Szegeden ápolják a H1N1 vírussal fertőzött kismamát

Válságos állapotban fekszik a szegedi klinikán egy várandós nő, akinek szervezetében már kimutatták az új influenza kórokozóját.

A szegedi egyetemi klinika intenzív osztályán fekszik jelenleg is az a várandós nő, aki az újinfluenza szövődményei miatt szorul ápolásra. Állapotáról semmit sem árulnak el. Az ÁNTSZ-hez még csütörtök reggel érkezett a nőtől levett minta és még aznap megerősítették, hogy kimutatható a vírus a szervezetében.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos csak annyit erősített meg, hogy a nő jelenleg is kórházban van. Falus Ferenc szombaton közölte, hogy az új influenza szövődményei miatt került intenzív osztályra egy kismama, állapota kritikus. A kismama esete az első Magyarországon, amikor egy várandós, egyébként egészséges nőt új típusú influenzával kezelnek intenzív osztályon.

Falus Ferenc elmondta: a tisztiorvosi szolgálathoz eddig csak néhány értékelhető bejelentés érkezett arról, hogy egyes háziorvosok megtagadták az oltást, vagy nem javasolták a hozzájuk fordulóknak. Ha ilyen bizonyíthatóan történt, az érintett orvost felelősségre vonják.

Arra a kérdésre, hogy eddig hányan fertőződtek meg az új típusú influenzával, a tiszti főorvos azt mondta: a világon sehol nem tudnak erre pontosan válaszolni, becslése szerint Magyarországon eddig nem érte el a húszezret a fertőzöttek száma.

Falus Ferenc hivatkozott az ukrán példára, ahol tíz nap alatt csaknem 900 ezren fertőződtek meg influenzával, számuk az utóbbi napokban már 24 óránként megduplázódott. Ukrajnában körülbelül 40 ezren kerültek kórházba, és 135-en haltak meg, ezért is nagyon fontos, hogy mindenki oltassa be magát.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentése szerint május óta összesen 319 betegnél igazolták a pandémiás vírust, közülük 68-at ápoltak kórházban, öt beteg halt meg.

Falus Ferenc hangsúlyozta az oltás fontosságát, és leszögezte: nem kell megvárni, amíg magyarországi adatok vannak arra vonatkozóan, hogy az influenzajárvány veszélyes.

Az infektológiai, a szülészeti, nőgyógyászati és a genetikai orvosi szakkollégium egybehangzó véleménye szerint be lehet oltani a terhes nőket az új influenza elleni vakcinával, jelentette ki még októberben Székely Tamás egészségügyi miniszter. A minisztérium az oltásokról augusztus 16-án, majd a múlt hét csütörtökön kapott tájékoztatást a szakmai kollégiumtól. Ezek szerint a terhesség második és harmadik trimeszterében nem jelent veszélyt az inaktivált, élő kórokozót nem tartalmazó H1N1 elleni védőoltás (ilyen a magyar vakcina is).