Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Apad az SZDSZ 'belső ellenzéke'

2004.10.07. 14:24
Eddig három szabad demokrata ügyvivő jelezte, hogy a jövőben nem kíván részt venni a pártot és a kormányt is gyakran bíráló Szabad tanácskozások szervezésében.
Csőzik László, Ungár Klára és nemrégiben Gusztos Péter is hátat fordított az SZDSZ belső ellenzékének tekintett Szabad tanácskozások szervezésének. A rendezvényeket tavaly nyáron hozták létre, mert a párt országos tanácsa olyan döntéseket hozott, amelyek révén "megszűnt a testület nyilvánossága". A szervezők azért gondolták ezt, mert az SZDSZ országos tanácsa úgy módosította ügyrendjét, hogy a testület ülésein csak a tanács tagjai és a meghívott vendégek vehetnek részt. A módosítás előtt valamennyi párttag jelen lehetett a tanácskozásokon.

Csőzik László, az SZDSZ Új Generáció elnöke és Ungár Klára ügyvivő a márciusi, kormányfőbuktató hangulatú tanácskozás után döntött a távolmaradás mellett. Ezen a rendezvényen többen éles hangnemben bírálták az akkor miniszterelnököt, Medgyessy Pétert közjogi javaslatai miatt. Gusztos "politikai Anettkának" nevezte a kormányfőt, Eörsi Mátyás pedig személyesen kért később bocsánatot Medgyessytől, amiért az ülésen azt vetetette fel, hogy "húzzon el".

A Szabad Tanácskozás meghívóit eddig mindig aláírták a szervezők. A legutóbbi ülésre már csak a név nélküli "szervezők" invitálták az érdeklődőket. Az Index megkereste Bauer Tamást, aki megerősítette, hogy az egyik szervező visszalépett és emiatt tekintettek el a meghívók felsorolásától.

Gusztos Péter korábban már egyértelművé tette, hogy szerinte okafogyottá, jogalap nélkülivé váltak a Szabad Tanácskozások, mivel az ot ismét nyílttá tette üléseit a párttagok számára. Az Index úgy tudja, hogy Gusztos nem értett egyet a legutóbbi Szabad tanácskozás megtartásával sem, amelyen az alakuló kormány programját vitatták meg a parlamenti vita előtt. Gusztos az Index érdeklődésére elmondta, tény, hogy szervezőként nem kíván a továbbiakban a Szabad tanácskozásokban részt venni, de az érdekesebbnek ígérkező beszélgetésekre érdeklődőként el fog menni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!