Judit
-2 °C
8 °C

Árvízvédelmi készültség több mint kétezer kilométeren

2005.03.22. 16:58
A hazai folyók összesen 2034 kilométer hosszú szakaszán van árvízvédelmi készültség. Kedd délután első fokúra mérséklték a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Nagy-Duna szigetközi szakaszán, a Lajta kedd délelőtt tetőzött. Másodfokúra növelték az árvízvédelmi készültséget Szeghalomnál a Berettyón.

A magyarországi folyók védvonalainak felén, összesen 2034 kilométer hosszú szakaszon árvízvédelmi készültség van érvényben, töltésátázást sehonnan sem jelentettek a vízügyi igazgatóságok, mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden Budapesten.

Az ár- és belvízi védekezés január 1-jétől számított költsége már több mint egymilliárd forint, ebből az árvízvédekezés 195 millió forintot, míg a belvízé 820 millió forintot emésztett fel, közölte a miniszter egy sajtótájékoztatón. Persányi Miklós hozzátette, az enyhe időjárás mind a Tisza, mind a Duna vízgyűjtőterületén a felhalmozódott hókészletet csökkentette, a télen összegyűlt hómennyiség egyharmada elolvadt.

A vízügyi igazgatóságok emberileg, szakmailag és műszakilag készen állnak a következő napokban, illetve hetekben egy esetlegesen bekövetkező komolyabb árhullám elleni védekezésre, mondta miniszter.

Apadás a Duna felső szakaszán, tetőzött a Lajta


Klikk a képre!

Kedd délután első fokúra mérsékelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget a Nagy-Duna szigetközi szakaszán. Kedden megindult a lassú apadás a folyó felső szakaszán a hétfő délutáni tetőzést követően, amikor Nagybajcsnál 573 centiméteres vízállást mértek. A folyó kilépett medréből, elárasztotta a hullámteret és elérte a szigetközi töltéseket, ez indokolta korábban a készültség elrendelését. A Nagybajcsnál a folyó tetőzésekor mért csaknem 600 centiméteres vízállás hozzávetőleg kétszerese a szokványosnak.

A Lajta kedd délelőtt tetőzött Mosonmagyaróvárnál 222 centiméteres vízállással, majd megindult a lassú apadás. A másodfokú készültség azonban továbbra is érvényben van a folyó teljes magyarországi szakaszán. A Mosoni-Dunán Győr térségében továbbra is első fokú a készültség. Budapesten a Budai alsó rakpart egy szakaszát még hétfő este lezárták, a Mozaik utca és a Margit híd között elöntötte a folyó az út mindkét sávját. A budai alsó rakpart további szakaszai, valamint a pesti rakpart magasabban fekszenek, így egyelőre azokat nem kellett lezárni a forgalom elől.

Folytatódik az apadás a szabolcsi folyókon

Folytatódik az apadás a Tisza, a Szamos, a Kraszna és a Túr Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán, miután az éjszakai fagy miatt lelassult a hóolvadás a folyók határon túli hegyvidéki vízgyűjtő területein. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt megemelkedett a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna vízszintje, ezért Kótaj és Gávavencsellő között elrendelték kedden reggel az első fokú készültséget.

A szabolcsi belvízhelyzet változatlan, kedden délután továbbra is nyolcezer hektárt borított víz. Az érintett területeken első- és másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, folyamatosan működnek a stabil és hordozható szivattyúk, amelyek műszakonként 800 köbméternyi vizet emelnek át a csatornákba és a folyókba az elöntött határrészekről.

Másodfokú árvízvédelmi készültség a Berettyón


Klikk a képre!

Másodfokúra növelte az árvízvédelmi készültséget Szeghalomnál a Berettyó torkolati szakaszán a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Reggel hat órakor a szeghalmi vízmércén 429 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés az előrejelzések szerint kedden vagy szerdán következik be.

Kedden reggel első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza bal partján is Tiszafüred és Rakamaz között. Ugyancsak első fokú készültség van érvényben a Hortobágy-Berettyó árvízvédelmi vonalain.

Lezártak egy utat Borsodban

A Hernád áradása miatt lezárták Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajólád-Bőcs közötti út egy rövid szakaszát kedden, vízátfolyás miatt mintegy kétszáz méter hosszúságban. A Hernádon amúgy gyorsan vonul le az ár, így vélhetően az útzár nem tart sokáig. A Hernád Gesztelynél hétfő este óta húsz centimétert áradt, a vízmérce 280 centimétert mutat, a tetőzés kedden, a délelőtti órákban várható. A folyón csupán itt van első fokú, tehát a legenyhébb árvízvédelmi készültség, az országhatár térségében, Hidasnémetinél jelentős az apadás, két nap alatt több mint másfél méterrel csökkent a vízszint.

A vízügyi igazgatóság jelenleg a Tiszán, Tiszakarád és Sarud között, valamint a Bodrog teljes magyarországi szakaszán, illetve a Taktán tart még fenn első fokú árvízvédelmi készültséget.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!