Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Baráti poharazgatás miatt cserélhetik le a Dutroux-per bíráját

2004.05.13. 11:59
Nem kizárt, hogy lemondathatják a Dutroux-per bíráját, csak mert részt vett egy baráti összejövetelen. A Dutroux-ügy első vizsgálóbíróját 1996 őszén azért váltotta le a belga legfelsőbb bíróság, mert elfogadott egy vacsorameghívást a férfi egyik áldozatának szüleitől.
Egy labdarúgó mérkőzést követő összejövetel is megakaszthatja az igazságszolgáltatás menetét Belgiumban: nem kizárt, hogy távozásra kényszerülhet a Dutroux-per bírája, csak mert részt vett egy mérkőzést követő baráti összejövetelen.

Az áldozattal egy társaságban

A La Derniere Heure című belga lap csütörtöki száma szerint a meccs során a Dutroux-perben szolgálatot teljesítő rendőrök, fegyőrök válogatottja csapott össze az eljárásról nap mint nap tudósító újságírók csapatával. A közönség soraiban pedig ott volt több ügyvéd, valamint a fővádlottnak, a több kiskorú elrablásával, megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolt Marc Dutroux-nak egyik áldozata, Sabine Dardenne.

A társaság a mérkőzés befejeztével baráti poharazgatásra gyűlt össze a rendőrség épületében. Az összejövetelen - némi meglepetést okozva - megjelent az esküdtszéki eljárás bírája, Stéphane Goux is, miközben neki tiszténél fogva teljes pártatlanságot kell tanúsítania, még a látszatát is kerülve, hogy rokonszenvezne bármelyik féllel, azaz a jelen esetben az egyik áldozattal, a szintén jelen lévő Sabine Dardenne-nel.

Intő jel

A bíró lemondatására azért nagyon csekély az esély, hiszen első nyilatkozataik szerint azt még Dutroux ügyvédei sem követelik. Ugyanakkor Goux számára intő jel lehetett volna, hogy a Dutroux-ügy első vizsgálóbíróját 1996 őszén azért váltotta le a belga legfelsőbb bíróság, mert elfogadott egy vacsorameghívást a férfi egyik áldozatának szüleitől. Egyébként ez a spagetti a belga igazságszolgáltatás történetének egyik leghíresebb ételévé vált: a felmentés adta meg ugyanis az utolsó lökést a Dutroux-ügy miatt kirobbant több százezres tüntetéseknek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.