Mária
-6 °C
-2 °C

Magyar romák petíciója a szlovák kormánynak

2004.03.01. 12:12
A szlovákiai helyzet rákényszeríti a kormányokat, hogy elgondolkozzanak: mi történt a romák integrációjával, a romák esélyegyenlőségével az elmúlt tíz évben - hangzott el az Országos Cigány Önkörmányzat hétfői demonstrációján.
Fotó: Index
Szolidaritást vállalnak
A szlovákiai események egyértelműen jelzik, hogy az Európai Uniós csatlakozás küszöbén megoldatlan problémákkal állunk szemben - hangsúlyozta Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke Szlovákia budapesti nagykövetsége előtt hétfőn, az OCÖ által szervezett demonstráción. A délelőtti rendezvényen a cigány himnusz elhangzása után szólalt fel Kolompár, majd a magyarországi roma szervezetek nevében petíciót nyújtottak át a szlovák képviselet illetékesének.

Elítélik az erőszakot

Az ÖCO elnöke beszédében a magyarországi romák szolidaritásáról biztosította az elkeseredett dél-szlovákiai romákat, hangsúlyozva a szlovák kormány felelősségét a kialakult helyzetért, elítélve a romák kiszolgáltatottságát kihasználó uzsorások tevékenységét is. A cigány vezető elmondta, demonstrációjukkal fel szeretnék hívni a magyar és a szlovák közvélemény figyelmét a szlovákiai cigányság tarthatatlan helyzetére. Az OCÖ nevében ugyanakkor kinyilvánította, a kisebbségi önkormányzat nem ért egyet a rombolással, az erőszakkal és a garázdasággal. Hangsúlyozta: "mindenki tudja, hogy ez nem megoldás. Hanem nyomorúság, katasztrófa, kisebbség és többség számára egyaránt".

Kolompár Orbán arra is felhívta a figyelmet, hogy "rövid időn belül olyan európai közösség teljes jogú tagjaivá válunk, ahol a hátrányok megszüntetése, a leszakadás megfékezése, a nyomor, a munkanélküliség, az iskolázatlanság felszámolása kiemelt feladatok, amelyek megvalósításához jelentős források állnak majd rendelkezésre."

Petíció a szlovák kormánynak

Fotó: Index
Kolompár Orbán
Kolompár Orbán szerint Szlovákiában olyan helyzet állt elő, amely kapcsán minden kormánynak el kell gondolkoznia: "mi történt a romák integrációjával, a romák valós esélyegyenlőségével az elmúlt tíz évben." Mint mondta, a problémákat "csak közösen, az együttműködés jegyében tudjuk hosszú távon eredményesen kezelni."

Az OCÖ vezetői petíciót adtak át a nagykövetség egyik munkatársának, amelyben többek között azt kérik, szüntessék meg a romákkal szembeni brutális fellépést, vonják vissza a kirendelt karhatalmi erőket és dolgozzák ki az éhséglázadásban résztvevők rehabilitációjának jogi hátterét. Kérik: a szlovák kormány vizsgálja felül az elmúlt napok letartóztatásainak körülményeit, valamint keressenek konszenzusos megoldást a szlovákiai roma szervezetek vezetőinek bevonásával. A petíció megfogalmazói azt várják: szlovákia kormánya indítson be komplex integrációs programokat, amelyek a romák szociális és munkaerő-piaci helyzetének javítását célozzák.

A jelentős rendőri biztosítás mellett megtartott demonstráción mintegy negyvenen vettek részt. A megjelentek többsége a szolidaritás jeleként világoskék szalagot tűzött ruhájára.

Lezárnák az autópályákat
Határátkelők és autópálya-szakaszok lezárását helyezte kilátásba még szombaton - egyelőre időpont-megjelölés nélkül - a szlovákiai Roma Parlament, az éhséglázadások során letartóztatottak szabadlábra helyezését és a rendfenntartók visszavonását követelve a kormánytól. A Roma Parlament Kassán ülésező válságstábja, taktikai okokból homályban hagyva a tervezett blokádok időpontját és helyszíneit, csak annyit jelzett, hogy az akció a jövő héten lesz esedékes.

Az elmúlt időszak éhséglázadásai nyomán létrejött testület a külföldi roma szervezetekhez fordult támogatásért, arra kérve őket, hogy Szlovákia külföldi nagykövetségei előtt békés rokonszenvtüntetésekkel támogassák a szlovákiai romákat, akik "nem segélyeket, hanem munkát követelnek". Ezzel együtt úgy döntöttek, hogy aláírásgyűjtést indítanak a szociális segélyek megnyirbálásáról született törvény visszavonásáért, és felszólították a romákat, hogy hagyjanak fel a törvénytelen akciókkal és békés eszközökkel küzdjenek a szociális érdekeikért.

A kormányfőhöz és az államfőhöz címzett levelükben követelik, hogy a rendőri alakulatokat és hadsereg tagjait azonnal rendeljék vissza a kaszárnyákba, hogy a fegyveres testületek ott teljesíthessék az alkotmányból eredő kötelességeiket. Akik pedig a romák közül őrizetben vagy fogdában vannak, azokat azonnali hatállyal engedjék haza, hogy a sokgyerekes anyák és apák eleget tehessenek szülői kötelességeiknek - ismertették követeléseiket a sajtóval a testület vezetői.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.