Választások percről percre

2006.04.23. 18:19

Nem sokon múlt, hogy az MSZP egyedül szerezzen abszolút többséget. A koalíció az eddiginél kényelmesebb többséggel folytathatja a következő négy évet. Orbán közölte, hogy a Fidesz elnölksége benyújtja a lemondását, és azt is egyértelművé tette, hogy minden felelősség őt terheli. Az MSZP már a koalíciós kormányzásra és az önkormányzati választásra készül. Kuncze nem akar miniszter lenni, de egy miniszterelnök-helyettesi poszt szerinte létrejöhet.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A két héttel ezelőtt rendezett első forduló után száztíz körzetben nem dőlt el az egyéni választókerületi mandátum sorsa. Ötvenöt harmadik helyen álló SZDSZ-es jelölt lépett vissza az MSZP javára, három MSZP-st a szabad demokraták javára léptettek vissza. Két szocialista politikus független képviselőjelöltet támogat. Az MDF és a Fidesz között nem született központi döntés a visszalépésekről. Negyvennyolc demokrata fórumos jelölt maradt állva, huszonketten önként visszaléptek. Az országos listán az MSZP 43,21, a Fidesz-KDNP 42,03 százalékot szerzett. A parlamentbe bejutott még az SZDSZ (6,5 százalék) és az MDF (5,04 százalék).

  Egyéni választókerületéből 42 MSZP-s, 4 MSZP–SZDSZ-es, 20 Fidesz–KDNP-s jelölt jutott már az első fordulóban a parlamentbe.

 • Az MSZP köztársaság téri székházánál többen vannak, mint két héttel ezelőtt ugyanekkor. 18.18-kor megérkezett a székházhoz Gyurcsány Ferenc, kiszállt a kocsiból, majd nem a székház, hanem a sátor felé indult el, és az ott gyülekezőkhöz ment. Az ingujjban lévő kormányfő kezet fogott néhány emberrel, és adott egy rövid interjút a köré csoportosult újságíróknak. Gyurcsány nem tudja, hogy kinek a támogatói nem mentek el szavazni, megérzése szerint nem történt fordulat. Elmondta, hogy 55-65 mandátumra számít.

  Tudósítónk szerint 17.30-kor meghozták az MSZP-székházhoz az ünneplésre szánt pezsgőket. Két (!) palack Törley édest vittek fel a VIP-részlegbe.

 • „Hát én nagyon pánikolok”, válaszol hogylétét firtató kérdésünkre a liberálisok házánál az egyik szervező. Attól tart, hogy az MSZP egyedül is abszolút többséget szerez. Kérdésünkre, miszerint a liberális szavazók kiszavazzák az SZDSZ-t a kormányból, nagyot sóhajt. „Ne is mond!” – és otthagy.

  Horn Gábor a részvételi adatok alapján még nem vállalkozott az eredmény megtippelésére. „Az alacsonyabb részvétel a szocialisták híres fegyelme miatt inkább a kormánynak kedvezhet, de a Fidesz jól mozgósít. Horn nem tartja kizártnak, hogy a szocialisták abszolút többséget szereznek, abban az esetben az SZDSZ nem lép koalícióra. Mivel a szocialisták abszolút többsége egyáltalán nem biztos, ezért nem is kívánta minősíteni pártja visszaléptetési taktikáját.

 • Az MDF ismét a már az első fordulóban is szűknek bizonyult Parlament kávézóban rendzete be főhadiszállását. Sem ismertebb politikusai közül, sem képviselőjelöltjei közül nincs senki az urnazárás előtti percekben a helyszínen. Néhány tévéstábtag azon viccelődik, hogy ki sütötte el már az április 9-i közvetítésben azt a poént, hogy az MDF van a legközelebb a parlamenthez (a kávézó ugyanis 100 méterre van az országgyűlés épületétől a Kossuth tér sarkán).
 • Nyakó István MSZP-szóvivő csak egy kicsit, a felesége viszont egyáltalán nem izgult az elmúlt két hétben. Nyakó „gyere, bébi!” felkiáltással tűnt el a székházban. Tudósítónk szerint az MSZP-székházban nincs kormányváltó hangulat. Egyelőre körülbelül 150 szimpatizáns lehet a téren. Gyurcsányt húzzunk bele! kiáltásokkal fogadták, majd amikor elment, az aktivisták telefonjaik után kaptak, hogy szeretteikkel megoszthassák, kezet fogtak a miniszterelnökkel. Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője szerint az alacsonyabb részvétel azt jelenti, hogy helyreállt a normális élet. Babonából nem saccolt, hogy hány mandátumuk lesz.
 • cikkünk a témában:

  Kampánycsendben buzdított szavazásra Eperjes

  A színész automata üzemmódban hívogatta a választókat. A Fidesz szóvivõje nem hallott a dologról.
 • A Szentháromság téren van egy kivetítő, a környékén legalább száz drukker várakozik. Fideszes forrásból úgy tudjuk, nem kizárt, hogy Orbán pozitív eredmény esetén az utcán beszél majd.
 • – Ezt a meccset megnyertük – fordul az egyik MSZP-szimpatizáns a másikhoz.
  – Az MTK? – kérdezett a másik vissza.
  – Nem, ezt – tekint a székházra a kérdező. Mire a másik a hídfőállások fontosságáról beszél, majd a szűkös többségre utalva azt mondja, négy évig nem lehetett dolgozni.

 • Semmi fogcsattogás, semmi rémület: a Fidesz választási főhadiszállása eddig inkább egy sörközpontú jamaikai partira emlékeztet, mint valami tömjénfüstös-jobbos rendezvényre. A helyszín a Halászbástya és közvetlen környéke, ami isteni választás, ennél csak a Hortobágy lenne jobb. A főhadiszállás előtt azonnal Rákay Philip–Bayer Zsolt–Bögyös Barna Ál-latin Macska trióba botlottunk. Mind a hárman úgy mosolyogtak, mint Kingstonban, mikor megjön a reggeli fűszállítmány. A nép a Halászbástyánál üldögélhet padokon és sörözhet egy kivetítő előtt, szokás szerint jó csajok vannak, a hőmérséklet 22 fok, a náciveszély 0.
 • Hétszázhúsz fogvatartott élt választójogával huszonhárom büntetés-végrehajtási intézetben és egy intézményben az országgyűlési képviselő-választás vasárnapi második fordulójában.

  A büntetés-végrehajtási intézetekben a választójoggal rendelkező fogvatartottak tájékoztatást kaptak arról, hogy a szavazás napján az illetékes szavazatszámláló bizottság előtt titkosan szavazhatnak, amennyiben a lakóhelyük szerinti helyi önkormányzat jegyzője nekik az igazolást megküldte.

  A parancsnokok az intézet székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat jegyzőjével vették fel a kapcsolatot, hogy biztosítsák a mozgóurnás szavazást az arra jogosultaknak a szavazás napján, előre egyeztetett időpontban.

 • cikkünk a témában:

  Kóka rábiciklizett Sólyomra

  A megszállott kerékpáros gazdasági miniszter éppen arra tekert, ahol az államfõ szavazott.
 • Az Országos Választási Bizottság még péntek délután tizenegy panaszt bírált el, amelyek az MSZP által terjesztett szórólapokkal kapcsolatban nyújtottak be. A kampányanyagon egy szavazólapminta is szerepelt, amelyen csak a helyi szocialista jelölt nevét tüntették fel.

  Az OVB az összes ilyen panaszt elutasította. A testület indoklása minden esetben az volt, hogy a szórólap csak a hivatalos szavazólap egyes formai elemeit használja fel, egyértelműen és világosan megjelöli, hogy azt az MSZP adta ki, így nem alkalmas a választópolgárok megtévesztésére.

  Az OVB ugyanakkor pénteken elmarasztalta Orbán Viktort, aki április 20-án a TV2 Mokka című műsorában arra buzdította párttársait, hogy a választásra nem önszántukból induló állampolgárokat bírják rá a szavazáson való részvételre. A határozat szerint Orbán nyilatkozatával megsértette a választás tisztaságának megóvására és a választási csalás megakadályozására vonatkozó alapelvet.

 • Az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint a szavazás titkosságának elvét sértheti meg az a szavazatszámláló bizottság, amelyik a külképviseleti szavazatok bekeverése előtt megszámlálja a szavazókörben leadott szavazatokat.

  Az OVB minden esetben büntetőfeljelentést tesz, ha a külképviseleti szavazatok megszámlálására kijelölt szavazatszámláló bizottság a külképviseletekről érkező szavazatokat a szavazókörben leadott többi szavazattól elkülönítve számolja meg.

  A választások végeredménye várhatóan a második forduló után két héttel, május elején születik meg, ugyanis mind a 110 egyéni választókerületben van 1-1 kijelölt szavazókör, amelyben a vasárnapi urnazárás után nem kezdik el rögtön a szavazatok megszámolását, hanem megvárják a külföldről érkező urnákat. Ezekben a szavazókörökben április 29-én összesítik a szavazatokat.
 • Eörsi Mátyás koalíciós győzelemre számít, de érdeklődésünkre hajlandó volt eljátszani az abszolút szocialista többség gondolatával. Szerinte, ha az SZDSZ nem lesz kormányon, akkor „a lehető legjobb indulatú ellenzék lesz”. Mint mondta, az SZDSZ már a Fidesz kormány idején is hajlandó volt megszavazni a kormány jó javaslatait.

  Amúgy szerinte az ellenzékiségnek is van előnye, például megerősödhet a párt, igaz, jó elképzeléseit viszont nem valósíthatja meg. Eörsi azonban bízik pártja kormányra kerülésében, szerinte összes egyéni jelöltjük nyer körzetében.

 • Tatán, ahol telefonos kampánycsendsértést jelzett mindkét oldal, reggel hat óra folyamatosan ülésezik a választási bizottság, a testülethez este hatig 13 bejelentés érkezett. Nagyszámú, kampánycsendsértőnek vélt sms- és telefonüzenetekről tettek bejelentést mindkét oldalról a tatai választókerületből, a bizottság még nem határozott róluk.
 • Aranka vagyok ismét. Azért imádkoztam egész héten Joszif Visszarionovics emlékéhez - nem tudom elképzelni, hogy tényleg olyan gonosz ember lett volna, azok a jóságos, meleg szemei leleplezik az ellenséges aknamunkát -, szóval, azért imádkoztam, hogy szép, napos időnk legyen, mert akkor a szociáldemokraták ismét győzedelmeskedni fognak a Fidesz-reakció fölött, és, ahogy népszerű dalunk helyesen állítja, "ez a harc lesz a végső". És bejött, 26 fok volt ma árnyékban! Ezen a héten is voltam a gyűlésünkön, fantasztikus volt, a sok szép színes lufiról a köztársaság eszméje jutott az eszembe, és az, hogy jó ebben az országban élni, mert végre egy tökéletes ember vezeti.

 • Nézze meg képeinket!

  Mind a 110 egyéni választókerületben érvényes az országgyűlési választások vasárnapi, második fordulója; este fél hatig a választásra jogosultak 57,63 százaléka adta le szavazatát. A második forduló akkor érvényes, ha a választókerület választópolgárainak több mint az egynegyede szavazott. Ennek a feltételnek már a 15 órás részvételi adatok szerint minden választókerület eleget tett. Az első forduló után szombatig 86 visszalépés történt (SZDSZ 56, MDF 22, MSZP 5, MIÉP-Jobbik 2, független 1).

 • A Köztársaság téren egy kordonon cigánygyerekek lógnak, és azt skandálják: „Hajrá, Gyurcsány! Hajrá, Gyurcsány!” Az Index egyiküktől megtudta, hogy Kovács Pistit nem szeretik, de hogy miért, azt nem lehetett belőlük kihúzni. Burány Sándor sem izgul, de az abszolút többségben nem bízik. Burány az első szocialista politikus, aki farmerban söröz a nép között.
 • A Fidesznek be kellett látnia ez első forduló után, hogy valamit elhibáztak - módosítani kellett a stratégián, ezért nem tudott a párt olyan kampány-hajrát produkálni, mint négy évvel ezelőtt - mondta az InfoRádióban Bencze György filozófus-politológus. Az alacsony részvétel mindenki számított, és ez nem kedvez a Fidesznek.
 • Küzdelmes jó estét kívánok, Farkas Botond vagyok, az Önök nemzeti drukkere. Még lobog a remény lángja, még feszül a szívünkben a nemzeti lobogó: talán eljutott a magyarokhoz a Gyurcsány-rablóbanda mocskos húzásának híre, az eltitkolt államadósság, talán nem volt hiába a Hír TV remekbeszabott hajrája, Hankiss Ágnes előtérbe tolása sem. Talán észbekapnak, és másodszor már nem Barabbást választják. Nem négy év a tét.
 • A választás végére beszivárogtak a Parlament Caféba a fórumos vezetők. Dávid Ibolya pártelnököt csak az eredmény környékére várják, de itt van Herényi Károly frakcióvezető, Hock Zoltán elnökhelyettes és számos fiatal a párt felfrissített képviselőjelölt-gárdájából.

  Pettkó András nyolcvandarabos mignontortával érkezett, szerinte ugyanis meg kell ünnepelni, hogy az MDF-nek nyolc év után most újra önálló képviselőcsoportja lesz. A süteménykompozíció piros-fehér-zöld mázzal van befedve, és a tetején „Csak így tovább!” felirat buzdítja a pártot.

 • Meg kell vizsgálni, hogy mi okozta a választásokon az alacsony részvételt, közölte Deutsch Für Tamás, a Fidesz kommunikációs vezetője, aki ugyanakkor mindenkinek köszönetet mondott, aki élt választójogával. Köszönetet mondott a Fidesz-aktivistáknak, és a választások lebonyolításában részt vevő köztisztviselőknek. A hét órakor megjelent mandátumbecsléseket Deutsch Für nem kívánta kommentálni, mert mind mondta egy-másfél óra múlva úgyis kiderül az eredmény. Reméli viszont, hogy a Fidesz legalább 70 mandátumot megszerez. A Várban gyülekeznek a drukkerek is. A kivetítőn a Hír Tv megy.
 • Az MSZP kampányának kommunikációs vezetője, Gál J. Zoltán nem tudta megmondani, hogy mennyire volt sikeres Orbán pénteken kiszivárgott mozgósítási terve, de az biztos, hogy a parancsát teljesítették. Gál közölte, hogy tudnak olyan Fideszhez köthető hívásokról, amelyekben még ma is mozgósítottak. Délután az MSZP-sek olyan hívásokat kaptak, amelyekben azt üzenték nekik, nem kell elmenniük szavazni. A szocialista politikus elmondta, hogy az OVB-hez fordultak. Úgy vélte, a mozgósítás nem a választások végeredményét, hanem a Fidesz megítélését befolyásolhatja. A szocialista vezetők szobájában – híreink szerint – meleg van, és bizakodó a hangulat.
 • Két, koreai származású sörkedvelő Fidesz-drukkert bámulok éppen, amikor pontban 18.51-kor feltűnik az első tántorgó ember zászlóval. Narancssárga esőkabátot hord, és milyen érdekes jelenség, hogy aki e pillanatban ebben a ruhadarabban tartózkodik a Halászbástyán, az mind többé-kevésbé be van nyomva. Az esőkabátosoknál mind van magyar zászló van, itt árulják a téren.

  Fiatal baráti társaság ül az előttem lévő asztalnál, az egyik fiúnak V alakú, narancsszínű arcfestése van, egy alacsonyabb barna lány arcán viszont narancssárga medvekarmolás. Orbán, a férfias vérmedve, dünnyögöm magamban, aztán benézek a gótikus főhadiszállásra.

  Azonnal kiderül, hogy mi is az az átok, ami a magyar jobboldalt annyi éve sújtja. Az álomkórról van szó. A Fidesz melegkonyhásai ezt a jelek szerint felismerték, és elképesztő mennyiségű kávéscsészével várják a nemzeti érzelmeket alacsony vérnyomással kombináló szavazópolgárokat.

  Említést érdemel még a fiatal Kerényi Imre-hasonmás, aki ún. művészies nyári vászonzakót hord és félhosszú, ún. művészhajat. Követem az épületbe, és mit tesz isten, három perc múlva már Bayer Zsolt karjaiban kötünk ki. Én sajnos nem abban az értelemben, de az igazság szerint a fiatal Kerényi sem, így egyelőre szerény keretek között folytatódik a választási este. Az irgalom vagy a feszültség jelét egyelőre senkin sem észleltük.

  Az épületben kétszáz, a Szent István-szobor tövénél ötszáz ember lehet, az átlagéletkor 18-35 év között van.

 • A Fidesz gyűlölködő sleppje önmagát leplezte le Dávid Ibolya és Leisztinger Tamás kapcsolatának feltárásával: igen, Orbán hatalommániás csürhéje olyan mély válságba taszította a magyar jobboldalt, hogy nekünk, szociáldemokratáknak kellett létrehoznunk az európai értelemben vett konzervatív pártot – és ezt semmiképp nem szabad szégyellnünk, sőt!
 • Az MDF képviselőjelöltjei maguk is meglepődtek, amikor a tévében a közvéleménykutató elemzők egy egyéni győzelmet is a párthoz soroltak, de aztán rájöttek, hogy ez alatt nyilván Gémesi Györgyöt értik. A Parlament Caféban most szinte biztosak benne, hogy ha Gémesi mint MDF–Fidesz-közös jelölt megszerzi a gödöllői mandátumot, nem a Fórum képviselőcsoportjába fog beülni.
 • Az MDF 48 helyen szerzett az első fordulóban 3. helyett, ezek közül 22 körzetben visszalépett a második forduló előtt. Az MDF-szavazók viselkedése számos körzetben meghatározó lehet a végeredmény szempontjából. A pártelnök Dávid Ibolya Tamásiban az első fordulós, 10 százalék feletti eredményéhez képest most 4,8 százalék körül áll, a szavazatok közel negyedének feldolgozotságakor. A Fideszes jelölt 60 százalékos eredménnyel vezet, és várhatóan nyer.

  A Balatonbogláron Herényi Károlyra leadott 2,9 százaléknyi szavazat azonban még fontos lehet, 34 százalékos feldolgozottság mellett a Fideszes jelölt éppen csak vezet, a szavazatkülönbség azonban minimális.

 • Nézze meg a képeket!
  Eddig öt fővárosi választókerületből jöttek be részeredmények. Ezekben mindenütt a szocialista jelöltek vezetnek.
 • A két héttel ezelőttihez képest szignifikánsan több sört és kevesebb kolbászt fogyaszt a mintegy ötszáz SZDSZ-hívő a liberálisok házában. A hangulat egyelőre visszafogott. A kormányoldal győzelmében biztosak, az SZDSZ jövőbeni szerepét még csak találgatják. Mindenki az abszolút többséggel rémisztgeti a másikat. Gyenesei István független (somogyi) jelölt vezetését visszafogott taps fogadta.
 • Katona Kálmán, az MDF választmányi elnöke a Hír televízióban az MDF-es visszalépésekről szólva szót ejtett egy felmérésről, amely szerint azokban a körzetekben, ahol két jelölt maradt talpon, az MDF-szavazók többsége egyáltalán nem, vagy a baloldalra szavaz a második fordulóban. „Mivel az első fordulóban elsősorban protestszavazatok voltak, azok a jobboldaliak akik nem szeretik Orbánt, az MDF-re szavaztak” – mondta Katona.