Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Megkezdődött portugál pedofilhálózat pere

2004.11.25. 21:06
A vádirat szerint a Casa Pia árvaházban több mint száz gyermeket erőszakolt meg egy befolyásos személyekből álló pedofil csoport.
Megkezdődött a portugáliai Casa Pia árvaházhálózat lakóival szembeni szexuális visszaélések elkövetésével vádolt hét személy büntetőpere csütörtökön Lisszabonban.

A hat férfit és egy nőt - köztük Carlos Ruz ismert portugál tévébemondót - különböző pedofil bűncselekmények elkövetésével vádolják. A sértettek a Casa Pia egyik lisszaboni árvaházának fiú lakói, számuk - miután a szexuális visszaélések több évtizedre nyúlnak vissza - meghaladja a százat. A vádlottak padján foglal helyet mások mellett az árvaház helyettes vezetője és egy volt nagykövet is.

#alt#
Carlos Ruz
Klikk a képre!
"Én is, mint minden portugál, azt akarom, hogy gyorsan derüljön fény az igazságra - mondta Carlos Ruz - Soha senkinek nem hazudtam életemben."

Az ügy méreteire jellemző, hogy a vádiratban több mint 500 vádpont szerepel, a tervek szerint 800-nál is több tanút hallgatnak meg, s az ügy iratai több ezer oldalra rúgnak.

A Casa Pia Portugália-szerte létesült, árvaházakat és oktatási intézményeket tömörítő tíz központjában mintegy ötezer gyerekre felügyelnek.

A hálózat egykori sofőrje a vádak szerint egy lisszaboni árvaházból hurcolt gyerekeket Cruznak és a többi vádlottnak, akik egy szociális munkás - a vádlottak közül az egyedüli nő - által rendelkezésre bocsátott házban bonyolították le az együttléteket Lisszabontól 100 kilométernyire keletre.

A pedofilbotrány 2002 novemberében pattant ki egy portugáliai hetilap cikke nyomán.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.