja. A két államférfi abban is egyetért, hogy Magyarország jó irányban halad az európai integráció megvalósulása felé.
A két államfői ciklus után leköszönő, 78 éves politikus az m1-es tévécsatornán elhangzott beszédében emlékeztetett arra, hogy az ország az elmúlt tíz évben alapvetően átalakult, és Magyarország - a volt Szovjetunió egykori csatlósa, ma az Észak-atlanti Szövetség tagja - belátható időn belül az Egyesült Európa egyenjogú tagországa lesz, azé az Európáé, ahol a szabadság és a törvény előtti egyenlőség elvileg mindenki jussa.

,,Országunk visszhangzik a csatazajtól"

Göncz Árpád
"Országunk visszhangzik a csatazajtól"
- De mindmáig nem vagyunk, emberközpontú ország - folytatta Göncz Árpád, hiszen tíz évvel a rendszerváltás után az még mindig ,,visszhangzik a csatazajtól". - A kezek ökölbe szorulnak ahelyett, hogy végre valahára simogatnának. Ellenséget keresünk ott, ahol könnyűszerrel barátot lelhetnénk - folytatta gondolatát a leköszönő elnök. A társadalmi békére közösen felelős mindenki, államfőként a békességszerzésre egyetlen eszköze az emberi szó volt.

Az államfő elmondta: hivatali ideje alatt négy kormánnyal dolgozott együtt, egyikükkel sem értett egyet mindenben, de jó szándékukban nincs joga kételkedni - vélte Göncz.

- Végezetül, hadd mondjam ki azt az egyetlen mondatot, amit Isten segítségével közösen végzett tízévi munkánk utolsó napján joggal és okkal kimondhatok: Köszönöm, Magyarország! - zárta tévébeszédét Göncz Árpád.

Mádl: nem legyen politikai konfrontáció

Mádl Ferenc köztársasági elnökként a társadalmi és a politikai béke érdekében kíván tevékenykedni, és a nagyobb horderejű kérdésekben közvetlenül is szeretne az állampolgárokhoz szólni. Az új államfő beiktatása alkalmából a Magyar Távirati Irodának adott interjújában elmondta: köztársasági elnökként hozzá kíván járulni ahhoz, hogy a politikai viták kultúrája javuljon, valamint jobb együttműködést lát szükségesnek a parlamenti pártok között.

Mádl Ferenc
Politikai békét és együttműködést szeretne
Mádl a leköszönő elnökhöz hasonlóan nem tartja jónak az állandó konfrontációt a belpolitikai életben. Az elnök szeretné, ha a ,,konfrontációs légkört és politikai gyakorlatot" fokozatosan felváltaná a politikai béke és együttműködés.

A pártokkal való kapcsolattartás formáját, gyakorlatát Mádl Ferenc szerint az érintettekkel együtt kell majd kialakítania, azonban az biztos, hogy - túl azokon az ügyeken, amikor az elnöknek valamilyen javaslatot kell tennie az Országgyűlésnek - nagy fontosságú ügyekben mindenképpen indokolt az egyeztetés közöttük.

Mádl Ferenc azonban reméli, hogy egész habitusával, béketeremtő magatartásával hatni tud majd a politikai közéletre, és ez fokozatosan érezhető is lesz.

Az európai integrációs folyamat kiemelt feladat

A köztársasági elnök jelezte, hogy nagyobb hangsúlyt kíván helyezni Magyarország európai integrációjának folyamatára, a nemzeti értékek és érdekek határozottabb megjelenítésére és képviseletére. Szerinte a jelenlegi kormány jó munkát végzett az integrációs előkészületek területén, de a megállapodásban nagyon pontosan meg kell fogalmazni a magyar nemzetgazdaság, kulturális érdekek védelmét szolgáló feltételeket.

Mádl Ferenc szerint a születő törvények megítélésében sok segítséget ad majd számára az az értékrend, amely jogászként sajátított el.

Az új elnök és felesége- Mádlné Némethy Dalma - már régóta folytatnak karitatív tevékenységet, elsősorban a szegények, a vakok és a mozgássérültek érdekében. Ezt a munkát köztársasági elnökké történő megválasztása után is folytatni kívánják, felesége át is vesz egyes jótékonysági feladatokat a leköszönő elnök, Göncz Árpád feleségétől.

Visszakacsint a múlt

Egyetemi múltjától nem válik meg teljes egészében Mádl, hiszen az ELTE jogi karának rektora felajánlotta számára, hogy tartsa meg ottani szobáját, legyen továbbra is sokak számára nyitott tudományos műhelye. - Egy kicsit itt viszem tovább a régi életemet. Ez jólesik nekem, mert így nem kell teljesen kiszakadnom abból, amit negyven éven át csináltam - fogalmazott az új államfő.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!