Vádemelési javaslat a zalaegerszegi diákverések ügyében

2009.10.30. 09:08
Vádemelési javaslattal lezárta a rendőrség a nyomozást a zalaegerszegi diákverések ügyében. Négy fiút és egy nőt gyanúsítanak azzal, hogy bántalmaztak és megaláztak két diákot, három gyanúsított ellen egy mobiltelefon ellopása miatt is vádemelést javasoltak.

Vádemelést javasol négy fiatalkorú fiú és egy fiatal nő ellen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a márciusban nyilvánosságra került diákverések ügyében. Március első felében pár nap különbséggel két felvétel is felkerült az internetre, amelyen fiatalok diákokat, iskolatársaikat alázták és bántalmazták.

A rendőrség összevontan nyomozott a két felvétel ügyében, mert a képeken azonosítható támadók között egyezések voltak.

A két felvételt valószínűleg mobiltelefonnal rögzítették. Az első egy vasútállomáson készült, ezen két fiatal bántalmaz egy harmadikat. Ütik, rúgják, köpködik és arra kényszerítik, hogy a cipőjük talpát nyalogassa. A felvételt egy nő készítette, aki utasításokat is adott a kínzóknak.

A másik felvétel egy osztályteremben készült, többen lökdösnek és ütnek egy fiút.

A rendőrség tájékoztatása szerint a napokban lezárult nyomozás eredményeként négy fiatalkorú fiú és egy fiatal felnőtt nő ellen javasolnak vádemelést az ügyészségnek. A fiatalokat egyenként több bűncselekménnyel is meggyanúsították, így csoportosan elkövetett garázdaság, súlyos testi sértés kísérlete, kényszerítés és könnyű testi sértés is szerepel a vádra javasolt megállapítások között.

A rendőrség szerint nemcsak a két, bántalmazásokról és megalázásokról készült felvételt, hanem egy harmadik ügyet is egyesítettek a nyomozás során, miután ebben is részben azonos volt az elkövetők köre. A fiatalok ugyanis a múlt év októberében elloptak, majd eladtak egy mobiltelefont, ezzel összefüggésben hármuk ellen kisebb értékre elkövetett sikkasztás miatt is vádemelést javasolnak a rendőrök.

Miután a filmek felkerültek a netre, elterjedt, hogy a felvéleken zalalövői romák láthatók. Bár hamarosan kiderült, hogy ez nem igaz, a zalalövői romákat mégis fenyegetések érték, emiatt a helyi cigány önkormányzat elnöke a rendőrséghez fordult.