Feljelentették a megyei kapitányt a Patrióta Lokál üzemeltetői

2009.03.02. 21:39 Módosítva: 2009.03.02. 21:44
A Cozma-gyilkossággal összefüggésben feljelentették a Veszprém megyei rendőr-főkapitányt és szóvivőjét a veszprémi Patrióta lokál üzemeltetői, mert a hozzájárulásuk nélkül nyilvánosságra kerültek a lokál belső kameráinak felvételei, és azokat már a Marian Cozma meggyilkolását követő napon sugározták a televíziók.

Miután írásos közleményt adtak ki hétfőn a nevük elhallgatását kérő üzletemberek, a Cozma-gyilkosság óta először nyilatkoztak részletesen a Patrióta Lokál üzemeltetői a történtekről hétfőn.

A szórakozóhely vezetői feljelentették a Veszprém megyei rendőr-főkapitányt és szóvivőjét, mert a hozzájárulásuk nélkül kerültek nyilvánosságra a lokál belső kameráinak felvételei. A lokál üzemeltetői előbb a főkapitánynak írt levélben sérelmezték a felvételek nyilvánosságra hozatalát. Mint mondták, válaszában a tábornok arra hivatkozott, hogy a média talán segíteni tudja a nyomozást, s ennek érdekében jogosultak voltak a felvételek közreadására.

A szórakozóhely vezetői ezzel szemben úgy vélekedtek, hogy ez csak a szenzáció-hajhászást szolgálta. Elmondták: amennyiben a televíziók a rendőrség nyomatékos kérése ellenére sem voltak tekintettel a személyiségi jogokra, velük szemben is pert kezdeményeznek. Időközben látták televízióban, hogy újabb, osztott kamerás felvételek - ahol négy-öt kamera látszik egyszerre - is nyilvánosságra kerültek, s ezek miatt ugyancsak jogi lépéseket tesznek. Véleményük szerint ugyanis személyiségi és kegyeleti jogok is sérültek, hiszen Marian Cozma életének utolsó másodpercei láthatók a felvételeken.

Mint mondták: a szemtanúknak védelem járna, nem a sajtónyilvánosság. "Mindenkitől, aki szerepel a felvételeken, elnézést kérünk, noha nem mi hoztuk nyilvánosságra a videókat" - közölték a lokál üzemeltetői.

A Marian Cozma meggyilkolásával és két kézilabdás társa életveszélyes, illetve súlyos sérülésével végződő éjszakán történtekről a lokál egyik vezetője elmondta, hogy február 8-án 2 óra 55 perckor, már a dulakodás kezdeti pillanatában hívták a mentőket és a rendőrséget. A mentők 10 perc múlva jöttek, 15 perc elteltével két gyalogos rendőr érkezett, majd újabb 10-12 perc múlva két járőr gépkocsival. Fél négy körül érkezett még 8-10 rendőr, és 6 órakor találkozott az első magasabb rangú rendőrrel.

Elmondása szerint saját, több órán át tartó kihallgatásán többször kérte, hadd beszéljen egy rendőri vezetővel, mert használható információi vannak, azokról akik a bárban voltak, a hajnalban bezúduló társaságon kívül. Megjegyezte: ez a csapat a Patriótában még sosem járt. Mint mondta, csak a gyilkosság után négy nappal találkozhatott a bűnügyi osztály megbízott vezetőjével, és ekkor már kérték, hogy nevezze meg a felvételen látható személyeket.

Közölte, hogy Marian Cozmát feltehetően lent a discóban nem szúrták meg. A bárpultnál rendelt egy italt, de mivel egy kedvenc száma kezdődött el, ezért táncolni ment a partnerével, ám négy-öt másodperc múlva már kezdődött is a dulakodás. Cozma eközben elesett, és rázuhant több összetört üvegpohárra. Ez sértette meg az oldalát, a rendőrök meg is találták a helyszínelés során ezt a véres üvegszilánkot; így lehetett véres a pólója már lent. Ezután a kézilabdázók néhányan Cozmával felmentek a földszintre, és a dulakodást kezdeményező társaságból is néhányan Cozmáék után indultak.

Az üzemeltető kitért arra is, hogy neki a rendőrök elmondták, miszerint a boncolás során kiderült, hogy két szúrt sebe volt Cozmának; egyik hátulról érte vesetájon, a másik pedig a szívszúrás volt elölről. De valószínűen két különböző eszközzel szúrtak, tette hozzá. Kint a Virág Benedek utcában körbefogták Cozmát (a szemtanúk szerint négy emberrel hadakozott), és ekkor vesén, majd szíven szúrták. Szerinte az egész - a lenti lökdösődéstől kezdve Cozma utcai megszúrásáig - 49 másodperc alatt lezajlott, s Cozma támadói azonnal eltűntek, szanaszét futottak.

A lokál vezetői éles szavakkal illették a "szenzációhajhász" bulvársajtót és hírportálokat, amelyek valótlan állításokkal rontják a szórakozóhely hírnevét. Bulváros kitalációnak nevezték például, hogy a gyilkosság éjszakáján a pultosnő fejét a pultba verték és összetörték volna az állkapcsát. Ugyancsak légből kapottnak minősítették a védelmi pénzről szóló feltételezéseket. Mindenkit perlünk, aki olyan hangvételt használt, amelyben bennünket hamis színben tüntetett és tüntet fel, s rontja a hírnevünket, illetve ha vendégeink, alkalmazottaink, a tulajdonos és a magunk személyiségi jogai sérülnek a jövőben" - hangsúlyozták.

Elmondták, hogy a lokál február 20-án újra kinyitott, de a továbbiakban zártkörű klubként működik, ahová csak klubkártyával lehet belépni. Klubkártyát pedig csak az kaphat, aki a személyes adatait megadja. Hozzátették, hogy a szórakozóhelyen mindig békesség volt, nem véletlenül kapta meg 2008-ban Veszprém legbiztonságosabb szórakozóhelye címet.

A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-hez eljuttatott közleményben leszögezte, hogy nem adtak ki osztott kamerafelvételeket a médiának.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport