Hajnalka
0 °C
14 °C

Szervezői mulasztás okozhatta a sportolók halálát Erdélyben

2004.03.10. 10:02
Várhatóan a hónap végére fejeződik be az ügyészségi vizsgálat a Bucsecs-hegységben, január 18-án bekövetkezett, öt halálos áldozatot követelő lavinaszerencsétlenség ügyében. A hatóságok három szervező ellen folytatnak nyomozást.
Három személy ellen folyik bűnvádi eljárás a romániai Déli-Kárpátokban a Bucsecs-hegységben januárban öt halálos áldozatot - köztük három székelyföldi magyar halálát - követelő lavinaszerencsétlenség ügyében, derül ki a Krónika szerdai számából.

A start után változtattak útvonalat

A Kolozsváron megjelenő erdélyi napilap szerint a rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés címén folytat vizsgálatot azok ellen, akik a tragédiával végződött januári síalpinizmus-bajnokságot szervezték.

A január 18-i versenyen a Bucsecs-hegységben lezúdult lavina öt síelő halálát okozta. A sinaiai hegyi rendőrség jelenleg három személy ellen folytat vizsgálatot, akik a versenyt szervező predeáli Bucsecs katonai sportklub tagjai. A vizsgálatot várhatóan a hónap végére fejezik be.

A résztvevők szerint a Valea Moraruluion szervezett forduló amiatt torkollott tragédiába, mert a szervezők a start után megváltoztatták az útvonalat, beiktatva azt a szakaszt, ahol később lezúdult a lavina, és maga alá temette a sportolókat.

Az egyik versenyző a Krónikának elmondta: a szervezők a verseny két napja alatt egyszer sem tartottak technikai felvilágosítást, a balesetért pedig az a szervező okolható, aki személyesen döntött a menet közbeni útvonal-módosításról, és elmulasztotta értesíteni a hegyi mentőket.

A hegyi mentők letiltották volna

A lap információi szerint a hegyi mentők letiltották volna a kérdéses szakasz megmászását, mivel tudták, hogy lavinaveszély van. A hegyi mentő szerint nagyon nehéz pontosan megállapítani, hogy egy adott helyen valóban megcsúszik-e a hótakaró, de fel lehet fedezni az erre utaló jeleket.

Ilyen volt például a versenyt megelőző napok időjárása: a hóvihar után lerakódott friss réteg nem tapadt oda a régihez, a versenyzők súlya alatt pedig megindult lefelé. A hegyi mentő ugyanakkor beismerte: az általa vezetett szervezet még tavaly tervbe vette, hogy jelekkel látják el a lavinaveszélyes völgyeket, de ez még nem történt meg.

Az Országos Sportügynökség és a román hegyimentő-szövetség a közeljövőben olyan törvénytervezetet készül kidolgozni, amely előírná, hogy a hegyi mentő szolgálatoknak kötelessége lesz felügyelni az ilyen jellegű versenyek szervezését és lebonyolítását.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.