Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Hajtóvadászatot indítanak az uzsorások ellen Szlovákiában

2004.02.26. 14:29
Stabilizálódott a helyzet Szlovákiában, a hatóságok viszont hajtóvadászatot indítottak a roma uzsorások ellen, akik nehéz helyzetben lévő társaikat sanyargatják. A szlovák kormány szerint ugyanis ez áll az utóbbi napok éhséglázadása hátterében, az államfő szerint viszont a kialakult helyzetért a kormányzat is felelős.
Boris Azaltovic, a szlovák belügyminiszter szóvivője a helyzet stabilizálódásáról tájékoztatta a sajtót csütörtökön. Tájékoztatása szerint szerda este óta nem volt semmiféle rendbontás Szlovákiában és egyetlen újabb üzletet sem fosztottak ki a megcsappant szociális támogatásokra hivatkozva. A nyugalom a szóvivő szerint azóta tapasztalható, hogy a problematikus körzetekben megerősített rendőrségi és a katonai járőrök teljesítenek szolgálatot. Mindössze egy kisebb incidens történt, abban két rendőr könnyebben megsérült.

Az uzsorások minden baj okozói

A rendőrség hajtóvadászatot indított a roma uzsorások ellen, mert úgy ítéli meg, hogy a romák rendbontásainak hátterében épp azok állnak, akik folyamatosan és ijesztő uzsorakamatokkal nyomorítják meg rászorult társaikat.

Miután a Révkomáromhoz közeli Szentpéteren egy roma anya a fia nyakába varrt uzsorakamat miatt elszánta magát és polgármesterhez fordulva - talán elsőként az országban - nevén nevezte az uzsorást, a polgármester feljelentést tett a rendőrségen. A rendőrség csütörtökön országos körözést rendelt el két helyi lakos, apa és fia ellen, akik évek óta százszázalékos kamat fejében, két-három hetes "futamidőre" adtak kölcsön pénzt a rászorultaknak. Uzsoráskodásért és zsarolásért emelhetnek ellenük vádat.

Folytatódó büntetőeljárások

Időközben folytatódott a korábban fosztogatás, garázdaság, rendbontás és egyéb gyanú okán őrizetbe vett személyek kihallgatása, és újabb vádemeléseket tettek. Kedden délig másfélszáz személyt helyeztek vád alá, és a bíróság 37 embert küldött fogdába.

Schuster: A kormány is felelős

Rudolf Schuster államfő, aki hétfőn éles hangú bírálatban részesítette a kormányt a szociális megszorítások és azok következményei miatt, csütörtökön elégedetten szólt arról, hogy a kabinet elszánta magát, és megoldást próbál keresni. Ezzel együtt Schuster nem titkolta: szerinte a kormány intézkedései legfeljebb rövid, átmeneti ideig csillapítják a kedélyeket. Úgy véli, nem az uzsorakamatok, hanem ennél szélesebb összefüggésekben megközelítendő szociálpolitikai okok állnak a történések hátterében, és csak az állam szociálpolitikájának újragondolása és módosítása ígérhet megnyugtató megoldást.