Molotov-koktéllal támadtak romákra

2009.07.10. 13:24
A székelyföldi Csíkszentkirályon magyarok Molotov-koktélt dobtak egy romák által lakott ház melletti csűrre, amiért a rendőrség szerintük nem járt el megfelelően egy késelés ügyében. Több faluban pattanásig feszült a helyzet, a magyarok szerint a romák folyton lopnak tőlük.

Egy romák által lakott ház melletti csűrre dobtak Molotov-koktélt egy székelyföldi falu magyar nemzetiségű lakói, amiért az egyik ismerősük megkéselésével gyanúsított romát nem tartóztatták le a hatóságok. A Csíkszentkirály lakói közötti összetűzésnek nem volt halálos áldozata.

A magyar férfit a csíkszeredai megyei kórházban ápolják, pénteken pedig a rendőrség mégis őrizetbe vette a késeléssel gyanúsított romát.

Román hírforrások szerint csütörtökön késő este mintegy 150 helyi magyar gyűlt össze a faluban, miután észrevették, hogy az egyik társukat megkéselő roma szabadlábon van. A helyieket ez annyira felháborította, hogy a romák házaihoz mentek, és megtámadták a csűrt.

Két nappal korábban a falu kocsmájában keveredett szóváltásba a megkéselt magyar nemzetiségű szentkirályi egy helyi romával, mondta Antal Stefan, a Hargita megyei rendőrség főbiztosa a Mediafax hírügynökségnek. A vita elfajult, a rendőr szerint a székely férfi felkapott egy széket, de a roma megkéselte őt.

A faluban fokozott rendőri készültség van, hogy megelőzzék az esetleges újabb összecsapásokat. A csíkszentkirályi magyarok azt mondták, elfogyott a türelmük, mivel a romák folyton lopnak a gazdaságukból.

Bő egy hónappal korábban a Csíkszentkirály közelében lévő Csíkszentmártonon is hasonló elégedetlenség miatt vonultak utcára a helyi magyar közösség tagjai. Azzal fenyegetőztek, hogy saját kezükkel szolgáltatnak igazságot, ha a hatóságok nem tesznek semmit a lopások megakadályozásáért. A hatóságok párbeszédre hívták a roma és a magyar közösség vezetőit. A kedélyek lecsillapítása érdekében a Hargita megyei tanács pénzt is kiutalt, hogy szociális lakásokat építsenek a romáknak.