Választások percről percre

2006.04.23. 20:03

Nem sokon múlt, hogy az MSZP egyedül szerezzen abszolút többséget. A koalíció az eddiginél kényelmesebb többséggel folytathatja a következő négy évet. Orbán közölte, hogy a Fidesz elnölksége benyújtja a lemondását, és azt is egyértelművé tette, hogy minden felelősség őt terheli. Az MSZP már a koalíciós kormányzásra és az önkormányzati választásra készül. Kuncze nem akar miniszter lenni, de egy miniszterelnök-helyettesi poszt szerinte létrejöhet.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A VII. kerületben 30 százalékos feldolgozottságnál a Nap-Keltében a minap egymást kánonban anyázó képviselőjelöltek közül Kékesy Tibor majdnem 10 százalékkal vezet. Riválisa, a fideszes Illés Zoltán az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy „minden munkát elvégeztünk, én magam is odatettem magamat, mégis nagyjából hatszáz szavazat fog hiányozni”. Illés szerint „kritika a tisztelt választók irányában, hogy a pártlogót nézik, és kevésbé az embert”. A Fidesz kampányáról szólva Illés hibaként említette a Magyar Vizsla ügyét, Mikola István szerepeltetését és a negatív kampányt. Illés szerint Mikolának az első forduló után le kellett volna mondania.
  • Olyan hírek keringenek, hogy egy Fidesz-közeli csoport jelezte, önálló frakciót alakítana az új parlamentben. Deutsch Tamás kérdésünkre azt mondta, nem tud ilyesmiről, még a KDNP sem jelezte eddig, hogy külön frakciót akar alakítani. Uyganezt mondta az Indexnek Rogán Antal is.
  • Na álljál már le, te Illés gyerek! Micsoda zöldségeket hord ez össze? Ha Mikola Istvánnal az a baj, hogy ki merte mondani az igazságot, hogy nem hajolt meg a liberális vicsorgás előtt, hogy észre merte venni a meleg kovbojok randalírozását, akkor inkább veszítsünk a választáson, és győzzünk az ép szívekben, mint hogy olyanokká váljunk, mint akik ellen küzdünk! Mikola nélkül Orbán Viktor félkarú... izé, óriás!
  • Mandúr László nem tartja valószínűnek, hogy ha többséget szerez az MSZP, akkor nem lép koalícióra az SZDSZ-szel - mondta a politikus az InfoRádión. Ennek két oka van. Az egyik technikai: 1-2 mandátumos különbség nem számít biztos többségnek, a másik ok a választói akarat, a szavazók ugyanis ma megerősítették, hogy az eddigi koalíciót szeretnék újra kormányon látni.
  • Nézze meg a képeket!
    Most már több a rajongó, mint a biztonsági őr a Köztársaság téren. Az emberek a földön ülnek, és szolid politikai örömmámorban úsznak, sok a gyerek, az MSZP-szimpatizánsok szerint egy esetleges abszolút többség könnyebbé tenné a kormányzást. Az Index által megkérdezettek, azt gondolták, hogy így is koalícióra kellene lépni az SZDSZ-szel.
  • Az abszolút többség miatti aggodalmat a Fidesz elsöprése feletti kitörő öröm kezdi felváltani a Liberálisok Házánál. Ahogy két hete, úgy most is sikongató taps fogad minden szocialista részsikert.
  • A Miniszterelnöki Hivatal volt államtitkárát - aki az MSZP Békés megyei belbotrányai miatt került ki Gyurcsány Ferenc kegyeiből és az országos lista előkelő helyéről - nem sikerült ismét lehajráznia Vígh Ilonának. A szocialista politikus 98,14 százalékos feldolgozottságnál már behozhatatlan, 52,11 százalékos, 1000 szavazatnyi különbséggel vezet a fideszes képviselőjelölt előtt.
  • Bár nem magyar állampolgár, Árpa Attilának kialakult véleménye van a választásokról. „Eddig sem derült ki, hogy melyik párttal szimpatizálok, és most sem szeretném, ha kiderülne – mondta Árpa, majd mélyelemzésbe kezdett. – Szerintem a Fidesz nagyon eltolta ezt a kampányt, mert úgy festette le az ország állapotát, ami nem tükrözi a valóságot. Azt nem lehet mondani, hogy minden rossz, hogy pánik van és világvége. És ezzel szerintem el is bukták az egészet.”

    A producer szerint az MSZP kampánya kifejezetten üdítőleg hatott, sőt profi is volt. Pozitív volt a szocialisták üzenete, és jól ellensúlyozta a Fidesz kampányát, azzal hogy nem csak negatív dolgokat sugárzott. Az autóban ül a miniszterelnök Batiz Andrással reklámfilm szerinte az első jó minőségű, modern kampányfilm volt. „Bár kérdéses, hogy egy amerikai sorozat és egy angol paródia keveréke mennyire tükrözi a magyar állapotokat, van egy olyan érzésem, hogy a nézőknek bejött” – világosított fel bennünket Árpa, és azt is hozzátette, hogy PR- és médiaszakemberként követi az egészet, de egyelőre egy hatalmas gyrostálat eszik.

  • Bár az első fordulóban csaknem 9 százalékot szerzett MDF-es jelölt, Dominkó Sándor, ez sem volt elég ahhoz, hogy a fideszes Dancsó József fordítson. A szocialista Fetser János 98,68 százalékos feldolgozottságnál 52,75 százalékkal vezet, ez már behozhatatlan előnynek tűnik.
  • Furcsa íze volt a hangulat alakulásának a Fidesz Halászbástyán tartott szabadtéri buliján. Sokáig érthetetlenül laza volt a hangulat, mintha nem élet és halál, kommunizmus és magyarság, randa piros és túlerős narancssárga birkózott volna egymással. Aztán egyszer csak, tényleg öt perc alatt, megtelt az előre látóan jó kicsire méretezett tér, ahol most ezer ember lehet, és úgy tűnt, akár meg is pezsdülhet a levegő.

    A Lendvai Ildikó láttán kitörő fújolás kifejezetten ígéretes volt, de mielőtt arra gondolhattunk volna, hogy buli, máris kipukkant az egész. Az eddig reklámfilmbe illően könnyed mosolyok egész egyszerűen megszűntek, az orrok el kezdtek lógni, a szemek táskásodni, és most már leginkább úgy néz ki a tömeg, mint a magyar fociválogatott bármely vb-selejtezőjén az elmúlt húsz évben.

    „Azért sejtettem, hogy nem fingatjuk meg őket” – mondja Andrea, aki 25 éves és főiskolán tanul, de többet nem akar elárulni. Nem meglepő módon narancssárga pólóban ül a barátaival a kivető előtt, és messze ő a legközlékenyebb azok közül, akikkel eddig szóba elegyedtünk. Még két társasághoz mentem oda, de egyiküknél sem jutottam túl a nyitókérdésen, miszerint reménykedtek-e még, amikor eldöntötték, hogy felugranak a várba.

    A tévéműsorok kínálatából kiderül, hogy ma egyformán rossz jobb- és baloldalinak lenni, bár jobboldalinak egy kicsit rosszabb, mert a várban ülők a Hír tv-t kénytelenek nézni. Amikor Szerető Szabolcs kimondta, hogy szoptak, még csak huhogás és hörgés sem volt. És arra a bátortalan kijelentésre, hogy még kinéz egy pattközeli helyzet, sem hangzott fel a jól ismert csujogatás.

    A VJ néha kapcsolgat egy kicsit, valószínűleg meg akarja mutatni az összes fideszes jelöltet, aki éppen jól áll, de olyan gyorsan pörögnek az események, hogy ez nem mindig sikerül neki. A kivetítőkön kilencven százalékban a Hír tv megy, aztán a TV2 és az MTV. Az RTL Klubra alig kapcsolnak, ami mutatja, hogy az emberiség még nem veszett el teljesen.

  • A Fidesz vezetése visszavonult tanácskozni, vélhetően arról, hogyan kommunikálják az eredményeket. Selmeczi Gabriella szóvivő is csak arra vállalkozott volna, hogy a részvételi adatokról beszéljen. Legkorábban fél tízkor érkezik Orbán a helyszínre, és 11 és éjfél között reagál a választás eredményére.
  • „Természetesen voltam szavazni, első szavazó fiammal együtt, és jelenleg a televízió előtt követjük az fejleményeket, mint a legtöbb magyar állampolgár” – mondta el kérdésünkre Dévényi Tibi bácsi, a retródiszkók királya. Azt is hozzátette, hogy semmilyen szempontból sem akarta befolyásolni a fiát a szavazásban. „Nem mondom meg, kire szavaztam. Jelenleg a matematika szabályai alapján úgy látom, marad a koalíció, de este tízig bármi történhet. Ha lanyhul az érdeklődés, átkapcsolok a Poirot-ra.”
  • A hét egyéni körzetből hatban a következő a helyzet, Budapesten az V. kerületben nyert Pető Iván, a IX. kerületben nyert Gegessy Ferenc - jelentette be Kuncze Gábor, aki a pártelnökök közül először tartott sajtótájékoztatót. Szombathelyen nyert Hankó Faragó Miklós, Szegeden nyert Sándor Klára, Szigetszentmiklóson pedig maga a pártelnök - jelentette be Kuncze a még nem hivatalos eredményeket.
  • Dessewfy Tibor politológus szerint az eredmények alapján mintegy kétszázezerrel kevesebb Fidesz-szavazó ment el szavazni, mint az első fordulóban. A politológus szerint az MSZP mozgósított, így a két párt szavazótábora közt több mint 10 százalékos különbség keletkezett. Az MDF-es jelöltek visszalépése, illetve vissza nem lépése az adatok alapján azonban nem sokat változtatott az eredményeken.
  • Kétszáz mandátum alatt nem abszolút többség az abszolút többség, vélte a Klub rádiónak nyilatkozó Csizmadia Ervin politológus. Szerinte tehát egy 194-195 fős MSZP-frakciónál (ez már többség) mindenképp bekerül az SZDSZ is a kormányba. Kétszáz körüli szocialista mandátum azonban teljesen valószínűtlen.
  • Az adatbázisügy miatt hírbe keveredett fideszes jelölt, Tóth Imre nem tudta megőrizni 700 szavazatnyi első fordulós előnyét a szocialista Perjési Klárával szemben Gyulán. Az MSZP jelöltje 52,08 százalékot gyűjtött 98,57 százalékos feldolgozottságnál, 130 szavazatnyi előnye behozhatatlannak tűnik.
  • Úgy tűnik, a kormánykoalíció meg fogja őrizni kormányzati pozícióját, mondta Rogán Antal az Indexnek. A Fidesz kampányfőnöke az első jobboldali politikus, aki megelelőlegezte a szocialista-liberális koalíció győzelmét. A parlamenti Fidesz-frakció létszáma körülbelül ugyanakkora vagy egy kicsivel nagyobb lesz, mint az elmúlt négy évben, tette hozzá a fideszes politikus.
  • Ha esetleg olvassa soraimat Selmeczi Gabriella azokkal a gyönyörű szemeivel, hadd ajánljam figyelmébe Kerényi Imre halhatatlan szavait: a komcsi csalt, a komcsi csal, a komcsi csalni fog! Itt néhány száz szavazat dönt a kerületek jó részében, és ennyit a jól bejáratott hálózat bármikor teljesít. Nem törődhetünk bele, hogy megint, újra, sokadszor elcsalják a rendszerváltást! Tiltakozásul 10 órakor mindenki dobjon ki egy sörösüveget az ablakon! Huj-hujj!
  • Nagy részvétel mellett, rendben zajlott a második forduló vasárnap a külföldi magyar képviseleteken. A londoni magyar nagykövetségen 860 magyar állampolgár adhatta le szavazatát. Az urnazárásig 557-en jelentek meg, vagyis 64,76 százalékos volt a részvételi arány. Brüsszelben és Luxemburgban a második fordulóban 80 százalék felett volt a résztvevők aránya. Hágában 217 szavazásra jogosultat vártak, és 152-en szavazatak. Ez pontosan 70 százalékos részvételi arány. Párizsban a választásra jogosult 352 állampolgár 74,43 százaléka, összesen 262 személy szavazott.
  • Azt minden józan gondolkodású, patrióta honfitárunk tudja, hogy a Fidesznek a következő négy évben elsősorban a kulturált, európai stílust kell elsajátítania. Első leckeként ajánlom nekik, hogy figyeljék meg a televíziókban józan mértéktartással, visszafogottan nyilatkozó szociáldemokrata elvtársainkat, ahogy nem száll fejükbe a dicsőség, és higgadt tárgyilagossággal viselik el szenzációs győzelmünket. A fideszeseknek bezzeg most is biztos a rombolás, meg a hídfoglalás, meg a józan többség életének ellehetetlenítése jár a fejükben! Reggel felkelés után le is rombolom a turulszobrot, legalább az ne mérgezze a közélet levegőjét.
  • Meggyőző fölénnyel nyer Semjén Zsolt Kalocsán! Annak ellenére, hogy a véghajrában ugrott be Bagó Zoli helyére – akit undorító koncepciós eljárással tettek lehetetlenné a kommunista lehallgatók – a KDNP elnöke fölényesen hozza a mandátumot. Ez is bizonyítja, hogy nem Mikolával van a baj, hanem épphogy túl kevés volt a szigorú szeretetből!
  • „Komoly terveim nincsenek a politikában, már csak a megfelelő végzettség miatt sem, de ha felkérnének, elgondolkoznék” – mondta Mandula Petra, az elmúlt évtized legsikeresebb teniszezője, aki a pénteki Fidesz nagygyűlésen is felszólalt. A nemrég visszavonult sportoló elmondta, hogy örömmel vállalta a felkérést a szereplésre. Ugyanakkor a mai eredményekkel kapcsolatban úgy érzi, nem lesz kormányváltás, de azért bizakodik. A szavazatok értékelését értelemszerűen a Fidesz székházában követi nyomon.
  • Újhelyi István, az első fordulóban már mandátumot szerzett MSZP-s képviselő a Hír televíziónak nyilatkozva cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc telefonos kampánya folytatódott a hétvégén. „Nagyon vigyáztunk arra, hogy ne fussunk bele olyan kampánycsendsértésbe, ami vitathatóvá tenné az eredményt.” Újhelyi szerint csak a Fidesz folytatta a kampányt hétvégén, amikor az „általam nagyon tisztelt, becsült művész úrnak” a hangját felhasználva telefonon szavazásra buzdított. Újhelyi szerint a Fidesz vezetői egy olyan felesleges harcmodort kényszerítettek rá a jobboldalra, az egész országnak káros volt. „Remélem, hogy néhány héten belül lenyugszik a közélet, és én is le tudok ülni fröccsözni a jobboldali barátaimmal.” Újhelyi szerint a Hír televíziónak nem őt, hanem Orbán Viktort kéne megkérdeznie arról, „hogy helyes volt-e a nagyvezér stratégiája, taktikája”.
  • Jogszerű kampányanyagnak minősítette a Heves Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) vasárnap este azt a mintaszavazólapot, amelyen a szocialista jelölt mellett tüntették fel az X-et. Az üggyel kapcsolatos kifogást a Heves megyei 2-es számú, pétervásárai központú választókerület fideszes jelöltje, Asztalos Dezsőné nyújtotta be a választási bizottsághoz. A helyi választási bizottság elutasította a kifogást, a döntést helybenhagyta a TVB is.
  • Nézze meg a képeket!

    Lendvai Ildikó nagyon remélte, hogy nem lesz sok helyen csak egy héttel később döntés, mert ez bizonytalanságot okozna. Az MSZP frakcióvezetője annak tulajdonítja a sikert, hogy az utolsó évben új lendületet adott a 100 lépés program. Lendvai szerint a második ok a Fidesz. „Elképesztő, hogy mennyi hibát sikerült elkövetniük.” A harmadik ok, hogy a választókban szkepszis van, mindegyik oldal volt már hatalmon, és emiatt nem az nyert, aki a legtöbbet ígérte. Lendvai a szocialista abszolút többséget nem tartja valószínűnek, de ha mégis, akkor is leülnek tárgyalni az SZDSZ-szel. A koalíció az SZDSZ-en múlik, tette hozzá.

  • Herczeg Zoltán divattervező nem ment el a második fordulóban szavazni, de igencsak sarkos politikai véleménnyel bír. „Elkeserített a kampány, az, hogy hülyének nézik az embereket. A politikusok a mi pénzünkből kampányolnak, de se a jobb-, se a baloldal nem akar változtatni az én sorsomon vagy az ország sorsán.” Az első fordulóban még szavazott a tervező, de úgy érezte, a második nélküle is eldől a VI. kerületben, és inkább a Széchenyi fürdőben töltötte a napot. „Napoztam, fürödtem, sokkal boldogabb voltam, mintha elmentem volna szavazni.”
  • Lassan visszatérhetünk a normális, kampánymentes tudatállapotba, és végre ismét azzal foglalkozhatunk, hogy adekvát válaszokat fogalmazunk meg az ország problémahorizontján megjelenő prioritásokra. Dinamikusan fejlődő országunkban az intézményrendszer további demokratizálását remélem, napirenden tartjuk majd, az etatista, dölyfös, tekintélyelvű nacionalizmussal pedig végképp leszámolunk.
  • A Tv2 információi szerint Orbán Viktor már gratulált Gyurcsány Ferencnek a választási győzelemhez.
  • Hiába hívogatjuk a Tv2-közeli médiaszemélyiségeket, a megasztáros Pflum Orsi és a Jóban-rosszban című szappanoperában szereplő Michelle Wild sem nyilatkozhat pártszimpátiájáról, mert állítólag ezt tiltja a csatornával kötött szerződésük.
  • Molnár Lászlónak sikerült fordítania Békéscsabán. Az első fordulóban a fideszes Vantara Gyula 1100 szavazatnyi előnnyel vezetett, de az MSZP-s Molnár, aki az Orbán-bizottság elnökeként vált országosan ismertté, 98,38 százalékos feldolgozottságnál 51,08 százalékkal, 800 szavazatnyi különbséggel vezet, ami elég lehet a számára. Úgy tűnik, az sem vette el támogatói kedvét, hogy vizsgálóbizottsági elnökösködése során kiderült róla, hogy számviteli fegyelem és egyéb gazdasági bűncselekmények miatt többször elítélték őt.