Natália
-3 °C
7 °C

Rendőrökre támadt a felfegyverzett tömeg Hevesen

2005.12.19. 15:10
Több mint száz fős tömeg támadt a rendőrökre egy körözött bűnöző elfogása után Hevesen. A rendőrautóba baltát vágtak, három rendőr megsérült. A nem mindennapi akcióban elfogott férfi ellen tizenhárom elfogatóparancs volt érvényben, összesen huszonöt rendőr kellett a rend helyreállításához.

Három rendőr sérült meg, amikor száznál többen támadtak rájuk, miután egy körözött bűnözőt akartak elfogni Hevesen. A Füzesabony és Jászapáti között található észak-alföldi város rendőrei december 17-én, szombat este csaptak le Dankó utcában egy tizenhárom elfogatóparanccsal körözött, 30 éves helyi férfira. A bűnöző elfogására nyolcan vonultak ki, ám a férfi ellenállt, sőt a lakásban tartózkodó 12-15 ember is a védelmére kelt, tudta meg az Index a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától. Mivel az ügyben rendőrök is érintettek, a Heves Megyei Főügyészség folytatja le a büntetőeljárást, ezért a történtekről Konkoly-Thege László ügyészt, a főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztük.

Olaj a tűzre

A társaság tagjai dulakodni kezdtek a rendőrökkel, akik ennek ellenére eredményesen, fegyverhasználat nélkül elfogták a férfit, majd az utcán álló rendőrautó felé indultak vele, mondta el Konkoly-Thege László. Az utcán ekkorra mintegy száz fős, kapákkal, ásókkal, botokkal felfegyverkezett, feldühödött tömeg verődött össze, szidták a rendőröket, kiabáltak, hangoskodtak, fenyegetőztek.

A rendőrök kint földre teperték a körözött férfit, megbilincselték, és a kocsiba ültették. Valószínűleg ez lehetett az olaj a tűzre, többen támadásba lendültek, az egyik rendőrt homlokon vágták, két társát pedig vascsövekkel ütlegelték. A tömegből valaki egy baltát vágott a járőrautó hátsó ajtajának, amelyben több százezer forint kár keletkezett.

A harcias tömeg távoltartása érdekében a rendőrök könnygázt vetettek be, majd a kocsiba ültették az elfogott férfit, hogy bevigyék a kapitányságra. Az intézkedő rendőrök távozóban erősítést kértek több megyei rendőrkapitányságtól, így a hevesi városba még tizenhét rendőr érkezett, akik éjjel egy órára állították helyre a rendet a környéken.

Nyolc napon belül gyógyuló

A rendőrök intézkedését az eljáró parancsnok törvényesnek, arányosnak és jogszerűnek találta. A Hevesi Rendőrkapitányság büntetőeljárást kezdeményezett a hivatalos személy elleni erőszak kivizsgálása ügyében, az ügyészség feltehetőleg két hevesi férfi ellen jár majd el. A bántalmazott rendőrök könnyű, nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedtek.

Az Index szerette volna megkérdezni az utcában előket is a történtekről. Ott található a Cigány Kisebbségi Önkormányzat közösségi háza is, de többszöri próbálkozásunkra sem vették fel a telefont. Más környékbelieket viszont sikerült elérnünk, de ők azt állítják, nem láttak, nem hallottak semmit.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.