"Kaliforniában egy ilyen földrengésnek nem lennének áldozatai"

2009.04.10. 10:53 Módosítva: 2009.04.10. 11:17
Pénteken délelőtt 11-kor megkezdődik 150 L'Aquila-i földrengésáldozat temetése. Bár pénteken nemzeti gyászt tartanak, erősödnek a kritikus hangok is. Feltételezések szerint az építési szabályok be nem tartása is hozzájárult a pusztításhoz.

Pénteken eltemetik a hétfői L'Aquila-i földrengés 205 halálos áldozatát a város mellett. A gyászszertartáson az áldozatok rokonai és barátai mellett az olasz politikai elit is képviselteti magát, a helyi püspök mellett pedig a pápa képviselője is misét mond. A földrengésben a legfrissebb adatok szerint 289-en vesztették életüket, és 28 ezren maradtak otthon nélkül.

Bár pénteken hivatalosan nemzeti gyász van - ennek a csúcspontja lesz a délelőtt 11-kor kezdődő tömeges gyászszertartás - egyre hangosabbak a kritikusok is. Giorgio Napolitano olasz államfő szerint a katasztrófát részben az építési szabályok be nem tartása okozta. Ugyan L'Aquila középkori város, de számos intézménye az elmúlt évtizedekben épült. Ám a földrengés ezeket is elpusztította, összeomlott a modern kórház, az egyetem és a helyi önkormányzat épülete is.

"Ha ez a földrengés Kaliforniában történik, nem lennének halálos áldozatok" - nyilatkozta a Corriere della Serrának Franco Barberi parlamenti képviselő, a katasztrófamegelőzési bizottság tagja.

Pénteken egész napos nemzeti gyásszal emlékeznek majd a hétfői, 6,3-es erősségű földrengés áldozataira. A 11 órakor kezdődő gyászszertartást és tömeges temetést L'Aquila külterületén, egy rendőrségi kiképzőbázison tartják. A gyászszertartást Milinari L'Aquila-i püspök tartja majd, aki csütörtökön már tartott szertartást az egyik menekülttáborban. "Nincsenek szavaim annak kimondására, hogy mi történt, csak azt mondhatom, hogy Krisztus feltámadt" - mondta a közelgő húsvétra utalva.

A környéken mindeközben még tartanak a mentési munkálatok, ám ezeket utórengések nehezítik. Csütörtökön egy 4,9-es erősségű rengés rázta meg a környéket.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport