Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Ismét kudarcot ígér az ombudsmanválasztás

2001.10.25. 16:04
A szocialisták elnöksége nem támogatja Mádl Ferenc jelöltjének megválasztását az adatvédelmi biztos posztjára. A másik ellenzéki párt, az SZDSZ tehát hiába bólintott rá Székely László nevére, valószínűleg a dunai kormánybiztos sem kapja meg a voksok kétharmadát a parlamenti szavazáson.
Július eleje óta betöltetlen Majtényi László megüresedett posztja. Az adatvédelmi biztos újraválasztását nem támogatta a kormánypárti többség, így a Parlament - Maczonkay Mihály és Berki Ádám személyében - már a köztársasági elnök két jelöltjét fogyasztotta el. Az ellenzék aggályai miatt ugyanis egyik kiszemelt sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges kétharmados országgyűlési támogatást.

A poszt betöltésével immár hónapok óta hiába bajlódó Mádl Ferenc októberben újabb névvel állt elő: Székely László dunai kormánybiztos önéletrajzát küldte el a pártoknak véleményezésre. Az biztosra vehető volt, hogy a kormánypárti frakciók és a MIÉP támogatja az államfő emberét, majd az SZDSZ képviselőcsoportja is jelezte: nekik is megfelel Székely. Az MSZP frakcióvezetője leszögezte: csak az adatvédelemben jártas jelöltet látnának szívesen a poszton.

A szocialisták elnöksége csütörtökön azonban világossá tette: Székelyt sem támogatják. A döntést ismertető Szili Katalin, a párt elnökhelyettese elmondta: az államfő ombudsmanjelöltjéről való állásfoglalás napirenden lesz az MSZP-frakció következő ülésen is. Jelezte, nem kívánnak önálló jelöltet állítani erre a posztra.

Tehát az MSZP igen szavazatai, valamint a Torgyán Józsefhez hű kisgazda képviselők voksai híján aligha nyerheti el a megválasztáshoz szükséges kétharmados támogatást Székely László.