Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Özönvíz Budán

2006.07.24. 18:07
A városra zúduló eső miatt ideiglenesen megbénult a Déli pályaudvar, és be kellett zárni a MOM bevásárlóközpontot. Az Alkotás úton állt a forgalom, Bel-Budán képtelenség volt közlekedni. Keddre is jégesőt és felhőszakadást ígérnek.

Özönvízszerű eső zúdult hétfő délután Budapestre. Budán, a XII. kerületi MOM Park bevásárlóközpontot be kellett zárni, mert a szellőzőcsatornákból ömlött be a víz az alsó szintre, ahol az már bokáig ért.

Demszky a felelős az özönvízért is
Több budai utat alámosott a hétfői özönvíz, sok helyen megrogyott az aszfalt, vízzel teli kátyúk, lyukak alakultak ki. A BKV dolgozói több helyen műanyaglemezekkel próbálták eltávolítani a sínekről a törmeléket és sarat. Vagy a polgármester, vagy a meteorológusok, vagy ki tudja ki a felelős a hétfő délutáni felhőszakadás után kialakult káoszért.
Az Index taxis villám riportja >>>

Az I. kerületi Mészáros utcában méteres víz hömpölygött az autók között. Állt az Alkotás út. Fővárosszerte annyi bejelentés érkezett, hogy folyamatosan túlterheltek voltak a tűzoltóság vonalai.

A Déli pályaudvaron is megbénult a vasúti közlekedés a szakadó eső miatt. Néhány váltóberendezés vízben állt, ezért a pályaudvar egy órán át nem fogadott és nem indított vonatokat. A szerelvények a Kelenföldi pályaudvarig közlekedtek. Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője az Indexnek elmondta, hogy az egyórás fennakadás után - ha késéssel is - de jártak a vonatok a budai pályaudvarról.

A villamosok sem jártak hétfő délután

A BKV fődiszpécsere az Indexnek elmondta, hogy hétfő délután nem járt egy ideig a 28-as, a 37-es, a 47-es és a 49-es villamos. Ez súlyos fennakadásokat okozott a budapesti tömegközlekedésben.


Klikk a képre!

A budai kerületekben a Déli pályaudvar, a Moszkva tér, a Szilágyi Erzsébet fasor és a Magyar Jakobinusok tere környékén akadozott a forgalom, mondta el az Indexnek Havasi Zsolt, a Fővinform munkatársa. Budán nem jártak a 18-as, az 56-os, az 59-es és a 61-es villamosok, ezeken a vonalakon az autók is lépésben haladtak.

Tovább rontotta a helyzetet, hogy a II. kerületi Pasaréti út 82.-nél második világháborús bombát találtak, ezért ezt a környéket teljesen lezárták. A gyalogosok számára nehézségeket okozott, hogy a környék több utcájában bokáig ért a víz. Fennakadásokat okozott az úttesten hömpölygő víz Buda déli részén is, a Tétényi út, Bartók Béla út, Kosztolányi Dezső tér környékén is.

Hömpölygött a víz Gesztenyés kertben

A Budapesti Kongresszusi Központ (BKK) és a Novotel szálloda épületegyüttese is vízben állt, az áramszolgáltatás szünetelt. A saját szivattyújukat így nem is tudták használni, mondta el az Indexnek Pánczél Anikó szobafőnök. A tűzoltóság helyszínre érkezett munkatársai először a BKK parkolójában kidőlt fát takarították el, hogy járműveikkel meg tudják közelíteni az épületeket.

Az Index özönvíz utáni képei
Az Index özönvíz utáni képei

„A személyzet a BKK nagytermében különböző textíliákkal próbálta megakadályozni, hogy a frissen felújított helyiség teljesen elázzon” – mondta Pánczél. Hozzátette, hogy a szállóvendégek egyelőre jól viselik a helyzetet, bár az első emelet teljesen elázott. A Novotelben szállt meg több olyan sportoló is, akik a héten kezdődő úszó-Eb-re érkeztek Budapestre.

Jégeső várható kedden is

A fővárost érintő helyi zivatarban helyenként 50-60 milliméter csapadék is eshetett, jelentősebb csapadék a budai oldalon hullott, mondta el az MTI-nek Molnár László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A helyenkénti jégeső annak köszönhető, hogy a nagy meleg következtében a zivatarfelhők 10-12 kilométer magasra is felszállnak, ahol már jég képződik. Ha elég nagy jégdarabok alakulnak ki, akkor azok már nem tudnak elolvadni az alsó, körülbelül négy kilométeres, nulla fok feletti hőmérsékletű légrétegben, magyarázta.

Jégesők és felhőszakadások várhatóak kedden délután az ország középső részén és délnyugaton, a csapadékhullást viharos széllökések is kísérhetik majd. Molnár László elmondta, szerdán délután is előfordulhat szórványos jelleggel felhőszakadás. Csütörtökön főként nyugaton várhatóak helyi záporok, zivatarok.

Zivatar a középső országrészben

Fakidőlésekhez, vízszivattyúzásokhoz hívták a tűzoltókat a zivatar miatt az ország középső részén, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn. Szentes György alezredes elmondta, a viharzóna Heves megye irányából érkezett, és eddig Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében okozott munkát a tűzoltóknak.

Heves megyében Hatvan és Gyöngyös térségében fakidőlésekhez riasztották a tűzoltókat, eddig összesen tíz bejelentés érkezett. Jász-Nagykun-Szolnok megyében szintén zömében fakidőlések voltak. Fa dőlt a 31-es közútra, Jászladány vasútállomásán a sínekre, Szolnokon pedig egy kéménybe csapott a villám. Jászberényben az Electrolux gyár előtt 150 köbméter vizet kellett a tűzoltóknak elszivattyúzni az úttestről.

Pest megyében Vác és Gödöllő térségében vízszivattyúzáshoz és fakidőlésekhez hívták a tűzoltókat. Bács-Kiskun megyében még nem kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, de arrafelé is erős a szélvihar, tette hozzá Szentes György. Megjegyezte, hogy személyi sérülésről egyelőre nem érkezett hír. (MTI)