Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Demszky a felelős az özönvízért is

2006.07.24. 18:49
Kapcsolódó cikkek (1)
Több budai utat alámosott a hétfői özönvíz, sok helyen megrogyott az aszfalt, vízzel teli kátyúk, lyukak alakultak ki. A BKV dolgozói több helyen műanyaglemezekkel próbálták eltávolítani a sínekről a törmeléket és sarat.

"Jó hír" - reagált mosolyogva Mandur László, az országgyűlés alelnöke amikor megtudta, hogy eleredt az eső Budapesten. A nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésen ekkor még nem tudták, hogy közel sem mondható jó hírnek az égi áldás. A taxisok szerint is teljesen megbénította a budai közlekedést a váratlanul lecsapó özönvízszerű eső. Miközben körbeautóztuk a kaotikus budai helyszíneket, folyamatosan érkeztek a cébén a helyzetjelentések, amik többsége arról szólt, hogy merre járhatatlanok az utak, milyen károkat okozott a víz.

A tömegközlekedés szinte teljesen megbénult Buda érintett részein, a legrosszabb helyzet a Déli pályaudvar környékén, a Vérmezőn alakult ki, ahol tömegek vártak a metrópótlókra, a villamosokra. A villamosok azonban egyáltalán nem jártak, az Alkotás utcán a víz alámosta a síneket, homokot, kavicsot, felszaggatott aszfaltdarabokat hordott a sínekre. A BKV dolgozói több helyen is lapát híján műanyaglemezekkel próbálták eltávolítani a törmeléket és sarat.

Az autók az elöntött utak mentén fél méteres vízben álltak, a parkoló járművek belsejéből ajtónyitásra ömlő vízzel szembesült sok tulajdonos. A dunai hidak közül a Margit hídon volt a legnagyobb torlódás, az oszloperősítés miatti dugót most a Budáról erre áramló forgalom is fokozta. A budai hídfőnél kínált ingyenes ásványvízre ezúttal kevesen tartottak igényt.

Járhatatlanná lettek a villamossinek
Járhatatlanná lettek a villamossinek (Klikk a képre!

Több budai utat alámosott a víz, sok helyen megrogyott az aszfalt, vízzel teli kátyúk, lyukak alakultak ki, vagy jobb esetben csak kissé megsüllyedt az út. A víz rengeteg helyen tönkretette a forgalomirányító berendezéseket is, fontos közlekedési csomópontokban nem működtek a jelzőlámpák. A budai kerületekben több pincét elöntött a víz, a tűzoltók folyamatosan szivattyúzták az iszapos vizet.

A budapestiek egy része szerint mindez Demszky Gábor számlájára is írható, mások szerint ez olyan vis major helyzet, amire nem lehetett felkészülni. Volt aki a meteorológusokat kárhoztatta, hogy miért nem tudták ezt előre jelezni, különösen azután, hogy a hét végén Debrecenben pusztított hasonló özönvíz, azelőtt pár nappal Nyíregyházán szakadt az emberek nyakába nagy eső, pár héttel azelőtt meg Miskolcon okozott károkat a jégeső és a tornádószerű szél.

Sofőrünk azonban magára vállalta a felelősséget a budapesti égszakadásért. Mint elárulta: reggel lemosatta autóját.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.