Nem pécsi szakértők vizsgálják a pécsi ámokfutó elmeállapotát

2009.11.29. 12:53
Mivel G. Ákos a pécsi egyetemen lövöldözött, az egyetem egyik diákját ölte meg, egy másikat és két egyetemi dolgozót pedig megsebesített, a rendőrség külső szakértőkkel vizsgáltatja elmeállapotát.

Nem a pécsi egyetem Igazságügyi Orvostani Intézetének szakemberei, hanem független elmeszakértők vizsgálják majd a pécsi ámokfutó, G. Ákos beszámíthatóságát, jelentette be a Baranya megyei Rendőr-főkapitányság. Zsobrák Péter szóvivő szerint így az elfogultság látszata is elkerülhető az ügyben.

G. Ákos a pécsi egyetem gyógyszerészeti karának hallgatója volt, az egyetem épületében lövöldözve ölte meg egy diáktársát, sebesített meg egy másikat és két egyetemi munkatársat.

Zsobrák szerint a szakértői vizsgálat során elhangzottak nem tekinthetők vallomásnak, bizonyítékként a bíróságon nem használhatóak fel. A vádlott elmeállapotáról a szakértők véleménye alapján a bíróság dönt majd.

A rendőrség által eddig felkért szakértőknek azt a kérdést kellett megválaszolniuk, hogy a gyanúsított egészségügyi és pszichés állapota a fogdai elhelyezést lehetővé teszi-e, ennek megfelelően először a fogdában, majd a büntetés-végrehajtási intézményben helyezték el.

Az első szakértői vizsgálat szerint az ámokfutó skizofrén lehetett. Arra vonatkozó dokumentum, hogy a lövöldöző rendszeres pszichiátriai kezelés alatt állt volna, nem áll a rendőrség rendelkezésére.