Hilda
16 °C
27 °C

Két szavazattal Fodor nyerte az elnökválasztást

Percről percre

2008. 06. 07., 10:03
Fontosabb részletek

 Kóka vagy Fodor?

Rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést tart ma az SZDSZ. Az elnöki posztért, csakúgy, mint tavaly Fodor Gábor és Kóka János indul. Egy évvel ezelőtt Kóka János nyert szoros küzdelemben, de kiderült, sok szabálytalanság történt azon a küldöttgyűlésen, olyanok is szavaztak például, akikek nem volt erre joguk. Emiatt döntöttek az idő előtti tisztújítás mellett.

 Szállingóznak a küldöttek

Fotó: Huszti István
A hivatalos program szerint 10-kor kezdődik az SZDSZ rendkívüli tisztújító küldöttgyűlése a budaörsi AutoExpo M1 épületében. A küldöttek még kint álldogálnak, a parkoló kezd megtelni. Láttunk egy Jaguárt is.

 Eldugták a regisztrációs pultokat

Az április végén tartott küldöttgyűlésen, ahol a koalícióból való kilépésről született döntés, a regisztráció a földszinten történt, most azonban a karzatra költöztették a pultokat. Megpróbáltuk megnézni, hogyan ellenőrzik a küldöttek személyazonosságát, a sajtót azonban nem engedték a pultok közelébe.

 Nem csak elnököt választanak

27-en lennének ügyvivők, a jelöltek névsora:

Badacsonyi Szabolcs, Béki Gabriella, Bőhm András, Csőzik László, Demszky Gábor, Eörsi Mátyás, Ercsényi Ferenc, Fodor Gábor, Gadus István, Gulyás József, Gusztos Péter, Hankó Faragó Miklós, Horn Gábor, John Emese, Kóka János, Kovács Kálmán, Lakos Imre, Léderer András, Skaliczky Andrea, Szent-Iványi István, Szentkuti Károly, Szórádi Sándor, Tolnai Jánosné, Velkey Gábor, Világosi Gábor, Weinek Leonárd, Wittinghoff Tamás.

Az országos tanács 20 helyére 89-en kapták meg a szükséges támogatást, közülük 73-an fogadták el a jelölést.

 Kitűzővel is készültek

Számos küldött az SZDSZ új kitűzőjét viseli, ami a párt 20 éves születésnapjának alkalmából készült. A helyszínt egyébként ellepték a szórólapok, az utolsó pillanatokban is kampányolnak.

 Megérkeztek az elnökjelöltek

Megérkeztek Budaörsre a nap főszereplői, Kóka János és Fodor Gábor. Mindkét elnökjelölt barátnője társaságában futott be, arcukon magabiztos mosoly. Támogatóik gyűrűjében sétáltak be az épületbe.

 Az SZDSZ jövője is eldőlhet

Az elnökválasztás eredményén az SZDSZ jövője is múlhat. Ha a két ellenfél (és táboruk) nem egyezik ki, akkor az egyesek szerint akár az SZDSZ szakadásához is vezethet. Az MSZP-hez való viszony is azon múlhat, hogy Kóka vagy Fodor lesz az elnök. Kóka hallani sem akar arról, hogy az SZDSZ visszamenjen - akár egy új miniszterelnök esetén sem - az MSZP-vel egy közös koalícióba. Fodor szerint viszont elképzelhető olyan program és olyan miniszterelnök, amihez és akihez újból csatlakozni tudnának, jelenleg azonban a kisebbségi kormányzást tartja valószínűnek.

 Lassan kezdenek

Megkérték a küldötteket, hogy foglalják el helyeiket, a terem egyelőre félig üres. Sokan még a büfében beszélgetnek, amit egyébként nyáriasítottak, van ugyanis egy szabadtéri része is, ahol grillételeket árulnak.

 A várható program

A bevezető körök után a két elnökjelölt 20-20 perces felszólalásaival kezdődik a program, majd támogatóik kapnak szót, és valamikor dél körül már el is kezdődik a titkos szavazás az elnök személyéről. Utána beszélnek az ügyvivőjelöltek, majd róluk szavaznak, végül az országos tanács 20 tagját választják meg.

 Felcsendült a Himnusz

Megtelt a terem a küldöttekkel, a kezdés jeleként felcsendült a Himnusz.

 Halda Alízra emlékeznek

Kuncze Gábor, az SZDSZ előző elnöke arról beszél, hogy a Halda Alíz halála miatt érzett szomorúság talán összehozza a pártot. Élete nyitott könyv volt, mondja az SZDSZ volt elnöke. Felidézi Halda Alíz életnek pillanatait, megemlíti élettársa, Gimes Miklós nevét is. Erkölcsi kinyilatkoztatásnak tekinti, hogy Halda Alíz az SZDSZ alapítója volt.

 Fejtő Ferencre is emlékeznek

Kuncze Gábor megkéri a küldötteket, hogy egyperces néma vigyázállással emlékezzenek a közelmúltban elhunyt Fejtő Ferencre és Halda Alízra.

 Közvetítik az Eb nyitómeccsét

Iványi Tamás levezető elnök kapott szót. Azt kéri, hogy a szavazólapok átvételekor mindenkinél legyen képes igazolvány. Megnyugtatja a küldötteket, hogy plazmatévén közvetítik az Eb nyitómeccsét. 753-ból 10 óráig 547 küldött regisztrált, így a küldöttgyűlés határozatképes.

 Kóka János beszél

Fotó: Huszti István
Ha tavaly hirdetésben keresték volna az elnököt, akkor a párt jellemzése mellett a feladatok és a veszélyek szerepeltek volna, valamint hogy a népszerűségüket féltők kíméljenek. Arról beszél, hogy milyen feladatokat kapott tavaly, és megköszöni párttársainak, hogy a küzdelmekben mellette álltak.

 A népszerűségvesztés okai

Kóka szerint Gyurcsány Ferenc az egyik oka az SZDSZ népszerűségvesztésének, mert az MSZP elszippantotta a liberális témákat tőlük. A másik ok, hogy a liberálisoknak jutott a reformok legnehezebb része. Kitér az egészségügyi törvény megalkotásának nehézségeire, majd arra, hogy végül a szocialisták visszacsinálták majdnem az egészet. "A választóink csalódtak" - mondja, mert túl kevésnek tartották a liberalizmust a kormányban.

 A csalási botrány tízezrek szavazatait vitte el

"Nem az a baj, hogy túlságosan hirtelen döntöttünk a kilépésről, hanem hogy túlságosan későn" - mondja Kóka. "Az önsorsrontásunk szintén rontott a népszerűségünkön. Több tízezer szavazót vihetett el az SZDSZ-től, hogy a csalókat nem kizártuk, hanem az egész botrányt magunkra rántottuk. Ez is az oka, hogy ma ilyen kis párt vagyunk. "

 Az SZDSZ az ország tükre

Az SZDSZ tükröt tart az ország elé, évek óta hangoztat célokat, amiket sokan nem szeretnek, hiszen gyakran túl magabiztosan mondjuk az igazságot, mondta Kóka. "A mentségünk, hogy a hazánkat féltettük, és legtöbbször igazunk volt." 300-350 ezer ember azért a mai napig elfogadja értékeinket, jön velünk, hogy egy modern állam lehessünk. A Fideszt ezzel szembe állítja, azt mondja, ők nem akarnak mozdulni. Szerinte az MSZP is a Fideszhez hasonlít, bársonyosan akar haladni, fél a változástól.

 Kóka: Igazunk volt

Az a kérdés, hogy feladjuk-e a népszerűségért a liberális eszméket. "Nem adta fel Pető, Kis János, nem gondolom, hogy politikai szépségversenyre kéne beneveznünk. Ezért hagytuk ott a bársonyszékeket. Igazunk volt, mikor így döntöttünk, igazatok volt, mikor így döntöttetek" - mondta. Szerinte Fodor Gábor másként gondolja. Akkor leszünk ott a parlamentben, ha megőrizzük a függetlenségünket, éles helyzetben tudnunk kell dönteni. Tegyünk le a koalícióról, láttuk, hova vezet, most végre új tér nyílt, nem kell sodródni. "Maradjunk független, konstrutív ellenzéki párt!"

 Adócsökkentéssel akar sikert kovácsolni

"Ha sikerül egy bátor adócsökkentést kiharcolni, adhatunk valamit az országnak" - mondta Kóka. "Az erőnket használhatjuk erre, vagy eladhatjuk a hatalomért." Kóka szerint sokan hajlandóak megfizetni ennek az árát, végre egy igazi liberális politikát képviselhetünk.

 Puszikkal és vicekkel indult a küldöttgyűlés

 Kóka a vidékhez szól

Az első félidőn vagyunk túl, szeretném folytatni a munkát, kezd a pártban végzett munkájáról beszélni Kóka János. Azt mondja, sokat járta az országot, és hogy a helyi ügyeket be akarja rántani az országos politikába. Egy év alatt 20 iroda lett a párt saját tulajdona, 10 újat bérelnek, meg akarja erősíteni a párt vidéki értelmiségi holdudvarát. Az elnöki kampány lezárásával a választási kampányt kell elkezdeni, mondja.

 Kóka a parlamentbe készül

Kóka úgy érzi, sokan sokat tettek a pártért, szerinte az igazán aktívak őt támogatják. A 2006-ban legtöbb szavazatot kapott 10 képviselő közül 9 őt támogatja, mondja. Mindenkinek lehetőséget akar adni a párton belüli érvényesülésre, ezt Kóka párton belüli koalíciónak hívja. Nem kiszorítósdit, hanem összefogást akarok. "Fogjunk össze, és vigyük be ezt a pártot újra a parlamentbe!"

 Nem reflektorfényt akar

Kóka tudja, hogy nem népszerű és sok ellenséget szerzett, mondja, miután erényeit sorolja. Teret akar adni azoknak, akik nála népszerűbbek, magának nem reflektorfényt akar, hanem munkát. Ha a választásokon nem tud bizonyítani, tudja mi lesz a dolga, mondja. Szeretném, ha együtt, egymásért, a liberálisokért dolgoznánk, ehhez kérem támogatásotokat, zárja szavait Kóka János.

 Fodor Gábor kezdi felszólalását

A foci Eb fontosságával kezdi beszédét, metaforaként használja Kóka elnökségére. Példaként a mexikói vébét hozza: az a csapat, amelyik változtat, győz, amelyik erre képtelen, bukásra van ítélve. Nagyotmondás vagy hiteles őszinte politizálás, teszi fel a kérdést, és azt mondja, ő az utóbbit választja.

 Fodor az önálló SZDSZ-ről beszél

Önálló, karakteres SZDSZ-t akar liberális politikával. Fodor azt hallotta vidéken párttársaitól, hogy a túlélésrt küzdenek. Szerinte az 5 százalékért is keményen kell küzdeni, ehhez újra fel akarja építeni a liberális pártot. Az önállóság nem a koalíción vagy ellenzéken múlik, hanem hogy kiszolgáltatott vagy önálló, erős pártról van-e szó. Fodor nyitottságot és a demokratikus értékek védelmét kínálja és ígéri. Garanciát akar a választási sikerekhez, fordulatot ajánl. A választók most tehetelennek látják a pártot, cselekvőképességet akar mutatni helyette.

 6 sikertelen év az SZDSZ mögött

"Az elmúlt 6 évben nem voltunk sikeresek, amiről az ellenzék is tehet, a Fidesz hátat fordított a demokráciának. Tehet erről az MSZP is, lehetetlen politikájuk miatt nem tudunk velük együttműködni. Aki szerint érdemes tartani a jelenlegi irányt, és nem akarnak változást, szavazzon Kókára, aki erős, önálló, hiteles SZDSZ-t akar, az szavazzon rám" - mondja Fodor. Szerinte ellenfele politikája ultimátumokról szól, ami bukáshoz vezetett, míg ő párbeszédet akar, világos stratégiát, ami kimondja, az SZDSZ ellenzéki párt, mert a szocialisták letértek a közös útról. Arra számít, hogy 2010-ig ellenzékben lesznek, de kell forgatókönyv más esetekre is. Az SZDSZ csak akkor támogathatja az előrehozott választásokat, ha lefektetik, hogy a következő kormány nem módosítja az alkotmányt, a választási törvényt és az állampolgárságról szóló törvényt.

 Demszkyt kiszorították Kóka hívei!

 Párbeszédre akarja építeni politikáját

"Magyarország zsákutcában van, gúzsba köti a kisebbségi kormányzás, legyünk mi a párbeszéd pártja" - javasolja Fodor a küldötteknek. Tárgyalni akar a pártelnökkel, a civilekkel, a gazdasági szakemberekkel, szerinte a nyitottság a párt sikerének kulcsa. Szavak és tettek összehangját és megvalósítható programot akar.

 Összefogásra buzdít

Fodor pártelnökként meg akarja védeni az alkotmányt, gazdasági egyensúlyt akar, leszakadóknak kezet akar nyújtani, a nyitás politikáját ajánlja, nem tartja elegendőnek az adócsökkentést. Arról beszél, hogy nehéz döntés volt vállalni az elnökjelöltséget, mert nehéz munka vár rá, de van benne hit, erő és akarat. Nyitott pártot akar, ahova jó tartozni. Ha elnök lesz, bevonja a ügyvivők munkájába a megyei elnököket és a fővárosi kerületek elnökeit. "Ma sokan úgy érkeztetek, mint kókisták és fodoristák, de mikor innen elmegyünk, SZDSZ-esként kell távoznunk."

 Ki akarja nyitni az SZDSZ-t

Fodor vissza akarja szerezni az alapítókat, a volt tisztségviselőket, ki akarja nyitni a pártot a zöldeknek, a konzervatív liberálisoknak és a szociálliberálisoknak, meg akarja nyerni a fiatalokat. "Nem vagyok hibátlan ember, de mindig oda fogok figyelni a szavaitokra és mindig őszinte leszek hozzátok." Csak együtt tudjuk megerősíteni az SZDSZ-t, buzdítja a küldötteket. "Szavazzatok a változásra!" - zárja szavait.