Piroska
-12 °C
-2 °C

Szájer - Nagy találkozó: legalább megpróbálták

2001.10.29. 15:13
Érdemi eredmény nélkül zárult a két legnagyobb parlamenti párt frakcióvezetőinek hétfői találkozója. Nagy Sándor szocialista és Szájer József fideszes politikus többek között a választási törvény módosításáról tárgyalt. A szocialisták népszavazási kezdeményezése, a kisebb parlament ügye is szóba került. Lényegi kérdésekben nem közeledett a két párt álláspontja - vélekedett Nagy, míg Szájer szerint "három és fél éve a legérdemibb" megbeszélés volt a mai.
"Az ilyen találkozóknak akkor van értelmük, ha eredménnyel járnak. Ha soha nem hoznak eredményt, értelmetlenek"- summázta Nagy Sándor, az MSZP képviselőcsoportjának vezetője hétfői megbeszélését Szájer József fideszes frakcióvezetővel. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője pedig arra a kérdésre, hogy egy szóval, hogyan jellemezné a találkozót, a "közvetlen" jelzőt találta a legmegfelelőbbnek. A szocialista kezdeményezésére létrejött egyeztetés ugyanis, bár a tervezettnél fél órával tovább tartott, lényegi eredmények nélkül zárult.

'Átadás-átvételi' folyamatot indítana be az MSZP

Nagy Sándor a megbeszélés után elmondta: lényegében egy "átadás-átvételi" folyamat beindítását kezdték el, hiszen jövő tavasszal, reményei szerint kormányváltás lesz Magyarországon. A találkozó a fontos kérdésekben nem hozott közeledést a két párt között. Szájer József ezzel szemben úgy vélte: három és fél év után ez volt a "legkonkrétabb és legérdemibb konzultáció" a szocialista képviselőcsoport vezetőjével.

A Fidesz elvileg támogatja a választási törvény módosítását

A két politikus tárgyalt többek között a választási törvény esetleges módosításáról. Ezzel kapcsolatban Szájer elmondta, hogy támogatják a szocialista javaslatok egy részét. Bár a szavazatok automatikus újraszámlálása törvénymódosítás nélkül is megoldható, a különböző színű tollak használatának bevezetése a voksoláskor káoszhoz vezethet.

A találkozón szóba került az MSZP népszavazási kezdeményezése is. A Fidesz azt javasolta: a két párt a kívánt módosításokat országgyűlési javaslat formájában, együtt is beterjeszthetné, így olcsóbban és gyorsabban meg lehetne oldani a változtatásokat. Azonban Nagy Sándor, a Fidesz által bemutatott módosító javaslat szövegéről úgy vélekedett: az nem tartalmazza az általuk kívánt módosításokat. Szájer jelezte: a Fidesz akár egymaga is hajlandó beterjeszteni a javaslatot.

A kormánypárt is akar tavasszal ülésezni

A két politikus találkozója után kiderült: az eddigi "híresztelésekkel" szemben a Fidesz is akar tavaszi ülésszakot, ám ezt a választások időpontjától teszi függővé. Hogy a nagyobbik kormánypárt milyen időpontot tartana megfelelőnek, nem derült ki, frakcióvezetőjük szerint ugyanis nem kívánnak beleszólni Mádl Ferenc döntésébe. Szóba került továbbá a kisebb létszámú parlament kérdése is, amelynél mindkét fél a hatpárti konszenzus szükségességét hangsúlyozta. Ennek függvényében a döntés akár 2002 őszén megszülethet.

Nem mozdultak ki a holtpontról

A médiatörvény módosításával kapcsolatban a két párt továbbra sem mozdult ki a holtpontról: az MSZP csak akkor járul hozzá a változásokhoz, ha a kormány feloldja a szerintük törvénytelen helyzetet a közszolgálati televízió és rádió kuratóriumaiban. A szocialisták emellett azt kérték: a kormány sürgősen terjesszen be válságkezelési csomagot az egészségügyben és mezőgazdaságban kialakult drámai helyzet orvoslására. Erre vélhetően nem kerül sor, hiszen a Fidesz úgy véli: a kormány eddigi intézkedésein túl nincsen szükség rendkívüli cselekvésre.

Az MSZP hétfőn dönt az ombudsmanjelölésről

A szocialisták egyébként hétfői frakcióülésükön döntenek arról, milyen jelöltet támogatnak az adatvédelmi ombudsman posztjára, a múlt héten ugyanis kijelentették: továbbra sem tartják megfelelőnek Mádl Ferenc köztársasági elnök jelöltjét. Majtényi László volt országgyűlési biztos helye július óta betöltetlen.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.