15 éves lányokat zártak fogdába a rendőrségen

2010.09.02. 18:08 Módosítva: 2010.09.02. 22:04
Mentővel kellett a pszichiátriai osztályra szállítani a rendőrségről egy 15 éves lányt, aki néhány óra után rosszul lett a elzárástól: két társát már több mint 24 órája őrizetben tartják, a szerdai tanévnyitó után ugyanis heccből olcsó bizsukat akartak lopni és lebuktak. Az egyik fogvatartott ügyvédje szerint érthetetlen a rendőrség eljárása, a fiatalkorúak elismerték és megbánták tettüket, a kár megtérült, a bírósági döntést megelőző őrizetre semmi szükség. A lehetőséget a szabálysértési törvény augusztusban hatályba lépett módosítása teremtette meg.

Három 15 éves lány egy budapesti belvárosi üzletben megpróbált ellopni néhány bizsut. A lányokat elkapták, rendőröket hívtak rájuk, majd beszállították őket az V. kerületi rendőrkapitányságra. 72 órára bent is tartják őket, a fiatalok sokkos állapotban vannak, az egyik lányt át kellett szállítani Szent János Kórház pszichiátriájára - írja a stop.hu.

Az esetről az egyik gyermek édesanyja számolt be a lapnak. A lányoknál volt pénz, egyiküknek sincs megélhetési gondja, mintegy bizonyításként próbálták ellopni az ékszereket. A biztonsági őr elkapta őket. Kihívták a rendőrséget, akik előállították, majd őrizetbe is vették őket: erre a szabálysértési törvény július végi módosítása ad lehetőséget, mely szerint már a 20 ezer forintos értékhatár alatti lopások elkövetői is büntethetők elzárással, tettenérés esetén pedig őrizetbe is lehet venni őket.

Az édesanya a stop.hu-nak elmondta: a lányoknak már előállításuk után is azt mondták a rendőrök, napokig nem mehetnek majd haza, de ezt leszámítva nem történt semmi. Éjjel egykor aztán egyiküket már mentővel kellett a Szent János kórház pszichiátriai osztályára szállítani, miközben a másik két lányt ténylegesen őrizetbe vették, átszállították a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe.

"Folyamatosan sírtak, nem tudták abbahagyni. Nagyon meg voltak ijedve, nem történt velük eddig még hasonló sem. Hiába kérdeztük a rendőröktől, hogy miért van erre szükség, nem mondtak semmit" - mesélte a stop.hu -nak az édesanya. A másik két lányt talán pénteken engedik ki, szüleik egy váltás ruhát tudtak beadni nekik.

A lap megkereste a BRFK-t, de még nem kaptak választ. Az Index kérdésére a rendőrség sajtóosztályán nem cáfolták a történteket, de írásban kérték kérdéseinket, melyekre későbbre ígértek választ.

A szabálysértési őrizet ideje maximum 72 óra lehet, de a gyorsított eljárás esetén amint bírósági döntés születik az ügyben, véget ér. Amennyiben a bíróság elzárásra ítéli az elkövetőt, az őrizet ideje abba beleszámít.

Felesleges az őrizet

Érthetetlen a rendőrség eljárása, mondta az Indexnek Baltay Levente, az egyik őrizetbe vett kislány ügyvédje, a Társaság a Szabadságjogokért egyik ügyvivője. Hangsúlyozta: a törvény szerint ugyan lehetőség van a fogvatartásra, de a hatóságnak mérlegelnie kell ennek szükségességét. Márpedig ennél az esetnél enyhébbet nehéz elképzelni: rendezett családi körülmények között élő, büntetlen, korábban szabálysértést sem elkövető fiatalok okoztak néhány ezer forintos kárt, ami azonnal meg is térült. Tettüket elismerték, megbánták, nem lehet arra sem gondolni, hogy bármilyen módon akadályozták volna az eljárás lefolytatását, hangsúlyozta az ügyvéd, aki szerint a rendőrök nem adtak magyarázatot a lányok őrizetbe vételére. A helyzet abszurditását mutatja: ha nagyobb lett volna az elkövetési érték, azaz valami olyat loptak volna a lányok, aminek értéke meghaladja a 20 ezer forintot, és így nem szabálysértési, hanem büntetőeljárás indul ellenük, aligha jutott volna eszébe bárkinek őrizetbe venni őket: kihallgatásuk után alighanem rutinszerűen hazaküldték volna őket, és várhatták volna, hogy valamikor bírósági ítélet születik

Jogvédők már tiltakoztak az új szabályok ellen

A lányok pénteken reggel állnak bíróság elé, itt az új szabályok szerint akár elzárással is büntethetik őket.

Ellentétes a gyermekjogi egyezménnyel és Magyarország nemzetközi kötelezettségvállalásaival, ha a 18 év alatti gyermekeket kis kárértékű szabálysértések miatt főszabály szerint elzárással sújtják, illetve ha semmilyen alternatív szankció nem alkalmazható a szabálysértést elkövető fiatalkorúak esetében - tiltakozott a mostani esetetet is meglapozó törvénymódosítás ellen már korábban a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szervezet. Állásfoglalásukban jelezték, a szabálysértést elkövető fiatalkorúaknak segítségre és nevelésre van szükségük, nem pedig arra, hogy kis súlyú cselekményükért több hétre megfosszák őket szabadságuktól. A Magyar Helsinki Bizottság részletes elemzést is készített az új szabályozással kapcsolatos nemzetközi jogi kifogásokról, az írás a szervezet honlapján olvasható (pdf).