Az államnak adnák a szegény gyerekeket

2009.04.20. 08:48
Anyagi gondok miatt három veszprémi család akarta állami gondozásba adni gyermekét. A kérésüket a gyámhivatal visszautasította.

Három hét alatt három család jelentkezett a veszprémi gyámhivatalnál: a szülők anyagi okokra hivatkozva gyermekük állami gondoskodásba vételét kérték - írta a Népszabadság. A családfenntartók ugyanis kereset nélkül maradtak; albérletben éltek és csak külföldön tudtak volna munkát vállalni, ahová gyereket nem vihettek magukkal.

Az új gyermekvédelmi rendszer fennállásának 12 éve alatt egyszer sem fordult elő hasonló eset - mondják a veszprémi gyámhivatal dolgozói, akik a kérés teljesítésével megszegték volna a törvényt. A jogszabályok szerint ugyanis anyagi okok miatt egyetlen gyereket sem választhatnak el a családjától.

A város vezetik gyermekek átmeneti otthona létesítését tervezik, ha idén többen is hasonló helyzetbe kerülnének. A gyámhivatal vezetője azt mondja, egyelőre nem tudni, hogy a gazdasági válság miatt létfenntartási gondokkal küzdő családok közül hányan kényszerülnek még hasonló lépésre.