Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Nem kétpárti ügy a kisebb Parlament

2001.08.08. 16:53
A keddi nyilatkozatokkal ellentétben nem egyeztet az MSZP és a Fidesz a kisebb létszámú Parlamentről - derült ki Kovács László pártelnök szerdai közléséből. A megbeszélést kezdeményező Szájer József szerint a szocialisták újabb kezdeményezéséről derült ki: , a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője előző nap kezdeményezett találkozót Nagy Sádorral, a szocialisták parlamenti vezérével. Kovács szerint Szájer valamit félreérthetett, ha azt hitte, kétpárti alku születhet az Országgyűlés létszámának csökkentéséről.
Kedden Nagy Sándor, az MSZP parlamenti frakcióvezetője még úgy nyilatkozott, biztosan lesz megbeszélés közte és Szájer József között. A legnagyobb kormánypárt képviselőcsoportjának első embere találkozóra hívta a szocialista politikust a parlamenti létszám jövőbeni csökkentéséről. Levelében Szájer azzal indokolta kezdeményezését, hogy szerinte a kisebb törvényhozáshoz szükséges jogszabály-módosítások - az MSZP támogatása esetén - még ebben a törvényhozási ciklusban biztosíthatóak.

A Fidesz frakcióvezetője Medgyessy Péter bejelentésére reagálva üdvözölte, hogy a szocialisták megváltoztatták korábbi véleményüket, és most már támogatják a kisebb parlament létrehozásának gondolatát. Szájer szerint már most megvan az egyetértés a két nagy párt között abban, hogy a képviselők mostani magas, 386 fős létszáma csökkenthető.

Kovács elzárkózik

Szerdára már változott a szocialista vélemény, az MSZP elnöke elzárkózott a kétpárti egyeztetésről a törvényhozás létszámának csökkentéséről. "Nem lesz kétoldalú találkozó a Fidesz és az MSZP parlamenti frakcióvezetője között Szájer József kezdeményezése nyomán" - közölte Kovács László pártelnök.

A poltikus úgy véli, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője "valamit félreérthetett, ha azt hiszi, hogy kétpárti alku keretében lehet akár az Országgyűlés létszámának csökkentését, akár a kétkamarás parlamentet megvalósítani". Jelezte: ilyen tartalmú megbeszélés hatpárti tárgyalás témája lehet, és a konzultációba az érintett civil szervezeteket is be kellene vonni.

Szájer: Medgyessy csak a kampány miatt vetette fel a létszámcsökkentést

A visszautasított kezdeményező, Szájer József sajnálatosnak tartja, hogy ismét bebizonyosodott a szocialisták egy javaslatáról: "nem egyéb, mint kampányfogás". A Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialisták miniszterelnök-jelöltje csak a választási kampány közeledte miatt nyilatkozott a kisebb létszámú törvényhozás szükségességéről, és az indítvány nem volt őszinte.

A politikus úgy értékeli, hogy az MSZP elutasításával elvész a lehetőség, hogy még ebben a ciklusban sor kerüljön a választójogi reformra és a csökkentett létszámú Országgyűléssel kapcsolatos jogszabály-módosításra. Szájer szerint a szocialisták által szorgalmazott hatpárti egyeztetésekről korábban bebizonyosodott, hogy nem vezetnek eredményre.

Támogatják a csökkentést

Mint ismert, a honatyák számának szűkítését Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje vetette fel újólag, a kétkamarás Parlament létrehozásának ötletével együtt. A létszámcsökkentési szándékot üdvözölte a többi párt is, és támogatta a felvetést Orbán Viktor is. A felsőház létrehozásáért azonban csak az FKGP és az MDF lelkesedett a szocialistákon kívül.