Emőke
8 °C
19 °C

Újabb kilenc zámolyi roma kapott menedékjogot

2002.01.03. 11:47
A francia menekültügyi hivatal (OFPRA) a korábban elutasított négy zámolyi roma közül háromnak fellebbezés után megadta a menedékjogot. A hivatal korábban kijelentette: minden kérelemről egyedi mérlegelés alapján döntenek.
A francia menekültügyi hivatal pozitív felülvizsgálati döntése három felnőttet és a hozzájuk tartozó hat kiskorút érinti, köztük van Lakatos Melinda és három kisgyermeke is, akik idén tavasszal rövid időre visszautaztak Magyarországra. Az OFPRA határozatát szerdán vették kézhez a kérelmezők - tájékoztatta az MTI párizsi irodáját csütörtökön Krasznai József, a Strasbourgba menekült zámolyiak képviselője.

Egyedi mérlegelés alapján döntenek

A francia külügyminisztérium felügyelete alá tartozó OFPRA a 2000 nyarán Strasbourgba kivándorló zámolyi roma családok egy részének már tavaly kedvező választ adott menedékjog iránti kérelemére. A hivatal ezzel precedens értékű döntést hozott, magyar állampolgárok menedékkérelmét ugyanis eddig automatikusan elutasította az úgynevezett - megszüntető záradék - alapján, mely szerint Magyarországon tiszteletben tartják az emberi jogokat. Az OFPRA akkor leszögezte: minden kérelemről egyedi mérlegelés alapján döntenek.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.