Az LB-hez fordul a két évre lecsukott rendőr ügyvédje

2009.11.25. 10:38 Módosítva: 2009.11.25. 10:45
A Legfelsőbb Bírósághoz fordul az ügyvédje annak a rendőrnek, akit két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Debreceni Ítélőtábla, mert tavaly márciusban ötezer forintért elengedett egy iratok nélkül közlekedő külföldi autóst. A zsebre bírságoló rendőr védője túlságosan szigorúnak tartja az ítéletet.

A hétfőn jogerősen elítélt rendőr társával tavaly a 42-es főúton, Biharkeresztes közelében ellenőrzött egy román autóst. A sofőrnél nem volt forgalmi engedély, de a rendőr ötezer forintért továbbengedte.

A korrupt rendőr úgy bukott le, hogy az autóst néhány kilométerrel távolabb ismét igazoltatták. A sofőr ekkor közölte, hogy ő már kifizette a bírságot egy másik rendőrnek. A Debreceni Ítélőtábla két év börtönbüntetést szabott ki a saját zsebre dolgozó rendőrre.

Komoly presztízsveszteség

Súlyosbító körülmény, hogy külföldi állampolgár sérelmére követte el a rendőr ezt a bűncselekményt és ezzel komoly presztízsveszteséget okozott mind a Magyar Köztársaságnak, mind pedig a rendőrségnek - mondta Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtótitkára.

A rendőr védője szerint túl szigorú az ítélet. Rab Ferenc azt mondta: korábban ritkán szabtak ki a bíróságok ilyen ügyekben letöltendő börtönbüntetést. A bírák általában felfüggesztették a büntetést és pénzbírságot szabtak ki. Ezekben az ügyekben egyébként 2-től akár 8 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Nem egységes a bírói gyakorlat. Jó lenne, ha hasonló jellegű ügyeknél egységes lenne az ítélkezési gyakorlat Debrecenben, Győrben, Szegeden éppúgy, mint Budapesten - mondta az ügyvéd. A védő bejelentette, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz.

Három korrupt rendőrt rúgtak ki

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a korrupt rendőrök hatalmas erkölcsi kárt okoznak a tisztességesen dolgozó kollégáiknak, és ez rombolja tekintélyüket. Vezendi Jánosné közölte: az elmúlt két évben összesen három korrupt rendőrt bocsátottak el a körülbelül kétezer fős testülettől a megyében. Tavaly a most elítélt férfit, idén pedig két másikat.

Magyarországon évente körülbelül 50 rendőrről bizonyosodik be, hogy korrupciós bűncselekményt követett el. Az esetek többségében hivatali vesztegetés miatt ítélték el őket.