Mutáns madárinfluenza támadhat az idei szezonban

2011.08.31. 09:55
Emlékeznek még a madárinfluenzára? 2005-2006 telének kurrens apokalipszisét két szezonra háttérbe szorította mexikói testvére, a sertésinfluenza, de idén mutálódott formában újra támadhat. A szakértők aggódnak, mert az új mutáns ellenáll az eddigi védőoltásnak, de elismerik, hogy a mutációnak ez a célja. Arra pedig még nincs bizonyíték, hogy emberről emberre is terjedne. Figyelni azért nem árt.

Mutálódott a madáringluenza, jelentette be hétfőn az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO. A közegészségügyi illetékesek a madárinfluenza 2003-as felbukkanása óta tartanak a mutációtól, hogy a vírus, ami eddig csak a fertőzött állatokkal való közvetlen érintkezéssel terjedt, a jövőben könnyebben, emberről emberre is terjedhet.

Egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy az új mutáns emberről emberre is terjedne, az viszont tény, hogy a H5N1 2.3.2.1-ként jelzett vírus ellenállóbb a pillanatnyilag használt oltóanyagokkal szemben, írja a Time magazin egészségügyi melléklete, a Healthland.

A H5N1-járvány 2003-ban kezdődött, azóta 565 igazolt emberi esetet jegyeztek fel, melyek közül 331 végződött halállal. A járvány 2005-2006-ban tetőzött, de idén újra növekedett az esetszám. Az egészségügyi világszervezet, a WHO jelentése szerint a járvány egyik kiindulópontjával, Vietnammal szomszédos Kambodzsában az idén már nyolc madárinfluenzás esetet jegyeztek fel, melyek mindegyike halálos volt.

Valamennyi esetben az áldozatok közvetlenül érintkeztek fertőzött madarakkal, és egyelőre nem igazolt, hogy megbetegedésüket az új mutáns okozta volna.

Az, hogy a vírus mutálódott, a Healthlandnek nyilatkozó szakértők szerint nem meglepő, ahogy az sem, hogy a mutáció ellenállóbb a vakcinával szemben - ez volna ugyanis a mutáció lényege. Hogy ez végül bekövetkezhetett, az azért is lehet, mert az influenza ellen a madárállományt is be szokták oltani, ám az emberekkel szemben a madarak védőoltását nem változtatják évről évre, hanem akár 20-30 évig is ugyanazt az oltóanyagot használják.

Vietnamban, ahol a H5N1 2003-as újbóli megjelenése óta folyamatosan jelen van, 1996 óta ugyanazt az oltóanyagot használják. "A vietnamiak egy kicsit visszaéltek a szerencséjükkel" - nyilatkozta Ruben Donis, a fertőző betegségekkel foglalkozó amerikai CDC influenzarészlegének a vezetője.

A vírus mutálódása ugyan aggasztó fejlemény, kétségbe mégsem kell még esni. Bár a H5N1 kifejezetten halálosnak tűnik, az elmúlt években több kutatás is feltételezte, hogy az igazolt és jelentett esetszám töredéke lehet csak a tényleges esetszámnak, azaz valószínűleg a betegség korántsem annyira halálos, mint amennyire az 565 igazolt megbetegedésre jutó 331 haláleset alapján tűnik. Másrészt a betegség igazoltan még mindig csak a beteg madarakkal történő közvetlen fizikai érintkezéssel terjed.

Tény ugyanakkor, hogy a folyamatos mutációk idővel elvezethetnek egy emberről emberre közvetlenül, akár légi úton terjedő vírushoz is, ezért a szakértők szerint érdemes figyelemmel követni a járványt. A FAO elemzése szerint pedig "a 2004-2008 között tapasztalt folyamatos visszaesés azt is jelentheti, hogy a télen újra fellángol a járvány". A WHO influenza-szakértői februári, az influenzakoktél összetételéről határozó értekezletükön úgy döntöttek, hogy a koktélba beválogatott törzsek mellett a H5N1 2.3.2.1-es mutációját is elraktározzák, hogy szükség esetén azonnal megindulhasson a vakcina fejlesztése és legyártása.