Az extasy csak annyira veszélyes, mint a lovaglás

2009.02.11. 11:06 Módosítva: 2009.02.11. 11:43
Évente átlag harmincan vesztik életüket Nagy-Britanniában extasy miatt. Azaz a partidrog kábé annyira veszélyes, mint a lovaglás. A brit kormány drogügyi tanácsadó-testülete a szabályozás enyhítését javasolja, de a belügyminisztérium a drogkérdést általában övező hisztériával reagált a felvetésre.

A legszigorúbb, A-osztályú besorolásból a B-osztályba sorolhatják át az extasyt Nagy-Britanniában a kormány drogügyi tanácsadó szervének szerdán előterjesztett javaslatára, írja a Daily Mail. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kis tétel extasy birtoklásáért legfeljebb három hónap börtön vagy 2500 font (kb. 820 ezer forint) pénzbírság szabható ki.

Nagy-Britanniában az illegális drogokat három osztályba sorolják, a legveszélyesebbeket, mint amilyen a kokain, a heroin, vagy 2005 óta a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin, az A-osztályba sorolják. A kevésbé veszélyeseket - például 2009. kezdetétől a korábban a C-osztályba sorolt marihuánát - a B-osztályba, a C-osztályba pedig többnyire receptre kapható készítmények és az anabolikus szteroidok tartoznak, illetve meglepetésre két népszerű partidrog, a mostanában Magyarországon is sokat emlegetett GHB és a ketamin.

r163734 603811

Az extasyt mostanáig A-osztályú drogként tartották nyilván. A kormány drogügyi tanácsa szerint ugyanakkor a drog valójában nem is olyan veszélyes, ahogy a vizsgálat egyik vezetője, David Nutt professzor érzékletesen jellemezte "nem veszélyesebb a lovaglásnál vagy az aszpirinnél", azaz arányaiban az ekizésbe sem halnak bele többen, mint a lovaglásba. A vizsgálat szerint évente átlagosan harminc haláleset köthető az extasyhoz, ez pedig, tekintetbe véve széles körű elterjedtségét, valóban elenyésző, bár nyilván több a kivánatos nullánál.

A kormányt mindenesetre nem nyűgözte le saját tudományos testületének a javaslata. A belügyminisztérium szóvivője szerint az extasynak "nincs biztonságos adagja", "bármikor ölhet". "A kormányzat határozottan azt gondolja, hogy továbbra is A-osztályú drognak kell maradnia" - nyilatkozta a Daily Mailnek.

A rendőrség álláspontja rugalmasabb. Az észak-walesi rendőrfőnök, Richard Brunstrom szerint "a számokról kellene beszélni". "Nagy levegőt kell vennünk és mellőznünk kéne az érzelmeket a drogvitában. Arra kéne koncentrálnunk, amit a tények üzennek" - nyilatkozta a Mailnek.